Projekt Lesni feniks so predstavili (od leve proti desni): Barbara Zorko iz društva Ekologi brez meja, Dimitrij Jeraj, Aleš Dolenc in Janez Žakelj.

Novo življenje za odslužen les

V Žireh so v sredo predstavili projekt Lesni feniks, v okviru katerega bodo iz lesnih ostankov in odsluženega lesa nastali novi izdelki – klopi in druga urbana oprema.

Žiri – Lesni feniks je projekt ponovne uporabe lesa, ki povezuje Občino Žiri, Šolski center Škofja Loka in podjetje M Sora. V okviru projekta, ki je podprt z evropskimi sredstvi in bo trajal do konca prihodnjega leta, naj bi tako iz odsluženega lesa izdelali klopi in druge leseno urbano opremo, s katero bodo opremili središče Žirov in kopališče Pustotnik, je pojasnil župan Janez Žakelj.

Po besedah Dimitrija Jeraja iz Šolskega centra Škofja Loka ta čas z dijaki višjih letnikov načrtujejo in oblikujejo vzorčne klopi. »Naprej smo si ogledali lokacijo postavitve klopi, da bi začutili duh kraja in bi tako izdelke čim bolj prilagodili kraju,« je pojasnil in dodal, da bodo na podlagi tega dijaki poiskali rešitve in tudi izdelali svoje klopi. Sodeluje šestdeset dijakov, pri čemer Jeraj pričakuje, da jih bo vsaj polovica tudi izdelala svoj predlog klopi. V nadaljevanju pa se bodo povezali s strokovnjaki iz podjetja M Sora, ki bodo na podlagi izbranega prototipa izdelali klopi iz odsluženega lesa in lesnih ostankov. S tem imajo po besedah direktorja M Sore Aleša Dolenca že veliko izkušenj, saj se pomemben sklop njihovih razvojnih projektov nanaša tudi na ponovno uporabo lesa. »Odslužen les se nam, ki živimo med gozdovi, kjer je lesa v izobilju, morda ne zdi pomemben, a v prihodnosti bo zagotovo tudi tu problem,« je poudaril Dolenc, ki se mu projekt Lesni feniks zdi zanimiv tudi zaradi povezave s šolskim centrom, saj v tem vidi priložnost za medsebojno spoznavanje z novimi kadri.

Glavni namen projekta Lesni feniks je varovanje okolja z zniževanjem količine odpadkov, preprečevanjem nastajanja odpadkov in ponovno uporabo materialov ter dvig ozaveščenosti lokalnih prebivalcev o načinih, možnostih in pomenu prehoda v krožno gospodarstvo. »Odslužen les predstavlja grožnjo okolju, saj je lahko kontaminiran zaradi uporabe premazov ali impregnacijskih sredstev, ki obremenjujejo okolje,« opozarjajo partnerji v projektu in dodajajo, da po drugi strani v industrijskih obratih nastajajo precejšnje količine lesnih ostankov, ki so ne samo okoljsko neoporečni, ampak je v njih les visoke kakovosti. Lesni ostanki in odslužen les predstavljajo surovino, ki v veliki večini primerov konča na odlagališčih ali v domačih in industrijskih pečeh, v projektu Lesni feniks pa jim bodo vdahnili novo življenje.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

jasno
vlažnost: 85 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

-6/17

petek

3/15

sobota

-1/17

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Večja zbiranja in igranje nogometa v Završnici / 17:18, 2. april

Jeseničanom težko razložiš kaj je karantena.

Bitka s covidom-19 se bije v domovih za starejše / 09:20, 1. april

Stanovalce domov naj naselijo v prazne hotele kar naj plača država. Tako bodo uvedli manjšo koncetracijo ljudi in pomagali SLO turizmu.

Ne vem, kje sem se okužil / 14:04, 31. marec

Primer od danes, grem na malico, ura poldan, v trgovini se pri sadju drenjata dve mamci in izbirata med parimi sortami jabolk, sicer sta rok...

O problematiki jezera / 16:39, 30. marec

Pritoki vsebujejo precej dodatkov s katerimi kmetje plemenitijo svojo zemljo za višji in boljši pridelek. To povzroča cvetenje jezera.

O problematiki jezera / 09:56, 30. marec

Na izpitu je nepripravljenega študenta profesor vprašal, kaj je to evtrofikacija.
Reku študent:
ah,qurc, drek je drek.

Prepoved gibanja zunaj občine / 07:50, 30. marec

14 dni nazaj so nas strokovnjakinje iz NIJZ- a učile in nam dopovedovale, da maske nimajo učinka in so nepotrebne, zdaj so že obvezne !
Zemlja je še okrogla ali je že ploščata?

Okužen tudi stanovalec nakelskega doma / 16:14, 29. marec

Kaj klobasaš, kaj ima to opraviti z vlado. Pol vlade je iste kot prej, sploh pa ni Janše nihče silil v to koalicijo, Šarec je pozival na pre...