Posojilo za nakup zemljišč

Občina Kamnik bo najela posojilo v višini milijon evrov, s katerim nameravajo kupiti vsaj nekaj zemljišč na območju nekdanje smodnišnice. Glavne priložnosti je občina zamudila že pred leti in na kar sedemdeset hektarih nima v lasti niti kvadratnega metra, s tem pa tudi ne vpliva na razvoj območja.

Občina Kamnik se je doslej neuspešno udeležila nekaj javnih dražb, pri nekaterih prodajah (denimo pri dvorcu Katzenberg) pa ni uveljavljala predkupne pravice, tako da lokalna skupnost na tem območju ta hip nima v lasti niti kvadratnega metra zemljišča.

Kamnik – Območje nekdanje smodnišnice (p)ostaja problem, s katerim se bo lokalna skupnost soočala še zelo dolgo. Po propadu podjetja KIK, razprodaji stečajne mase, številnih dražbah in stihijskemu »razvoju« območja, ki smo mu priča zadnjih nekaj let, se bo Občina Kamnik, kot kaže, vendarle vključila v igro kot aktivni igralec. A zdi se, da bo deležna zgolj drobtinic ali pa preplačanih zemljišč.

Pred dnevi je bila izvedena še zadnja dražba zemljišč iz stečajne mase, tako da so lastniki vseh nepremičnin zdaj znani. Večinski lastnik je še vedno družba Iskra Mehanizmi, ki pa svojo proizvodnjo s tega območja umika. Občina Kamnik se je doslej neuspešno udeležila nekaj javnih dražb, pri nekaterih prodajah (denimo pri dvorcu Katzenberg) pa ni uveljavljala predkupne pravice, tako da lokalna skupnost ta hip na tem območju nima v lasti niti kvadratnega metra zemljišča. Na februarski seji občinskega sveta so svetniki soglašali z občinskim predlogom, da občina vzame milijon evrov kredita, a številni so bili mnenja, da to še zdaleč ne bo zadoščalo za to, da bo lokalna skupnost postala pomemben deležnik. »Prostorska politika je edina možnost občine za razvoj in narekovanje tempa – za to pa je tej občini bolj malo mar,« je bil oster svetnik Edis Rujovič, Sandi Uršič pa je na drugi strani mnenja, da bo milijon evrov zadoščal za zemljišča, ki bodo verjetno na voljo, in da je ta hip najbolj pomembno, da občina javno pokaže jasno namero, da namerava postati igralec v igri.

Občina, kljub temu, da (še) ni solastnik območja, že pripravlja vse potrebno za občinski podrobni prostorski načrt. »Nosilci urejanja prostora so v postopku pridobitve smernic zahtevali izdelavo šestih namenskih študij. Pet jih je že v pripravi, za izdelavo šeste, tj. študije onesnaženosti tal, pa letos ni denarja v letošnjem letu. Za financiranje te študije, ki bo stala 180 tisoč evrov, bomo morali najti rešitev skupaj z lastniki zemljišč na tem območju. Dokler nimamo vseh študij, OPPN-ja ne moremo izdelati, do takrat pa so posegi v prostor zelo omejeni. Šele kot lastniki bomo lahko aktivno sodelovali pri gradnji infrastrukture in urejanju tega območja,« pravi župan Matej Slapar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

zmerno oblačno
vlažnost: 64 %
veter: -

13/23

sobota

11/24

nedelja

14/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 9. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Naklo, 9. junij 2020

Pohod v dolino Završnice

IZLETI / Kranj, 11. junij 2020

Pohodniški izlet na Pangršico

IZLETI / Šenčur, 13. junij 2020

Okrog Trbojskega jezera

IZLETI / Kranj, 13. junij 2020

Planinarjenje po Dleskovški planoti

IZLETI / Kranj, 20. junij 2020

Planinarjenje po Spodnjih Bohinjskih gorah

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 09:35, 6. junij

Res bi lahko izbrali kakšno drugo voditeljico. Lepšo. Recimo Jeleno Aščić. Lepa in tudi sovraži vse kar diši po Sloveniji. Dobra zamenjava.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 23:00, 5. junij

Lepa ni, je pa do konca znervirana.

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 14:38, 5. junij

Kamp s takim imenom naj bi postavila ob Ljubljanici, marostarja..

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 14:33, 5. junij

Erika je pametna in lepa ženska, zapiti novinar vaše paprikaš TV ji ne seže do gležnja!

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 13:33, 5. junij

Presenečenje, da sta vložila denar v SLO turizem. Redka izjema glede na milijarde, ki jih Slovenčki nosijo in vlagajo v južno "prijateljsko" sosedo.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:30, 5. junij

SDS je virus. Erika že sestavlja ekipo za veliki pok pred počitnicami.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:04, 5. junij

Samo, da se začne vmešavati SDS kader v vodstvo že virus....