Nalezljiva ameriška sproščenost – krepka dekleta pozirajo sredi križišča.

Od Benetk do vesolja

Amerika od Jimija do Jima (6)

Observatorij Griff­ith s tehnološkim planetarijem, javnimi teleskopi in lepimi razgledi na širše področje Los Angelesa stoji v gričevju nad mestom, severovzhodno od aleje slavnih. Na zemljišču, ki ga je v ta namen podaril Griffith J. Griffith, ki se je ukvarjal z novinarstvom, obogatel pa z rudarstvom in nepremičninami, so ga prav tako z njegovim denarjem zgradili in odprli leta 1935. Griffith, bil je tudi velik filantrop, je v oporoki zapisal, da mora biti vstop za javnost prost – in observatorij je še danes ena najbolj obiskanih losangeleških znamenitosti, predvsem pa pravi raj za navdušence nad fiziko in astronomijo ter priložnost za vse, ki si želijo vsaj malo pokukati v vesolje.

Tja smo nameravali iti z javnim prevozom, zato smo se postavili na eno avtobusnih postajališč, da bi počakal avtobus na naši liniji. Ker je v igri več prevoznikov, na postajah pa slabo označeno, kje kdo vozi, smo čakali in čakali ... Ter potem vprašali šoferja prvega avtobusa, ki je pripeljal, ali smo na pravi postaji. »Mislim, da je postaja prava,« nas je potolažil prijazen temnopolti voznik in odpeljal naprej. Čez nekaj minut je pritekel nazaj po ulici in nam povedal, da je naša postaja naslednja, nekaj sto metrov naprej, se obrnil in stekel nazaj. Odšli smo za njim in opazili, da je na tisti postaji pustil svoj avtobus, poln potnikov – samo zato, da nam je pomagal pri iskanju. Tudi to je ena podob ameriške odprtosti.

Poslopje observatorija, zgrajeno v slogu art deco, v sebi skriva kup zanimivosti, od razstave o raziskovanju vesolja, prestavitev posameznih planetov do ogromnega teleskopa in Teslovega transformatorja, ki ga vsake toliko časa vklopijo, da se iskri pred vašimi očmi. Sam sem preizkusil svojo težo na vseh planetih, seveda v funtih, ki sem jih na mobilniku pretvoril v kilograme. Ugotovil sem, da bi na Jupitru tehtal 218 kilogramov, na Plutonu pa slabih sedem.

Z razgledne ploščati se vidi skoraj ves Los Angeles, nekoliko bližji je tudi znameniti napis Hollywood. Observatorij je s svojo arhitekturo tudi čudovita filmska lokacija, zato so tu posneli kadre za številne filme, med drugim Upornik brez razloga z Jamesom Deanom (1955), Terminator (1984), Nazaj v prihodnost (1985) in ne nazadnje tudi La La Land (2016).

Spustimo se še na povsem drug konec mesta do obale, do znamenite plaže in sprehajališča Venice Beach. Ta del mesta je od nekdaj veljal za zbirališče mladih, umetnikov, brezdomcev, ljudi, ki za vratom nosijo kače, se šemijo v klovne in tako ali drugače opozarjajo nase. Tako kot skupina krepkih dam v kopalkah, ki je paradirala po osrednjem križišču in se ne glede na promet dala fotografirati prav sredi njega. Če en čudovitih obrazov Amerike. Zakaj Venice Beach? Zato, ker v ozadju sprehajališča in plaž stojijo hišice ob vodnih kanalih, ki spominjajo na novodobne Benetke. (Se nadaljuje)

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

zmerno oblačno
vlažnost: 71 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

7/19

torek

6/22

sreda

6/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

DELAVNICE / Škofja Loka, 29. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 29. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 29. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

IZLETI / Kranj, 29. september 2020

Kolesarski izlet

DELAVNICE / Škofja Loka, 30. september 2020

Rokodelska doživetja

PRIREDITVE / Brode, 30. september 2020

Vodenje po čebelarski razstavi

IZLETI / Kranj, 1. oktober 2020

Na Jelenkamen

IZLETI / Naklo, 1. oktober 2020

S kolesom do Trstenika

 

 
 

 

 
 
 

V soboto potrdili 159 okužb z novim koronavirusom, umrl en bolnik s covidom-19 / 19:24, 27. september

Umrlo ni 147 bolnikov zaradi korone!!!!!!!!!!! Je pa bil virus prisoten in skrajšal agonijo!!!

Uredili lepotni center / 19:20, 27. september

Je kje objavljen cenik? Vau, kakšne storitve. Pa še svetovanje........ kupi to in to, heheh. Jaz se s tremi frendicami dobim doma. Se pob...

Preplet čipke in fotografije / 19:05, 27. september

Ena sama stara jajca! Vauu, kakšno neverjetno ustvarjanje.
No ja, vsak ima svoje veselje.

Uredili lepotni center / 08:39, 26. september

Primož, da ne bi šel, preč vržen denar.

Ob polletju negativno / 17:56, 25. september

" neizbrani kandidat je namreč vložil tožbo, ker da naj izbrani kandidat ne bi izpolnjeval razpisnih pogojev."

Trenutno je edini rapisni pogoj, da si član SDS-a !

Pivčevo čaka interpelacija, Hojs ostaja minister / 17:53, 25. september

Ena za specialno izdajo Alana Forda ! ( Tarča 24.9.2020)Žnidaršič: g, Krek, ali imate podatke koliko okužb v zadnjem času je iz gostinskih ...

Včerajšnje številke so slabe, daleč najslabše ... / 14:49, 25. september

Še ena začela pametovat?