Posilstvo tudi, ko ni uporabljena sila

Novela kazenskega zakonika določa, da za obstoj kaznivega dejanja posilstva ni več potrebno, da mora storilec uporabiti silo ali zagroziti, mora pa žrtev svoje nesoglasje navzven prepoznavno izraziti oziroma biti v položaju, ko nesoglasja ali soglasja sploh ne more izraziti.

Kranj – Ministrstvo za pravosodje je pred kratkim v medresorsko usklajevanje posredovalo predlog novele kazenskega zakonika (objavljena je tudi na portalu e-demokracija), ki vsebuje številne spremembe, v zadnjih dneh pa se je v javnosti največ govorilo o predlaganih spremembah v poglavju kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. V Inštitutu 8. marec so namreč opozorili na nujnost sprememb na področju zakonske ureditve spolnega nasilja, še zlasti se zavzemajo za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva, za kar so lani s peticijo zbrali več kot šest tisoč podpisov. Kot so poudarili, je zanje sprejemljiv samo model »ja pomeni ja«.

Na ministrstvu za pravosodje pojasnjujejo, da so v zvezi s kaznivimi dejanji posilstva, spolnega nasilja in spolne zlorabe slabotne osebe izvedli empirično študijo pravosodne prakse na tem področju. Ta je pokazala, da z opisi navedenih kaznivih dejanj niso pokriti položaji, ko žrtev spolno dejanje sicer zavrača, a se iz različnih razlogov fizično ne upira ali ne upira dovolj, da bi storilec moral uporabiti silo, in dejanja, pri katerih storilec s hitrostjo izrabi presenečenje žrtve.

Ministrstvo zdaj predlaga nova prva odstavka 170. in 171. člena kazenskega zakonika, ki določata kaznivi dejanji posilstva in spolnega nasilja. Za obstoj kaznivega dejanja ni več potrebno, da mora storilec uporabiti silo ali zagroziti, in se tudi ne zahteva, da bi se žrtev morala storilcu fizično upirati, mora pa žrtev svoje nesoglasje navzven prepoznavno izraziti oz. biti v položaju, ko nesoglasja ali soglasja sploh ne more izraziti (popolna pasivnost, opitost, nezavest, hromeč strah ipd.).

»Z navedenim je jasno nakazano, kje je meja med dovoljenim in prepovedanim dejanjem, kar je pomembno tudi z vidika pravne varnosti,« so poudarili na ministrstvu.

Na ministrstvu so še razložili, da je posebna delovna skupina z nevladnimi organizacijami dosegla soglasje, da je pri kaznivih dejanjih posilstva, spolnega nasilja in spolne zlorabe slabotne osebe treba preseči tradicionalni »model prisile« in uzakoniti »model soglasja«. Niso pa dosegli soglasja glede izbire podvrste »modela soglasja«, saj so predstavnice nevladnih organizacij vztrajale pri določitvi kaznivega dejanja po »modelu afirmativnega soglasja«. Ministrstvo zato le v tem delu ni sledilo predlogom nevladnih organizacij, ampak se je oprlo na ugotovitve in opozorila iz že omenjene empirične študije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

delno oblačno
vlažnost: 83 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

12/22

torek

14/21

sreda

12/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

IZLETI / Cerklje, 22. september 2020

Ogled razvalin gradu Kamen v Adergasu

OBVESTILA / Radovljica, 22. september 2020

Prost vstop v Muzej talcev

IZLETI / Kranj, 22. september 2020

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Milje, 22. september 2020

Tehnična delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih pripomočkov

 

 
 

 

 
 
 

Tujcev je v Kranju preveč / 09:21, 22. september

Če se na isti naslov prijavi več ljudi, kot je zmogljivost nastanitvenega objekta, bi se morala na UE prižgati rdeča luč. Tam imajo vpogled ...

Tujcev je v Kranju preveč / 08:44, 22. september

marker1,
Ne bluzi, zakon jim to omogoča, tega pa ne oblikuje in sprejema občina, to menda veš?

Vsak dan dva metra globlje v Karavanke / 08:35, 22. september

Glede na to, da se v Avstriji dosledno spoštuje delovno pravna zakonodaja, pri nas pač ne, je zelo verjetno, da Turki jodlarje vseeno ujamejo pri dokončanju del !

Tujcev je v Kranju preveč / 08:29, 22. september

Ja Branko, klap klap, končno en pameten predlog !!

Tujcev je v Kranju preveč / 08:12, 22. september

Najprej jih vabite, sedaj pa naj te težave rešuje država. Ni pošteno.

Komenda slavi zgodovinsko zmago Tadeja Pogačarja / 22:03, 21. september

ti bi rabu še nagobčnik :)

Komenda slavi zgodovinsko zmago Tadeja Pogačarja / 20:36, 21. september

Ela, maske niso obvezne in so nepotrebne oz. škodljive. Kdor na prostem nosi masko je totalni debil !!