Projekt Lesni feniks so predstavili (od leve proti desni): Barbara Zorko iz društva Ekologi brez meja, Dimitrij Jeraj, Aleš Dolenc in Janez Žakelj.

Novo življenje za odslužen les

V Žireh so v sredo predstavili projekt Lesni feniks, v okviru katerega bodo iz lesnih ostankov in odsluženega lesa nastali novi izdelki – klopi in druga urbana oprema.

Žiri – Lesni feniks je projekt ponovne uporabe lesa, ki povezuje Občino Žiri, Šolski center Škofja Loka in podjetje M Sora. V okviru projekta, ki je podprt z evropskimi sredstvi in bo trajal do konca prihodnjega leta, naj bi tako iz odsluženega lesa izdelali klopi in druge leseno urbano opremo, s katero bodo opremili središče Žirov in kopališče Pustotnik, je pojasnil župan Janez Žakelj.

Po besedah Dimitrija Jeraja iz Šolskega centra Škofja Loka ta čas z dijaki višjih letnikov načrtujejo in oblikujejo vzorčne klopi. »Naprej smo si ogledali lokacijo postavitve klopi, da bi začutili duh kraja in bi tako izdelke čim bolj prilagodili kraju,« je pojasnil in dodal, da bodo na podlagi tega dijaki poiskali rešitve in tudi izdelali svoje klopi. Sodeluje šestdeset dijakov, pri čemer Jeraj pričakuje, da jih bo vsaj polovica tudi izdelala svoj predlog klopi. V nadaljevanju pa se bodo povezali s strokovnjaki iz podjetja M Sora, ki bodo na podlagi izbranega prototipa izdelali klopi iz odsluženega lesa in lesnih ostankov. S tem imajo po besedah direktorja M Sore Aleša Dolenca že veliko izkušenj, saj se pomemben sklop njihovih razvojnih projektov nanaša tudi na ponovno uporabo lesa. »Odslužen les se nam, ki živimo med gozdovi, kjer je lesa v izobilju, morda ne zdi pomemben, a v prihodnosti bo zagotovo tudi tu problem,« je poudaril Dolenc, ki se mu projekt Lesni feniks zdi zanimiv tudi zaradi povezave s šolskim centrom, saj v tem vidi priložnost za medsebojno spoznavanje z novimi kadri.

Glavni namen projekta Lesni feniks je varovanje okolja z zniževanjem količine odpadkov, preprečevanjem nastajanja odpadkov in ponovno uporabo materialov ter dvig ozaveščenosti lokalnih prebivalcev o načinih, možnostih in pomenu prehoda v krožno gospodarstvo. »Odslužen les predstavlja grožnjo okolju, saj je lahko kontaminiran zaradi uporabe premazov ali impregnacijskih sredstev, ki obremenjujejo okolje,« opozarjajo partnerji v projektu in dodajajo, da po drugi strani v industrijskih obratih nastajajo precejšnje količine lesnih ostankov, ki so ne samo okoljsko neoporečni, ampak je v njih les visoke kakovosti. Lesni ostanki in odslužen les predstavljajo surovino, ki v veliki večini primerov konča na odlagališčih ali v domačih in industrijskih pečeh, v projektu Lesni feniks pa jim bodo vdahnili novo življenje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

zmerno oblačno
vlažnost: 69 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/22

četrtek

15/21

petek

8/13

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 24. september 2020

Kraška trgatev

IZLETI / Kranj, 24. september 2020

Krajinski park Zgornja Idrijca

OBVESTILA / Cerklje, 24. september 2020

Pohod na Ratitovec prestavljen

PRIREDITVE / Tržič, 24. september 2020

Ura pravljic

IZLETI / Naklo, 24. september 2020

S kolesom do Medvod

DELAVNICE / Škofja Loka, 26. september 2020

Rokodelska doživetja

IZLETI / Kranj, 26. september 2020

V osrčje Kamniško-Savinjskih Alp

IZLETI / Šenčur, 26. september 2020

Juliana trail Kranjska Gora–Mojstrana

 

 
 

 

 
 
 

Politzgodovina / 08:55, 24. september

Gospod Stane, na revolucijo ste pa pozabili, čeprav je zahtevala več žrtev kot vojna. Leta 2016 so Šenčurjani izborili pomembno zmago, da Sl...

Drugi val nas je prehitel / 12:54, 23. september

Za še en uspešen klon, zdej res ne vem več kdo je kdo.. :)

Drugi val nas je prehitel / 12:52, 23. september

Tako je, bravo vojči&ela !

Drugi val nas je prehitel / 11:41, 23. september

Ela, hvala za vzpodbudo.
Prvič, da na argument Primož ne flanca.

Drugi val nas je prehitel / 09:33, 23. september

Bravo Ela !!

Drugi val nas je prehitel / 23:40, 22. september

bravo vojči !!

Drugi val nas je prehitel / 20:13, 22. september

Opozicija je napadla Simono Kustec, ker ni imela maske na eni prireditvi.Da mora odstopit pravijo.Zanimivo je pa tole:" Celotna opozicija, ...