Avstrijski kancler Sebastian Kurz in predsednik slovenske vlade Janez Janša sta se podala v severno steno Triglava in med zanimivim pogovorom po petih urah preplezala Slovensko smer. / Foto: BKA/Dragan Tatic

Predsednika v triglavski steni

Avstrijski zvezni kancler Sebastian Kurz se je v torek v Ljubljani najprej pogovarjal s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem in predsednikom vlade Janezom Janšo, s katerim je preplezal Slovensko smer v triglavski steni.

Kranj – Sebastian Kurz, avstrijski zvezni kancler, je za prvi obisk na tujem po začetku epidemije koronavirusa izbral Slovenijo, kjer ga je v torek gostil predsednik slovenske vlade Janez Janša. Gosta z Dunaja je sprejel tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Sogovorniki so se pogovarjali o sodelovanju pri preprečevanju širjenja epidemije, o varovanju meja Evropske unije pred ilegalnimi migranti, gospodarskem sodelovanju in bližajoči se stoti obletnici koroškega plebiscita.

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je po pogovoru v Ljubljani povedal, da je vesel obiska, saj je bila v najhujših dneh boja proti koronavirusu Avstrija ena redkih evropskih držav, v katero smo verjeli in ji verjamemo še danes in od katere smo kopirali ukrepe. Na osnovi neposrednih stikov smo rešili marsikateri problem, je dejal Janša in napovedal tesno sodelovanje tudi v prihodnje.

Sogovornika sta menila, da zaradi preprečevanja širjenja virusa ne moremo več tvegati ustavitve javnega življenja, ampak ukrepati, da bo širjenje virusa čim bolj pod nadzorom. Sodelovanje med državama, predvsem gospodarsko, sta ocenila kot dobro, saj je Avstrija po vrednosti menjave in po naložbah v Sloveniji med vodilnimi. Da bi se zaradi ilegalnih migrantov izognili zapiranju notranjih meja v Evropski uniji, je treba okrepiti učinkovit nadzor na zunanjih mejah Unije in pomagati tistim državam, ki so najbolj na udaru, še posebej Grčiji. Katastrofalno leto 2015 se ne sme ponoviti.

Nato sta se kancler Kurz in predsednik Janša podala v severno steno Triglava in med zanimivim pogovorom po petih urah preplezala Slovensko smer. Oba sta namreč navdušena in izkušena alpinista.

Avstrijski kancler se je s predsednikom republike Borutom Pahorjem in predsednikom vlade Janezom Janšo pogovarjal tudi o položaju slovenske manjšine na Koroškem in nemško govorečih v Sloveniji. Več o tem lahko preberete v zamejski rubriki.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/16

četrtek

6/17

petek

4/18

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

 

 
 

 

 
 
 

Jubilejni Teden slovenske drame odpovedan / 06:52, 29. oktober

Hvala bogu in virusu!

Radovljiški gasilci z novim vozilom takoj na intervencijo / 06:51, 29. oktober

A se zajebavajo?
Požar na štedilniku gasili s 320000€ vrednim vozilom -
to bi šel lahko eden na kolesu s kanglo vode.

Včeraj 2605 potrjenih okužb / 13:08, 28. oktober

Zdravstvo in organizacija. Ne bo šlo. Ego napumpan na max.

Včeraj 2605 potrjenih okužb / 11:14, 28. oktober

Na odvzemu brisa pred bolnico Golnik pa gužva, da je noro, en po drugem z zdravstvenimi delavci vred ! Dvomim da dr. Rozman tega ne ve ali n...

Za vsako zmago je potreben skupni cilj / 11:08, 28. oktober

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 bo sodeloval tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav...

Gospodarstvo za šesti paket / 07:53, 28. oktober

Ne razumem levičarje, ki so proti ukrepom vlade. Saj vlada izvaja čisti socijalizem. Plačuje nedelo. Mogoče so užaljeni, ker drugi to izvaja?

Cena gradnje in obnove: Se bolj splača obnova ali novogradnja? / 07:50, 28. oktober

Novo stanovanje za 4-člansko družino je od 250 do 300k€. Nova enodružinska hiša od 350 do 400k€. To so številke za Gorenjsko. Stara hiša je tudi po obnovi še vedno stara hiša.