Na ministrstvu svetujejo potrošnikom, da posegajo po lokalno pridelani hrani.

Ni razloga za zalaganje z živili

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mirijo potrošnike, da trenutno preskrba s hrano ni motena in da ni razloga za zalaganje z živili.

Na ministrstvu pozivajo potrošnike, še posebej pa javne zavode in druge ustanove, da posegajo po lokalno pridelani hrani, ki ni vezana na dolge transportne poti.

Kranj – Na ministrstvu pozorno spremljajo dogajanje, povezano s koronavirusom, pri tem pa se osredotočajo na to, da bi bila preskrba s hrano v Sloveniji čim manj motena. »Ni nikakršnega razloga za paniko in nobene potrebe za velike nakupe hrane. Vse, kar se lahko zgodi, je to, da bo v prihodnjih dneh ali tednih motena dobava kakšnega izdelka, a preskrba s hrano nikakor ni ogrožena,« pravi ministrica Aleksandra Pivec in dodaja: »Morda naj ljudje kupijo hrano za kakšen dan več, a ne zato, ker bi jo zmanjkalo, temveč zaradi preventivnega ravnanja, da bi se čim manj zadrževali v zaprtih, javnih prostorih.«

Težave z zalaganjem polic

Posebna koordinacijska skupina ministrstva na podlagi dostopnih podatkov ocenjuje, da ni razloga, da se potrošniki zalagajo z živili. Iz Italije še vedno poteka uvoz hrane v Slovenijo, ustavlja se zgolj tranzitni promet. Trgovine poročajo, da dobavni tokovi potekajo nemoteno in da imajo zaloge živil, težave imajo zgolj s pravočasnim zalaganjem polic, ki jih potrošniki hitro praznijo. Na ministrstvu že pripravljajo ukrepe, ki bodo v pomoč kmetijstvu in živilstvu. Ukrepe pripravljajo za reševanje razmer v mlekarstvu ter za pomoč podjetjem in kmetijam, poleg teh pa tudi ukrepe na področju zdravstvenega varstva živali in varne hrane.

Povečujejo blagovne rezerve

Vlada je na prvi seji že sprejela dva ukrepa za zagotavljanje oskrbe prebivalstva s hrano. Čeprav ima Slovenija pri mleku, mlečnih izdelkih, mesu in mesnih izdelkih visoko stopnjo samooskrbe, je sklenila, da Zavod RS za blagovne rezerve tri mesece povečuje blagovne rezerve za kratkotrajno sterilizirano mleko (mleko UHT), mlečni prah, sir, piščančje meso in mlado pitano govedo, denar za povečanje blagovnih rezerv pa bo zagotovila država iz proračunske rezerve.

Interventni ukrepi na trgu

Vlada tudi predlaga državnemu zboru, da po nujnem postopku sprejme predlog zakona o interventnih ukrepih na trgu kmetijskih pridelkov, živil, živali in gozdno-lesnih sortimentov. Zakon omogoča ministrici za kmetijstvo, da v soglasju z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo omeji ali prepove prodajo slovenskih kmetijskih pridelkov, živil in živali za hrano ljudi drugi članici Evropske unije ali izvoz v tretje države, prav tako pa lahko omeji ali prepove uvoz hrane iz drugih držav Evropske unije in iz tretjih držav v Slovenijo. Predlagani zakon ji tudi omogoča, da omeji višino cene kmetijskega pridelka, živila ali živali. Če na kmetiji zaradi posledic koronavirusa ne morejo opravljati kmetijskih del, lahko ministrstvo v upravnem postopku z odločbo določi začasnega upravljavca. Kar zadeva trg gozdno-lesnih sortimentov, predlagani zakon omejuje ali prepoveduje uvoz gozdno-lesnih sortimentov, sekancev in lesnih peletov iz drugih držav članic Evropske unije in iz tretjih držav in kot dodatni ukrep določa postavitev skladišča za skladiščenje gozdno-lesnih sortimentov.

Začasno prekinjajo vnos zbirnih vlog

Kmetijsko-gozdarska zbornica zaradi zagotavljanja zdravja kmetov in zaposlenih na kmetijsko-gozdarskih zavodih začasno, do preklica, prekinja vnos zbornih vlog za neposredna in druga kmetijska plačila, prekinja pa tudi terenske naloge kontrole in selekcije v živinoreji. Javna služba bo delo opravljala še naprej, vendar le po telefonu, elektronski pošti, spletu in drugih digitalnih komunikacijah.

Zmanjšuje se prodaja pridelkov

Zbornica opozarja tudi na vse večje težave, ki jih imajo kmetje zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. Ponekod imajo težave pri prodaji mleka v tujino, zmanjšuje se prodaja pridelkov v javne zavode ter neposredna prodaja, turistične kmetije beležijo veliko zmanjšanje gostov, kmetje, ki imajo zemljišča čez mejo, zaradi zaprtih mejnih prehodov težko dostopajo do svojih zemljišč.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

jasno
vlažnost: 52 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-1/18

nedelja

-1/18

ponedeljek

-3/18

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.