Še zadnja fotografija FD Bled pred slovesom od Lizbone / Foto: Franci Pogačnik (osebni arhiv)

Cadiz, Barcelona in slovo

Z Ansamblom Saša Avsenika in Folklornim društvom Bled od Savone do Lizbone (6)

V Lizboni so naši popotniki ostali zasidrani praktično dva dni. Po izplutju pa so pot nadaljevali proti Španiji, natančneje Cadizu.

Cadiz je mesto z edinstveno lego na ozkem kosu kopnega, obdanega z morjem. Gre za andaluzijsko mesto z obilico privlačnih razgledov in dobro ohranjenimi zgodovinskimi znamenitostmi. Poleg tega je mesto prepredeno s parki, kjer uspevajo eksotične rastline, vključno z orjaškimi drevesi, ki jih je v Španijo pripeljal Krištof Kolumb. Pogačnikova sta v mestu videla kar nekaj zanimivih stvari, zagotovo pa si bosta zapomnila vrvež na ribji tržnici, polne stojnice in glasne prodajalce; šla sta tudi mimo spomenika znane pevke in plesalke flamenka Antonie Gilabert Vargaz (1925–1975).

Iz Cadiza so potem nadaljevali plovbo proti Barceloni, kjer so se ustavili le za kratek čas, potovanje pa se je zaključilo v Savoni v Italiji. 

Barcelona je ena tistih evropskih prestolnic, ki jo večina turistov, ki se odločijo, da bodo obiskali evropska mesta, umesti zelo visoko na seznam izbranih. Tu sta se Francka in Franci Pogačnik odpravila le do Kolumbovega spomenika, preostali člani FD Bled pa so si ogledali mesto. »V Barceloni smo bili že leta 1996 s FS Bled, ob 50-letnici skupine. Midva sva jo obiskala še na prvem križarjenju, kar pa je bilo že pred osmimi leti. Zato sem se odločil, da skočiva do spomenika Krištofa Kolumba in tako pospremiva še dve gospe, ki si nista upali sami v mesto. Z vrha spomenika, kamor te na razgledno ploščad popelje dvigalo, se odpre lep pogled na mesto. Ogledala sva si še repliko Kolumbove ladje, potem pa se odpravila nazaj na našo ladjo.« V Barceloni sta se Pogačnikova poslovila tudi od kolesarjev, kasneje v Savoni pa še od drugih prijateljev, z željo, da se še kdaj vrnejo.

Pogačnikovima je križarjenje kot potovanje všeč, ker je drugačno. »Preseneti te sama organizacija na ladji: od hitrega vkrcavanja, dobre kontrole pri vstopu na ladjo in odhodu z nje, brezhibne postrežbe, neverjetne prijaznosti sobaric, natakarjev in tudi vodstvenega kadra. Natakarji so izjemno spretni in delovni. Vzamejo si čas za gosta. Nam je naš celo zapel ter nam zaupal, da je doma iz Hondurasa in ko bo zaslužil dovolj denarja, bo doma odprl restavracijo. Do sedaj sva bila štirikrat na križarjenju in vsako je bilo nekaj posebnega.« Franci svetuje, da si mesta ogledate sami. Doma se že malo pozanimajte, kaj preberite o mestu, v pristanišču poiščite taksi, vendar ne sedite kar v prvega, malce se vseeno sprehodite proti mestu. »Potem s taksistom barantate za dobro ceno, pa čeprav v polomljeni angleščini. In vas bo zapeljal po mestu in vam ga predstavil. Eni so že prav ''zverzirani''. Samo na uro odhoda križarke je treba paziti. Nam se je dogajalo, da so kasneje zamudniki prihajali na ladjo s hitrimi čolni.« Doda še, da jima bo v veliko veselje, če jima bo le zdravje dopuščalo in se bo koronasituacija unesla, da bosta še lahko okusila to drugačnost – čarobnost popotovanja. (Konec)

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

delno oblačno
vlažnost: 69 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

7/19

torek

6/22

sreda

6/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

DELAVNICE / Škofja Loka, 29. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 29. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 29. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

IZLETI / Kranj, 29. september 2020

Kolesarski izlet

DELAVNICE / Škofja Loka, 30. september 2020

Rokodelska doživetja

PRIREDITVE / Brode, 30. september 2020

Vodenje po čebelarski razstavi

IZLETI / Kranj, 1. oktober 2020

Na Jelenkamen

IZLETI / Naklo, 1. oktober 2020

S kolesom do Trstenika

 

 
 

 

 
 
 

V nesreči niso ostali sami / 15:04, 29. september

Kaj ni absurd, da vsak v nesreči najprej rešuje dokumente? Ker VEMO, da bo dobit nove največja muka in vse poti do uradnih okencev. :( Ne...

Na šoli je zelena streha / 14:36, 29. september

Zelo skeptična sem v zvezi teh zelenih streh. In kako so zagotovili, da jim ne bo zamakalo v spodnje prostore?Od oktorbra do maja je ta stre...

V soboto potrdili 159 okužb z novim koronavirusom, umrl en bolnik s covidom-19 / 19:24, 27. september

Umrlo ni 147 bolnikov zaradi korone!!!!!!!!!!! Je pa bil virus prisoten in skrajšal agonijo!!!

Uredili lepotni center / 19:20, 27. september

Je kje objavljen cenik? Vau, kakšne storitve. Pa še svetovanje........ kupi to in to, heheh. Jaz se s tremi frendicami dobim doma. Se pob...

Preplet čipke in fotografije / 19:05, 27. september

Ena sama stara jajca! Vauu, kakšno neverjetno ustvarjanje.
No ja, vsak ima svoje veselje.

Uredili lepotni center / 08:39, 26. september

Primož, da ne bi šel, preč vržen denar.

Ob polletju negativno / 17:56, 25. september

" neizbrani kandidat je namreč vložil tožbo, ker da naj izbrani kandidat ne bi izpolnjeval razpisnih pogojev."

Trenutno je edini rapisni pogoj, da si član SDS-a !