Družini Rihtaršič iz Cerkelj dneve zapolnjujejo tudi aktivnosti na prostem. / Foto: Gorazd Kavčič

Koronavirus oživlja družinsko življenje

Pojav koronavirusa ima tudi dobro plat: marsikje oživlja družinsko življenje. Skupno preživljanje dni bi sicer moralo biti nekaj običajnega, in ne zgolj posledica izrednih razmer, poudarja Špela Rihtaršič, mati treh deklic in lastnica zasebnega vrtca.

Cerklje – Te dni, ko naj bi bili zaradi preprečevanja širitve koronavirusa karseda izolirani od zunanjega sveta, mnoge družine preživijo skupaj precej več časa kot običajno. Številni zaposleni starši so morali ostati doma oz. delajo od doma, njihovi otroci pa se šolajo na daljavo. Kako se trenutne razmere odražajo pri njih, smo se pogovarjali s Špelo Rihtaršič, ki z družino živi v Dvorjah pri Cerkljah.

»Pri nas se življenje ni ustavilo oz. se niti ni bistveno spremenilo,« pravi Špela, sicer lastnica zasebnega vrtca ter podjetja, v okviru katerega izvaja še masaže in svetovanje. Tudi njen mož Nejc, prav tako podjetnik, ki se ukvarja s prodajo vozil, je svojo dejavnost že začasno ustavil. Dneve sedaj v celoti preživljata s svojimi tremi hčerkami. Najstarejša je prvošolka Ela, Lara bo šolski prag prestopila jeseni, najmlajša pa je triletna Taja. Šolske obveznosti, ki jih v prvem razredu še ni veliko, skušajo opraviti spotoma na prijazen način brez dolgotrajnega sedenja, je pojasnila Špela. Dnevi jim hitro minevajo, zapolnjujejo pa jim jih tudi ustvarjanje, kuhanje, sprehodi in druge aktivnosti na prostem.

Špeli se sicer zdi žalostno, da so marsikatero družino do mirnega in skupnega preživljanja dnevov privedle šele izredne razmere. »Sama vodim dve podjetji in kot mama vselej stremim k temu, da se ustavim in si vzamem čas za otroke. Je pa veliko staršev, ki prioritetno pozornost posvečajo službam. To ni prav, ker otroci odraščajo sami ali pa v šolah in vrtcih, od ustanov pa se nato pričakuje, da bodo naredile čudežne otroke, kar ne gre. Otroci potrebujejo starše ter njihovo ljubezen in pozornost,« je poudarila ter dodala, da se boji, da bodo po koncu tega težkega obdobja mnogi hitro pozabili na to in se vrnili v stare tirnice.

Rihtaršičevi so se v izogib morebitnim okužbam izolirali od drugih. »Nikamor ne hodimo in tudi nimamo obiskov, povezani smo samo z dobrim prijateljem, ki pa se strogo drži omejitev. Gremo samo v naravo, saj imamo tudi psičko, a se izogibamo obljudenih poti. Žal na spletnih omrežjih opažam, da mnogi še vedno hodijo na priljubljene lokacije v hribe, kjer je veliko obiskovalcev. Če bi se vsi tako obnašali, ne bi ničesar rešili.« Nakupovalnih centrov so se skladno s svojim načinom življenja izogibali že pred pojavom koronavirusa in so jih obiskovali zgolj mesečno, manjše trgovine pa le občasno v nujnih primerih. Špela namreč stremi k nakupu ekološko in lokalno pridelane hrane pri domačih pridelovalcih. Osebne stike, ki se jim ni mogoče povsem izogniti, skuša sedaj karseda omejiti. »Mesarju sem na primer že prej po telefonu predala naročilo, ki sem ga nato le še plačala in prevzela.«

Pozitivno se ji zdi, da pojav koronavirusa vpliva na medsebojne odnose znotraj družine in med prijatelji. »Pokazalo se je, kako družine stopijo skupaj, kako močni smo v sebi, kako pomagamo eden drugemu. Potrebno bo več medsebojne komunikacije, ki je žal že izginila, ljudje bodo morali biti bolj odprti ter spregovoriti o čustvih in jih izražati.«

Na vprašanje, kako otroku približati trenutno dogajanje, ne da bi jih prestrašili, je odvrnila, da se ji zdi ključno, da starši najprej poskrbijo, da bodo znotraj sebe našli mir ter ustavili strah in paniko, saj otroci to čutijo. »Starši smo glavni steber otrokom. Tako kot bomo mi sprejemali določeno situacijo, jo bodo tudi otroci. To je zelo odvisno od predhodne vzgoje in kako se doma pristopa k reševanju problemov,« je pojasnila Špela. Zaveda se, da so posledice širitve koronavirusa nekatere pahnile v veliko stisko, zato je pripravljena s svojim svetovanjem brezplačno priskočiti na pomoč socialno ogroženim družinam. »Lahko se obrnejo name preko Facebooka in bomo preko spletne povezave skušali premagati krizo in poiskati notranji mir,« je povabila Špela.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°


vlažnost: 59 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-3/19

torek

-2/20

sreda

-2/21

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

V pripravi že novi ukrepi / 15:10, 7. april

Prejemniki socialne pomoči bodo prejeli solidarnostni dodatek??
Resno?

Imamo več kot tisoč obolelih / 15:03, 7. april

To kar se dogaja v domovih za ostarele je sramota in vse bolj kaže na to, da nekdo želi namerno povzročiti kaos.
Včeraj je od 35 potrjenih, 33 prišlo iz teh ustanov.

Trideset let Radia Ga Ga / 10:10, 7. april

Ena boljših oddaj, vsaka čast ekipi !

p.s. Na obletnici bo tudi Serpentinšek?

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.