Na avgustovski skupščini Hranilnice Lon bodo glavno besedo imeli manjšinski delničarji. / Foto: Gorazd Kavčič

Ostali brez glasovalnih pravic

Agencija za trg vrednostnih papirjev je osmim lastnikom Lona zaradi kršitve prevzemne zakonodaje odvzela glasovalne pravice. Na skupščini delničarjev bodo odločali tudi o novi dokapitalizaciji hranilnice.

Delničarji Diamant In, Fin-Nep, Sagrada, Srečko Kenda in Damir Šešet imajo v Lonu vsak po 9,93 odstotka glasovalnih pravic, Kylin Primer Group 9,94 odstotka, Zlata doba 6,38 odstotka in Lendmark 1,61 odstotka. Vsi so na podlagi odločbe Agencije za trg vrednostnih papirjev ostali brez glasovalnih pravic.

Kranj – Uprava Hranilnice Lon je za sredo, 28. avgusta, sklicala skupščino delničarjev. Skupščino je sklicala na zahtevo manjšine, delničarjev Arx Laurus, Flamin Holding in Gic gradnje, ki imajo skupno 5,7 odstotka delnic hranilnice, kar je po zakonu o gospodarskih družbah in statutu hranilnice dovolj, da zahtevajo sklic skupščine. Manjšina predlaga skupščini, da za lani podeli razrešnico upravi in nadzornemu svetu in spremeni določbo statuta, po kateri bi bil nadzorni svet sklepčen, če bi bili na seji navzoči najmanj trije člani nadzornega sveta od skupno petih, kolikor jih šteje. Uprava hranilnice – sestavljata jo predsednik Jaka Vadnjal in član Bojan Mandič – predlaga še dopolnitev statuta z določbo, ki bi omogočala hranilnici povečanje osnovnega kapitala. Po tej določbi bi uprava lahko v roku treh let enkrat ali večkrat povečala osnovni kapital, vendar skupno za največ sto tisoč novih delnic oziroma za 7,5 milijona evrov, pri tem pa bi s soglasjem nadzornega sveta lahko upoštevala prednostno pravico obstoječih delničarjev do nakupa novih delnic ali bi to pravico delno ali v celoti izključila. Delničar Otmar Zorn, ki ima v lasti 5,01 odstotka Lonovih delnic, zahteva uvrstitev dodatnih točk na dnevni red skupščine. Po njegovem predlogu naj bi skupščina za člana nadzornega sveta za naslednjih pet let imenovala Christopha Geymayerja, ta naj bi med nadzorniki nadomestil Roberta Lična, ki je podal odstopno izjavo in mu je 1. avgusta prenehala funkcija. Poleg tega predlaga še odpoklic dveh članov nadzornega sveta – Janka Medja in Toneta Ropa – ter imenovanje novih članov – Iga Grudna in Bojana Dremlja.

Kakšen bo izid glasovanja na skupščini, je težko napovedati, a očitno bodo glavno besedo imeli manjšinski delničarji. Agencija za trg vrednostnih papirjev je namreč 6. avgusta izdala odločbo, s katero je delničarjem Kylin Prime Group, Diamant In, Fin-Nep, Sagrada, Zlata doba in Lendmark ter Srečku Kendi in Damirju Šešetu, ki imajo v Lonu skupno 67,6 odstotka glasovalnih pravic, zaradi kršitev določb zakona o prevzemih odvzela pravico glasovanja. Prepoved uresničevanja glasovalnih pravic bo veljala vse dotlej, dokler Kylin Prime Group ne bo dal prevzemne ponudbe za delnice Lona ali dokler preostalih sedem delničarjev ne bo odtujilo toliko vrednostnih papirjev ali delniških nakupnih opcij ali terminskih pogodb, da Kylin ne bo več dosegal prevzemnega praga oziroma ne bodo imele več tolikšnega deleža glasovalnih pravic, zaradi katerega je nastala obveznost dati prevzemno pogodbo. Agencija namreč ugotavlja, da Kylin Prime Group od lanskega 28. novembra dalje dosega in presega prevzemni prag in ima v Lonu 67,6 odstotka glasovalnih pravic.

Kot je znano, je Banka Slovenije že maja delničarju Kylin Prime Group zaradi preseganja kvalificiranega deleža brez soglasja regulatorja odredila odprodajo deleža, hranilnico pa pozvala k odvzemu glasovalnih pravic. Kylin je sicer zaprosil Banko Slovenije za soglasje za prevzem Lona, a ga ni dobil, neuradno zato ne, ker naj ne bi znal pojasniti izvora kapitala, medtem pa je z lastniki, ki so imeli v lasti več kot polovico vseh Lonovih delnic, sklenil kupoprodajno pogodbo.

Irski sklad Kylin oziroma njegova švicarska družba Kylin Prime Group je v lastništvo Hranilnice Lon vstopila ob lanski dokapitalizaciji, takrat je z vplačilom delnic pridobila 17-odstotni lastniški delež, ki pa ga je potlej z odprodajo znižala pod deset odstotkov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

delno oblačno
vlažnost: 49 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/17

petek

2/20

sobota

5/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Lesce, 20. september 2019

Srečanje gorenjskih literatov

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 20. september 2019

Poletavci v žrebu za skiro

OBVESTILA / Lesce, 20. september 2019

Triglav vabi nove pevce

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Žiri, 20. september 2019

Predstavitev nove knjige Apolonije Klančar

 

 
 

 

 
 
 

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)

Za naravi prijazen turizem / 13:51, 19. september

"Za naravi prijazen turizem"-----------------------------Naravi prijaznega turizma ni. Turizem je škodljiv.Posledice turizma so za naravo ka...

Spomin na požig Kokre / 09:46, 19. september

Kokrjani se vedno cakamo na opravicilo tistih naslednikov revolucije, ki so z namerno provokacijo, ubojem soferja kamiona, ki je prevazal sa...

V spomin na padle borce / 21:27, 18. september

Domobranci 1941!??? No, Primož!!! Hudo je priznati namensko žrtvovanje nedolžnih vaščanov, tudi v Srednji Radovni in ... za "svobodo"? Tudi Rusi so "osvobodili" Poljsko.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */