Varne in dostopne poti za vse

Kranjska in jeseniška občina sta se že vključili v projekt, s katerim naj bi izboljšali mobilnost ranljivih skupin, kar pomeni dostopnost objektov, varnejše gibanje v prometu in tudi spletno dostopnost.

Glavni cilj nacionalnega projekta z naslovom »Mobilnost ranljivih skupin v slovenskih občinah – Za samostojno mobilnost v domačem okolju brez ovir« je omogočiti dvig kakovosti življenja oseb z različnimi invalidnostmi.

Kranj – Prav gotovo je želja vseh invalidov in drugih ranljivih skupin, da se v svojem okolju gibljejo neodvisno in varno. Zato je temu treba prilagoditi urbano okolje, kar pomeni odstraniti nevarne točke in urediti dostop do javnih objektov, potniškega prometa in drugih javnih površin. Prav tako pomembno področje je zagotavljanje dostopa do vseh informacij v povezavi z mobilnostjo preko spleta in ostalih medijev ter uvajanje novih tehnoloških rešitev.

O projektu, ki naj bi dal odgovore in rešitve o mobilnosti ranljivih skupin v občinah in ga financira ministrstvo za infrastrukturo, izvaja pa Geodetski inštitut Slovenije v sodelovanju z Beletrino, so govorili tudi v Kranju. Minuli ponedeljek je bila namreč na vrsti Gorenjska, saj sta k projektu že pristopili Mestna občina Kranj in Občina Jesenice, Vojmir Drašler, višji svetovalec na Direktoratu za trajnostno mobilnost in prometno politiko, pa je poudaril, da pričakuje, da se bo v naslednjem obdobju projektu pridružilo vedno več slovenskih občin.

Kot je v nagovoru zbranim pojasnil kranjski podžupan Robert Nograšek, vodilni na občini pozdravljajo projekt, ki ranljivim skupinam omogoča neodvisno in varno mobilnost, saj se to sklada z načeli in dolgoletnimi prizadevanji občine na vseh družbenih ravneh. Poudaril je, da je za občino zelo pomembno strateško vlaganje v trajnostni razvoj, prav tako pa v skrb za omogočanje varne ter samostojne mobilnosti za vse občanke in občane.

Podobno je na Jesenicah, ki so središče Zgornjesavske doline z dobro prometno, telekomunikacijsko, komunalno in drugo infrastrukturo. Urbanist Občine Jesenice Andraž Tolar je dejal, da se Jesenice zavzemajo za trajnostno strategijo javnega prometa in mobilnosti nasploh. Poudaril je, da so imele Jesenice včasih zelo dobre povezave lokalnega javnega prometa, danes pa zaradi neurejenih razmer javni prevoz časovno ni več dovolj zanesljiv, z vlakom pa lahko človek porabi kar cel dan za en sam sestanek.

Maša Malovrh, certificirana strokovnjakinja za dostopnost pri Beletrini, je povedala, da je dostopnost do spletnih informacij bistvena za omogočanje varnih poti po občinah predvsem za predstavnike ranljivih skupin v prometu, saj se projekt v prvi fazi osredotoča predvsem na slepe, slabovidne in gibalno ovirane občane ter osnovnošolske otroke in mladino. Zato je najprej treba omogočiti dostop do teh informacij občanom, ki nedostopnih spletnih strani ne morejo uporabljati.

Maja Baloh, sodelavka pri projektu, je predstavila operativne rešitve zajema podatkov, vodenja podatkovne baze in vzpostavitve pregledovalnika, pri čemer sodelujejo tudi drugi deležniki, zlasti invalidske organizacije in invalidi, Roman Rener iz Geodetskega inštituta Slovenije pa je predstavil metodologijo in standarde za mobilnost ranljivih skupin in predvidene rezultate projekta. Preko pregledovalnika bodo uporabniki brezplačno pridobili podatke.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/20

nedelja

8/23

ponedeljek

6/23

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Žiri, 20. oktober 2019

Pohod okoli Žirov

PRIREDITVE / Tržič, 20. oktober 2019

Neuničljiva melodija

PRIREDITVE / Preddvor, 20. oktober 2019

Podelitev priznanj za najboljše ljubezensko pismo

PRIREDITVE / Breznica, 20. oktober 2019

Škratovanje

PRIREDITVE / Breznica, 20. oktober 2019

Predstava o življenju in delu Antona Janše

PRIREDITVE / Visoko, 20. oktober 2019

Pod okence pridem

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PREDAVANJA / Žirovnica, 21. oktober 2019

Za lepši partnerski odnos

 

 
 

 

 
 
 

Swiss Airlines vzpostavil povezavo s Zürichom / 17:57, 19. oktober

Iz Požarja:"Najbolj pa se Počivalškova "vizija" uresničuje na primeru Adrie Airways. Počivalšek je bil namreč gospodarski minister v vladi M...

Od Jenkove smrti do rojstva / 08:09, 19. oktober

Poglejte fotografijo.

Še bedenje ob mrliču je bolj življensko.

Sova vložila ovadbo / 07:08, 19. oktober

Marjana so ujeli s prstom v marmeladi. Sedaj nam razlaga, da ga ni namočil v marmelado, ampak....

Podjetje Kobla ŽTG v stečaju / 07:06, 19. oktober

Naprave odstraniti in prodati za staro železo, ki je zelo iskana surovina. Na sidrišča stolpov pa namontirati klopce, da bodo turisti užival...

Mladost v primežu vojne / 20:36, 18. oktober

Sprejemljiv in umirjen komentar, čeprav iz "nasprotne strani". Znano je tudi, da bi se Tito s soglasjem Stalina povezal s Hitlerjem, da bi...

Sova vložila ovadbo / 16:55, 18. oktober

"Javno obračunavanje ustavnih sodnikov"----------------------Ta naslov zavaja. Zamegluje bistvo.Nobenega obračunavanja ni!Ustavno sodišče je...

Skupaj so še močnejši / 15:45, 18. oktober

Če sem prav razumel članek, vaja sploh ni pomembna.
Pomemno je kako se po vaji govori.