Težave Adrie Airways se poglabljajo / Foto: Gorazd Kavčič

Težave Adrie Airways se stopnjujejo

Agencija za civilno letalstvo je pred dnevi prizemljila del flote Adrie Airways, kar je povzročilo nove zamude in odpovedi letov. Na ministrstvu za infrastrukturo se že pripravljajo na morebiten stečaj letalskega prevoznika.

Zgornji Brnik – Težave Adrie Airways so vse hujše. Potem ko je v začetku prejšnjega tedna letalski prevoznik le sklenil pogodbo s sindikatom in tako preprečil serijo tridnevnih stavk pilotov, je v četrtek popoldne javna agencija za civilno letalstvo Adrii izdala ustno odločbo o prepovedi izvajanja letalskih operacij z dvema letaloma Bombardier. Za prizem­ljitev so se na agenciji odločili zaradi odpovedi najemnih pogodb s strani najemodajalca Trident Aviation Leasing Service. Včeraj pa so na zahtevo družbe AeroCentury prizemljili še tretjega.

Na pobudo odgovornih v Adrii Airways se je nato že v četrtek pozno popoldan sestalo vodstvo družbe z nadzorniki agencije. Kot so zapisali na agenciji, so predstavniki Adrie agencijo seznanili s trenutno situacijo v družbi, naknadno pa so tudi pisno zagotovili, da so njihove letalske operacije s preostalimi letali varne.

Pri letalskem prevozniku je tako v zadnjih dneh znova prihajalo do številnih zamud in odpovedi letov. Včeraj so bili denimo odpovedani vsi štirje leti med Frankfurtom in Prištino, odpovedi in zamude pa gre pričakovati tudi v prihodnjih dneh.

Vodstvo podjetja intenzivno išče izhod iz težav, medtem pa na ministrstvu za infrastrukturo pripravljajo rešitve ob morebitnem stečaju podjetja, ki je od leta 2016 v lasti nemškega sklada 4K Invest. »Ministrstvo za infrastrukturo nima vzvodov za pomoč Adrii Airways, naša ključna skrb v tem trenutku je, da je zagotovljena maksimalna varnost njenih letalskih operacij,« pravijo na ministrstvu.

»V primeru prenehanja obratovanja Adrie Airways je naša odgovornost, da zagotovimo povezljivost Slovenije z zunanjim svetom tudi prek letalskih povezav, zato smo pripravili zakonski predlog, ki bo, če bo to seveda potrebno, omogočil subvencioniranje nekaterih letalskih linij,« pojasnjujejo na ministrstvu, kjer opozarjajo, da lahko država linije sofinancira le v primeru, ko trg ne deluje. »Morebitna vzpostavitev gospodarske javne službe na področju letalstva, s katero bi omogočali povezljivost Slovenije s svetom v primeru stečaja Adrie Airways, je zato zapleten in dolgotrajen postopek, ki ga mora odobriti Evropska komisija,« še dodajajo. Če bi torej v primeru stečaja Adrie Airways povezave, ki jih Slovenija potrebuje, prevzeli drugi letalski prevozniki, vzpostavitev gospodarske javne službe ne bo potrebna.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

pretežno oblačno
vlažnost: 50 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

6/19

petek

8/17

sobota

7/17

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Strahinj, Duplje, 31. maj 2020

Pohod po Udin borštu

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Nova realnost v turizmu / 18:20, 28. maj

Jelko pravi, da če bo v jeseni virus mutiral si bo obvezno umivati tudi noge !

Podaljšali rok oprostitve najemnin / 16:49, 27. maj

Po seji pa gredo v gostilno in skupaj sedijo za isto mizo !
FAKINGBULŠIT

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 10:20, 27. maj

Pa dobr, če vas je Tito tolk sovražil pa tolk potamanil, kdaj se vas je tolk nakotil?

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 08:04, 27. maj

gledam; pravilno si ocenil, da so Nemci dobrodošli, Slovenci so pa sprti za vse večne čase. Nemci niso nikoli bili problem za komuniste; Slo...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...