Letos bi lahko v regiji Julijske Alpe prišlo tudi do šestdesetodstotnega upada nočitev. / Foto: Gorazd Kavčič (arhiv Gorenjski glas)

Ogrožena delovna mesta

Skupnost Julijskih Alp je predlagala ukrepe za omilitev posledic epidemije na področju turizma.

Zaradi trenutnega položaja je na območju Julijskih Alp ogroženih dva tisoč delovnih mest v turizmu ter še najmanj toliko v povezanih dejavnostih.

Bohinjska Bistrica – Turistična regija Julijske Alpe, v katero so od gorenjskih vključene občine Bled, Bohinj, Kranjska Gora, Radovljica, Gorje, Jesenice in Žirovnica, je eno najpomembnejših in od turizma bolj odvisnih območij v Sloveniji; samo lani je regija ustvarila več kot štiri milijone nočitev, kar predstavlja dobro četrtino vseh prenočitev v Sloveniji, in več kot dvesto milijonov evrov prihodkov neposredno v gostinstvu in hotelirstvu.

S pandemijo koronavirusa se je turistična dejavnost tudi na tem območju v celoti ustavila, ugotavljajo v Skupnosti Julijskih Alp. Ocenjujejo, da bi ob predpostavki dvajsetodstotne realizacije tujih gostov, ki so v regiji lani ustvarili kar 84 odstotkov vseh nočitev, in dvajsetodstotne rasti domačih gostov glede na leto 2019 letos lahko prišlo tudi do šestdesetodstotnega upada nočitev, to je s 4 na 1,5 milijona, kar pomeni več kot sto milijonov evrov izpada prihodkov turističnega gospodarstva in za okvirno tri milijone manj prihodkov iz naslova turistične takse.

Zaradi trenutnega položaja, opozarjajo, je na območju Julijskih Alp ogroženih dva tisoč delovnih mest v turizmu ter še najmanj toliko v povezanih dejavnostih. Med najbolj izpostavljenimi so občine Kranjska Gora, kjer je v panogi gostinstvo in turizem več kot polovica vseh delovnih mest, Bled, kjer je takšnih mest okoli štirideset odstotkov, in Bohinj, kjer je na gostinstvo in turizem vezanih približno trideset odstotkov vseh delovnih mest v občini.

»Razmere so resne, vendar se turistično gospodarstvo Julijskih Alp zaveda, da moramo ta čas kar najbolje izkoristiti za drugačen, še bolj zeleni zagon dejavnosti po zaključku epidemije. Na ravni direktorjev turističnih organizacij Julijskih Alp smo vzpostavili ''tim za prenovo'' (Re-Set tim), ki dnevno spremlja razmere in usmerja ponudnike. Pripravili smo tudi nabor najnujnejših ukrepov, ki jih bomo izvedli sami, in ukrepe, kjer potrebujemo pomoč in podporo ministrstva za gospodarski razvoj, drugih ministrstev ter Slovenske turistične organizacije,« je povedal Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj.

Med petimi ključnimi ukrepi, ki so jih predlagali vladi, tako izpostavljajo: podaljšanje ukrepov iz prvega korona zakona za turistično gospodarstvo za vsaj tri mesece po prenehanju veljavnosti obstoječih ukrepov, uvedbo ukrepov za hitro in enostavno premagovanje likvidnostnih težav v turizmu, uvedbo ukrepov, ki bodo spodbudili preživljanje počitnic doma in pritegnili prve tuje turiste v poletni in jesensko-zimski sezoni (na primer regres v obliki vavčerjev za počitnice doma); preusmeritev prioritet obstoječe in nove kohezijske politike v ključne naložbe, ki bodo pomagale zagnati trajnostni turizem in bodo hkrati stimulirale potrošnjo, ter podporo turističnim destinacijskim organizacijam, ki bodo v tem času na terenu pomagale turističnemu gospodarstvu do spodbud in jih usmerile v nov, bolj trajnosten koncept zelene, butične in petzvezdične ponudbe.

»Navkljub novim izzivom, pred katere smo zdaj vsi postavljeni, zdajšnja situacija nikakor ne sme zavreti naših razvojnih aktivnosti – ravno nasprotno: moramo jih še okrepiti. Močno verjamemo, da je to čas, ki ga moramo na polno izkoristiti,« poudarjajo v Skupnosti Julijskih Alp.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

zmerno oblačno
vlažnost: 84 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

9/23

torek

10/24

sreda

14/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?