Težave Adrie Airways se poglabljajo / Foto: Gorazd Kavčič

Težave Adrie Airways se stopnjujejo

Agencija za civilno letalstvo je pred dnevi prizemljila del flote Adrie Airways, kar je povzročilo nove zamude in odpovedi letov. Na ministrstvu za infrastrukturo se že pripravljajo na morebiten stečaj letalskega prevoznika.

Zgornji Brnik – Težave Adrie Airways so vse hujše. Potem ko je v začetku prejšnjega tedna letalski prevoznik le sklenil pogodbo s sindikatom in tako preprečil serijo tridnevnih stavk pilotov, je v četrtek popoldne javna agencija za civilno letalstvo Adrii izdala ustno odločbo o prepovedi izvajanja letalskih operacij z dvema letaloma Bombardier. Za prizem­ljitev so se na agenciji odločili zaradi odpovedi najemnih pogodb s strani najemodajalca Trident Aviation Leasing Service. Včeraj pa so na zahtevo družbe AeroCentury prizemljili še tretjega.

Na pobudo odgovornih v Adrii Airways se je nato že v četrtek pozno popoldan sestalo vodstvo družbe z nadzorniki agencije. Kot so zapisali na agenciji, so predstavniki Adrie agencijo seznanili s trenutno situacijo v družbi, naknadno pa so tudi pisno zagotovili, da so njihove letalske operacije s preostalimi letali varne.

Pri letalskem prevozniku je tako v zadnjih dneh znova prihajalo do številnih zamud in odpovedi letov. Včeraj so bili denimo odpovedani vsi štirje leti med Frankfurtom in Prištino, odpovedi in zamude pa gre pričakovati tudi v prihodnjih dneh.

Vodstvo podjetja intenzivno išče izhod iz težav, medtem pa na ministrstvu za infrastrukturo pripravljajo rešitve ob morebitnem stečaju podjetja, ki je od leta 2016 v lasti nemškega sklada 4K Invest. »Ministrstvo za infrastrukturo nima vzvodov za pomoč Adrii Airways, naša ključna skrb v tem trenutku je, da je zagotovljena maksimalna varnost njenih letalskih operacij,« pravijo na ministrstvu.

»V primeru prenehanja obratovanja Adrie Airways je naša odgovornost, da zagotovimo povezljivost Slovenije z zunanjim svetom tudi prek letalskih povezav, zato smo pripravili zakonski predlog, ki bo, če bo to seveda potrebno, omogočil subvencioniranje nekaterih letalskih linij,« pojasnjujejo na ministrstvu, kjer opozarjajo, da lahko država linije sofinancira le v primeru, ko trg ne deluje. »Morebitna vzpostavitev gospodarske javne službe na področju letalstva, s katero bi omogočali povezljivost Slovenije s svetom v primeru stečaja Adrie Airways, je zato zapleten in dolgotrajen postopek, ki ga mora odobriti Evropska komisija,« še dodajajo. Če bi torej v primeru stečaja Adrie Airways povezave, ki jih Slovenija potrebuje, prevzeli drugi letalski prevozniki, vzpostavitev gospodarske javne službe ne bo potrebna.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/20

nedelja

8/23

ponedeljek

6/23

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Žiri, 20. oktober 2019

Pohod okoli Žirov

PRIREDITVE / Tržič, 20. oktober 2019

Neuničljiva melodija

PRIREDITVE / Preddvor, 20. oktober 2019

Podelitev priznanj za najboljše ljubezensko pismo

PRIREDITVE / Breznica, 20. oktober 2019

Škratovanje

PRIREDITVE / Breznica, 20. oktober 2019

Predstava o življenju in delu Antona Janše

PRIREDITVE / Visoko, 20. oktober 2019

Pod okence pridem

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PREDAVANJA / Žirovnica, 21. oktober 2019

Za lepši partnerski odnos

 

 
 

 

 
 
 

Swiss Airlines vzpostavil povezavo s Zürichom / 17:57, 19. oktober

Iz Požarja:"Najbolj pa se Počivalškova "vizija" uresničuje na primeru Adrie Airways. Počivalšek je bil namreč gospodarski minister v vladi M...

Od Jenkove smrti do rojstva / 08:09, 19. oktober

Poglejte fotografijo.

Še bedenje ob mrliču je bolj življensko.

Sova vložila ovadbo / 07:08, 19. oktober

Marjana so ujeli s prstom v marmeladi. Sedaj nam razlaga, da ga ni namočil v marmelado, ampak....

Podjetje Kobla ŽTG v stečaju / 07:06, 19. oktober

Naprave odstraniti in prodati za staro železo, ki je zelo iskana surovina. Na sidrišča stolpov pa namontirati klopce, da bodo turisti užival...

Mladost v primežu vojne / 20:36, 18. oktober

Sprejemljiv in umirjen komentar, čeprav iz "nasprotne strani". Znano je tudi, da bi se Tito s soglasjem Stalina povezal s Hitlerjem, da bi...

Sova vložila ovadbo / 16:55, 18. oktober

"Javno obračunavanje ustavnih sodnikov"----------------------Ta naslov zavaja. Zamegluje bistvo.Nobenega obračunavanja ni!Ustavno sodišče je...

Skupaj so še močnejši / 15:45, 18. oktober

Če sem prav razumel članek, vaja sploh ni pomembna.
Pomemno je kako se po vaji govori.