Prvo ponovitev Cankarjeve igre Plebiscit so uprizorili igralci iz Športnega in kulturnega društva Sela. / Foto: Gorazd Kavčič

Plebiscit sto let kasneje

V Kamniku so v torek, 8. septembra, natanko sto let po prvi uprizoritvi, znova zaigrali enodejanko Izidorja Cankarja z naslovom Plebiscit in v Rojstni hiši Rudolfa Maistra odprli razstavo o koroškem plebiscitu v literaturi in glasbi.

Kamnik – Letos mineva sto let od koroškega plebiscita, na katerem so se Slovenci na Koroškem 10. oktobra 1920 odločali, kje bodo še naprej živeli: v Kraljevini SHS ali v Republiki Avstriji. Rezultat je bil za Slovence usoden, saj je za kraljevino glasovalo 40,9 odstotka volivcev in koroški Slovenci vse od tedaj živijo v državi Avstriji.

Pri vsem kulturnem in političnem dogajanju pred plebiscitom je dejavno sodeloval tudi Rudolf Maister, v Kamniku rojeni general, saj je bil predsednik Narodnega sveta za Koroško, zato so se te prelomne dogodke odločili obeležiti tudi v Kamniku, in to na prav poseben način. V kampanjo pred plebiscitom se je pred stotimi leti aktivno vključil dr. Izidor Cankar, ki je – medtem ko je bil na počitnicah ob Vrbskem jezeru – napisal ljudsko igro, enodejanko Plebiscit, ki so jo 8. septembra 1920 premierno uprizorili amaterski igralci. »Zgodba se odvija tik pred plebiscitom in dva dni po njem. V njej nastopajo 'nemčurji', ki skušajo s podkupovanjem, grožnjami in goljufijo prepričati Slovence, da bi se na plebiscitu odločili za Avstrijo, ter mladi, zavedni Slovenec Peter, ki se odločno bori za združitev Korošcev z matičnim narodom ter za svoje dekle Meto. Zelo poveden je epilog igre. Uprizoritev je doživela velik uspeh, Korošci so jo nameravali ponoviti še marsikje drugje, vendar se po neugodnem izidu plebiscita za slovensko stran to ni zgodilo; vsaj nikjer ni zapisano, da bi se. Tako lahko rečemo, da je tokratna uprizoritev Plebiscita v Kamniku prva po sto letih in prva v Sloveniji,« je povedala pobudnica projekta Alenka Juvan, ki je k sodelovanju povabila amaterske igralce iz dramske skupine Športnega in kulturnega društva Sela. Ti so igro pod vodstvom režiserke Andreje Humar Gruden na vrtu Župnije Kamnik odlično odigrali. Dogodku je prisostvoval župan Matej Slapar skupaj s predsednikom Državnega sveta Republike Slovenije Alojzem Kovšco.

Alenka Juvan, sicer vodja Rojstne hiše Rudolfa Maistra na Šutni, pa je ob tem pripravila tudi razstavo z naslovom Tam pri Celovcu ... Koroški plebiscit 1920 v literaturi in glasbi. Izbrala je šest protagonistov, različnih po političnem prepričanju, svetovnem nazoru, vendar tako zelo enakih v odnosu do svojega naroda, jezika in kulture. Predstavila je: Pavleta Kernjaka, Lovra Horvata, Prežihovega Voranca, Franca Ksaverja Meška, dr. Angelo Piskernik in dr. Izidorja Cankarja. Razstava bo v Rojstni hiši Rudolfa Maistra na ogled leto dni.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

zmerno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/16

torek

6/14

sreda

2/15

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Kranj, 27. oktober 2020

Srečanj sekcije za ročna dela ne bo

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. oktober 2020

Sokolski dom zaprt

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

 

 
 

 

 
 
 

Na Gorenjskem včeraj največ okužb v Kranju / 19:45, 27. oktober

ŽELEZNIKI imajo to smolo, da je med hribi
- DOMEL - ki daje kruh domačinom in vsem okoliškim. od LJ do Jesenic in Tržiča.
Čist verjetno, da so oni prinesli virus k nam )) !

Prepoved gibanja med občinami / 15:00, 27. oktober

Število postelj ni problem. Problem je pomanjkanje ustreznega zdravstvenega osebja. Zaradi premajhne plače gredo raje v Avstrijo in Italijo....

Prepoved gibanja med občinami / 14:51, 27. oktober

ja in? a ni fajn doma bit pa še plačan bit za to?

Prepoved gibanja med občinami / 12:15, 27. oktober

Še teden dni, pa bomo ustavili državo. Zato, ker zdravstvo ni zmožno poskrbeti za dodatnih 350 postelj. Banana država.

Rož'ca raste, ko jo potrebujemo / 11:15, 27. oktober

Se opravičujem Miranu Čebašku.
Se mi je zapisalo.
Mislim sem na splošno . Nisem sem se želel spotikat v konkretno osebo.
Se opravičujem, se zgodi.

Angel spomina / 10:14, 27. oktober

Razprava o tej zadevi je brezpredmetna, ker je že zgodovina in se ne da spremeniti. Bolj pomemben je izgubljeni Piranski zaliv in lasten dostop do odprtega morja.

Rož'ca raste, ko jo potrebujemo / 09:34, 27. oktober

Reku eden:
gospod na fotografiji men ne bo pamet solil, je predebu.