Vzorčenje v čistilni napravi v kampu Alpe v Kamniški Bistrici / Foto: Rajko Slapnik

Izviri so že onesnaženi

Člani Jamarskega kluba Kamnik zadnja tri leta na območju velikoplaninske planote redno merijo kakovost tamkajšnjih izvirov. Ob letošnjem dnevu voda, ki smo ga praznovali 22. marca, so predstavili nekaj rezultatov, ki pa so precej skrb vzbujajoči.

Kamniška Bistrica – Mednarodni dan voda 22. marca po vsem svetu praznujemo že od leta 1992, in čeprav Slovenija sodi med vodno najbogatejše države v Evropi in se ji ni treba bati, da ji bo vode zmanjkalo, nas mačehovski odnos do varovanja pitne vode pelje v situacijo, ko bomo kupovali pitno vodo le še v trgovinah. Tako opozarjajo v Jamarskem klubu Kamnik, kjer se področju vodnih virov v zadnjih letih intenzivno posvečajo, še posebej tistim na območju Velike planine, ki napajajo zajetje Iverje, iz katerega se s pitno vodo oskrbuje okrog trideset tisoč prebivalcev kamniške in komendske občine.

»Dobljeni rezultati značilno kažejo na prisotnost človekove dejavnosti na velikoplaninski planoti, ki se kaže na povečani koncentraciji nitratov, večjem številu bakterij Escheria coli in koliformnih bakterij v izvirskih vodah na in pod planoto. Vrednosti nitratov so od dva- do trikrat višje od vrednosti nitratov v primerjalnih neonesnaženih vodah. Bakterije Escherichia coli so bile ugotovljene v 32 od 50 odvzetih vodnih vzorcev v izvirih velikoplaninske planote. Praviloma je njihovo število najvišje v poletnih in zgodnjejesenskih mesecih, ko je obremenitev z odpadnimi vodami na velikoplaninski planoti največja. V izviru Krivčeve vode pod Malo planino in izviru Lučnice v Podvolovljeku smo ugotovili najvišje vrednosti bakterije Escherichia coli v vodi. Vrednosti so presegale celo zgornjo mejo merilnega območja. Prav v izviru Lučnice, ki je pod velikoplaninsko planoto po vodnatosti tudi najbogatejši, smo tudi že v preteklosti ugotavljali, da je voda zelo fekalno onesnažena in absolutno neprimerna za pitje,« je le nekaj skrb vzbujajočih rezultatov analiz, ki jih je predstavil predsednik Jamarskega kluba Kamnik dr. Rajko Slapnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

zmerno oblačno
vlažnost: 39 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-6/16

petek

1/15

sobota

-1/16

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 10:04, 3. april

Odličen zapis, bravo !

Domovi za starejše žarišča okužb / 10:02, 3. april

Zakaj se jih ne loči in osami po domovih? Se jih preseli v prazne hotele? Malomarnost, da ji ni para ! Celo dvomim že v to, da so tako nesposobni..

Virus ustavil gradnjo druge cevi / 09:59, 3. april

Zna se zgodit to kar napoveduje župan Račič, če ne zaženemo gospodarstva bo tale covid-19 navaden pichkin dim v primerjavi s tem kar sledi.....

Večja zbiranja in igranje nogometa v Završnici / 17:18, 2. april

Jeseničanom težko razložiš kaj je karantena.

Bitka s covidom-19 se bije v domovih za starejše / 09:20, 1. april

Stanovalce domov naj naselijo v prazne hotele kar naj plača država. Tako bodo uvedli manjšo koncetracijo ljudi in pomagali SLO turizmu.