Vlada je s 25. junijem zaradi slabšanja epidemiološke slike znova zaostrila ukrepe, med drugim medosebno razdaljo, kar so upoštevali udeleženci občinske prireditve v Škofji Loki v petek, 26. junija. / Foto: Gorazd Kavčič

Okužbi v škofjeloškem vrtcu in šoli

Okužbo so potrdili pri učencu OŠ Cvetka Golarja in pri otroku iz Vrtca Pedenjped. Vlada je odločila, da se bo družilo lahko le do petdeset ljudi, več pa le pod posebnimi pogoji. Bo Hrvaška zdrsnila s seznama varnih držav?

Ljubljana, Škofja Loka – V Škofji Loki so prejšnji teden potrdili šest aktivnih okužb z novim koronavirusom. Med njimi je učenec OŠ Cvetka Golarja Škofja Loka. Vodstvo šole je ukrepalo skladno s strokovnimi priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je povedala Karla Krajnik, ravnateljica OŠ Cvetka Golarja: »O okužbi smo obvestili vse starše in zaposlene na šoli in jim dali splošna navodila, naj bodo pozorni na morebitne simptome bolezni covid-19 v naslednjih 14 dneh, naj dosledno skrbijo za higieno, medosebno razdaljo, se izogibajo zaprtim (javnim) prostorom. Za učence razreda, v katerem je potrjena okužba, je predvidena karantena, o tem pa je s starši teh učencev kontaktiral NIJZ.«

Tudi v Pedenjpedu, enoti Vrtca Škofja Loka, so potrdili okužbo pri enem izmed otrok. Ravnateljica Vrtca Škofja Loka Janja Bogataj je staršem sporočila, da so skupaj s stroko takoj uredili vse potrebno, da se okužba ne bi širila. »Starši iz dveh oddelkov, v katerih bi bil možen prenos okužbe, so bili pravočasno obveščeni in so prejeli navodila za 14-dnevno karanteno, prav tako strokovni delavki,« je pojasnila.

Kot je včeraj povedal uradni vladni govorec Jelko Kacin, smo imeli v juniju v Sloveniji 44 vnosov okužbe iz tujine, od tega 16 iz Srbije, 15 iz Bosne in Hercegovine, 6 s Kosova, po eno iz Rusije, Kazahstana, Švedske, Združenih držav Amerike, Hrvaške, Avstrije in Nemčije.

V Sloveniji so v nedeljo na koronavirus testirali tristo oseb, štirje testi so bili pozitivni. Osem je še hospitaliziranih, vendar nihče ne potrebuje intenzivne nege. Do zdaj je zaradi bolezni covid-19 pri nas umrlo 111 oseb. Glede na slabšanje epidemiološke slike v zadnjem času in na posamična žarišča okužb, ki so po besedah Jelka Kacina posledica veseljačenj in nekontroliranega druženja, je vlada odločila, da se druži lahko le še do petdeset ljudi. V primeru, da je prireditev ustrezno organizirana (ima redarsko službo, sedežni red z upoštevanjem medosebne razdalje ...) in ima pozitivno mnenje NIJZ, je še naprej dovoljeno druženje do petsto ljudi.

Preseneča, da je Hrvaška odprla nočne klube

Včerajšnji podatki o okuženih na Hrvaškem (do zaključka časopisne redakcije še niso bili znani) bodo ključni, ali bo Slovenija Hrvaško umaknila s t. i. zelenega seznama varnih držav. NIJZ je mejo za uvrstitev na seznam varnih držav postavil pri desetih okuženih na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh. »Če trendi držijo, potem bo Hrvaška presegla to kumulativno vrednost in bo imela več okuženih,« je pojasnil Jelko Kacin. Kot je še dejal, glede na drastično povečanje števila okuženih na Hrvaškem presenečajo odločitve, da je naša soseda odprla nočne klube, diskoteke, ko pa je znano že iz drugih žarišč, da nočni klubi predstavljajo visoko tveganje za okužbe. Po Kacinovih navedbah naj bi veliko Slovencev pokupilo vstopnice za zabavo na plaži Zrće na Pagu. Zdrs Hrvaške na t. i. rumeni seznam bi bil, kot dodaja, močno opozorilo za vsakega slovenskega turista, ki se tja odpravlja ali pa že dopustuje na Hrvaškem. Še zlasti skrbijo mlajše generacije, ki prikrivajo bolezen, a mimogrede lahko koga okužijo.

Interventni ukrepi za pripravo na drugi val

Vlada je na nedeljski seji določila besedilo predloga zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19 (PKP4) in ga bo predložila v obravnavo in sprejetje državnemu zboru po nujnem postopku. Predlog zakona nadomešča v sredo na vladi sprejet predlog novele PKP3. S predlogom se spreminjajo in dopolnjujejo začasni ukrepi za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19 na področju dela, delovnih razmerij, štipendij in socialnega varstva. Podaljšuje se trajanje delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delu do 31. julija. Vlada lahko ta ukrep pred njegovim iztekom s sklepom največ dvakrat podaljša za en mesec, vendar ne dlje kot do 30. septembra. Predlog zakona delodajalcem omogoča uveljavitev povračila nadomestila plače iz državnega proračuna za primere, ko ima delavec odrejeno karanteno, delodajalec pa mu ne more zagotoviti dela od doma. Tudi ta ukrep bo trajal najdlje do 30. septembra. Zagotovili naj bi tudi sredstva za financiranje dodatnih kadrov v socialnovarstvenih zavodih v javni mreži. Jelko Kacin je napovedal, da bodo povečali učinkovitost nadzora nad izvajanjem karantenskih odločb.

V obravnavi v državnem zboru bo tudi vzpostavitev mobilne aplikacije zaradi preprečevanja širjenja te bolezni. Njen glavni cilj je po zagotovilih vlade varovanje zdravja in življenja ljudi. Namen pa je obveščanje zdravih oseb o stikih z okuženimi z virusom in osebami, ki jim je bila odrejena karantena. Za vzpostavitev bo odgovorno ministrstvo za javno upravo. Namestitev in uporaba mobilne aplikacije je prostovoljna, razen v primerih, ko je oseba potrjeno pozitivna na virus oz. ji je bila odrejena karantena, vendar ta oseba ostaja anonimna, identificirala se bo z naključno kodo. Minister za zdravje bo predpisal oddaljenost in trajanje stikov med uporabniki, ki jih bo aplikacija beležila.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno jasno
vlažnost: 91 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

14/31

sobota

15/30

nedelja

15/30

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 8. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kokrica, 8. avgust 2020

Pohod na Krvavec

IZLETI / Kranj, 8. avgust 2020

Planinski izlet na Kamniški vrh

PREDAVANJA / Kranj, 8. avgust 2020

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Gorenjska, 9. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 10. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 11. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 11. avgust 2020

Kolesarski izlet na Jezersko

 

 
 

 

 
 
 

Otrokom približali klasiko / 16:35, 6. avgust

"Otrokom približali klasiko"
-------------------
Način kako otroke čimprej zamorit.

Delavski most obnovljen / 23:57, 5. avgust

Se je župan že peljal čez "prenovljene" luknje?

Iz tržiškega v jeseniški dom? / 21:02, 5. avgust

Povsem se strinjam z radovednežem. K temu bi dodala še sledeče. Ga Arko nima prav nobenih izkušenj z vodenjem DSO, razen enoletnega direktor...

Triglav izpadel iz nogometne elite / 14:53, 4. avgust

S takim pristopom ja, dobrodošli v 3. ligi !

V ponedeljek devet potrjenih okužb s koronavirusom in ena smrt / 14:50, 4. avgust

Naslednjih 14 dni bo ključnih, da bomo videli, če bo po tem roku naslednjih 14 dni ključnih... Hahaha, bulšit!!

Med počitnicami se zabavajo / 10:57, 3. avgust

Ej deca, vas Jelko ali Beovićka vidi takole brez mask bo zabave konec po hitrem postopku....

V soboto devet okužb z novim koronavirusom in ena smrt / 20:32, 2. avgust

Koliko časa boste še napenali Narod o nekakšni koroni, v Bolgariji na zlati plaži povno tutistov pa vse zdravo v Nemčiji na Baltiku vse zavz...