Načrt za kapelico je pod vodstvom arhitekta Jožeta Plečnika risal Janez Valentinčič, Plečnikov takratni asistent na ljubljanski tehniški fakulteti. Vodil je tudi njeno gradnjo. Po obnovi je zasijala v novi luči.

Kapelica je obnovljena

Obnova Hafnerjeve kapelice Marije Pomagaj v Bonovcu v Medvodah, uvrščene v širši krog dediščine Plečnikovih sakralnih del, ki jih zaznamuje velika svoboda likovnega izraza, je zaključena.

Medvode – Hafnerjeva kapelica Marije Pomagaj v Bonovcu je od avgusta, ko so bila zaključena restavratorska dela, obnovljena. Za soboto, 10. oktobra, je Župnija Preska načrtovala njen blagoslov, ki pa so ga zaradi razmer v zvezi z novim koronavirusom odpovedali. Obnovitvena dela je izvajala ekipa restavratorjev Restavratorstva Kavčič iz Šentjošta. Poskušali so ji vrniti prvotni videz.

K obnovi kapelice je pristopila Občina Medvode in jo v večini tudi financirala, za kar so zagotovili dobrih trideset tisoč evrov. Občina Medvode je namreč v letu 2019 postala lastnik zemljišča s kapelico, saj je dosegla dogovor s Skladom kmetijskih zemljišč in gozdov RS. Sklad je upravljal zemljišče, ki je bilo v lasti Republike Slovenije. Območje, na katerem stoji kapelica, je bilo pred drugo svetovno vojno v lasti družine družine Lovra Hafnerja. Februarja 1933 mu je v drugem zakonu nesrečno umrl desetletni sin, na travniku v Bonovcu pa je zato dal postaviti kapelico v čast Marije Pomočnice. Po lokaciji se je kapelice prijelo ime kapelica v Bonovcu, po lastniku pa Hafnerjeva kapelica ali redko tudi Lorčkova kapelica. Načrt zanjo je Hafner naročil arhitektu Jožetu Plečniku, ki je k sodelovanju pritegnil svojega takratnega asistenta na ljubljanski tehniški fakulteti Janeza Valentinčiča. Ta je pod Plečnikovim vodstvom risal načrte za kapelico in vodil njeno gradnjo. Lastnoročno je tudi naslikal fresko, dekorativno poslikavo v notranjščini. Stilno je kapelica zasnovana v Plečnikovem slogu. Kot pojasnjujejo na Občini Medvode, je kapelica v preteklosti doživela nekaj manjših sprememb in poškodb, od katerih je bila za opazovalca najbolj očitna odstranitev kipca križanega Kristusa z vhodnega lesenega stebra. V preteklosti je bil prestavljen v kapelo v Vičancih pri Veliki Nedelji v Prekmurju, kjer pa ga ni več. O njem tako pričajo le stare fotografije. Ker je predstavljal bistven element Hafnerjeve kapelice, je bila v sklopu njene obnove po arhivskih fotografijah izdelana čim bolj natančna kopija. V mali odprti zvonik ob kapelici je znova vgrajen tudi zvon, ki je do sedaj prav tako manjkal. Izvedenih je bilo tudi nekaj drugih popravkov, ki bodo poskrbeli, da bo kapelica za prihodnje čase ohranjena v svoji čim pristnejši podobi. V prihodnjih letih bo treba urediti še okolico kapelice z zasaditvijo dreves, s čimer se bo ponovno vzpostavila njena krajinska umestitev v prostor.

Pri kapelici je postavljena začasna razstava, ki prikazuje njeno zgodovino in zadnja obnovitvena dela. O kapelici so pripravili tudi knjigo Hafnerjeva kapelica Marije Pomagaj v Bonovcu avtorja Vida Klančarja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno jasno
vlažnost: 95 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-5/14

četrtek

-1/13

petek

-4/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 06:51, 4. marec

Postaviti moderno termoelektrarno/toplarno kot v Celju, ki uporablja za gorivo obdelane komunalne odpadke, pa bodo imeli Jeseničani toplo vodo in elektriko namesto smradu.

Bitka za regijsko bolnišnico / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

Za Jesenicami stojijo kot eno / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

O lokaciji bolnišnice stroka, ne ulica / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

Nova bolnišnica / 06:37, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .