Cena gradnje in obnove: Se bolj splača obnova ali novogradnja?

Veliko mladih se te dni ukvarja s stanovanjsko dilemo. Graditi novo hišo, kupiti stanovanje ali obnoviti oziroma dozidati prizidek pri starših.


Seveda je zelo odvisno iz katerega konca Slovenije ste, saj se cene zelo razlikujejo. Gradnja hiše v Ljubljani je za povprečno družino misija nemogoče, medtem ko je cena novogradnje na štajerskem ali dolenjskem bistveno bolj dostopna. Pa ne toliko zaradi cen storitev, glavno razliko naredi cena nakupa zemljišča in dajatev, ki so povezane z novogradnjo. No, tudi cene mojstrov, obrtnikov oziroma ponudnikov storitev in izdelkov za gradnjo in obnovo se razlikujejo po regijah.

Veliko mladih se te dni ukvarja s stanovanjsko dilemo. Graditi novo hišo, kupiti stanovanje ali obnoviti oziroma dozidati prizidek pri starših.

Seveda je zelo odvisno iz katerega konca Slovenije ste, saj se cene zelo razlikujejo. Gradnja hiše v Ljubljani je za povprečno družino misija nemogoče, medtem ko je cena novogradnje na štajerskem ali dolenjskem bistveno bolj dostopna. Pa ne toliko zaradi cen storitev, glavno razliko naredi cena nakupa zemljišča in dajatev, ki so povezane z novogradnjo. No, tudi cene mojstrov, obrtnikov oziroma ponudnikov storitev in izdelkov za gradnjo in obnovo se razlikujejo po regijah.

Ne samo od kod ste, na odločitev kje in kako rešiti stanovanjski problem vpliva tudi dejstvo, če ste morda zadeli loto ali vsaj podedovali karkoli že… vsaj zemljišče.

V tem članku bomo pogledali, koliko v Sloveniji stane obnova in gradnja. Koliko stane prenova stanovanja, adaptacija kopalnice, obnova mansarde in kakšna je cena gradnja hiše?

Analize cen so opravili pri Omisli.si/gradnja-obnova, kjer so že preko 50.000 ljudi, kot ste vi, povezali z več kot 6.000 preverjenimi izvajalci / mojstri / obrtniki oz. ponudniki storitev gradnje in obnove.

Pa poglejmo cene…


Prenova stanovanja na ključ (Obnova / adaptacija)

Prenova stanovanja na ključ stane 350-800 €/m2. Povprečne cene za prenovo stanovanja so sicer odvisne od mnogo dejavnikov, a za orientacijo cena vzdrži.

Adaptacija stanovanja je sicer zelo zahteven projekt. Sodelovati mora veliko število mojstrov. Ravno zato je ceno adaptacije stanovanja na ključ težko določiti, saj je odvisna od vrste storitev, ki jo potrebujete.

Tudi, zelo pomembno, na končno ceno zelo vpliva nivo kvalitete opreme in materialov. Vinil je veliko cenejši kot les, denimo. Masivna vrata so dražja od PVC vrat, itd.

Dela lahko vključujejo adaptacijo kopalnice in kuhinje, zamenjavo starih vodovodnih in elektro inštalacij, polaganje talnih in stenskih oblog, beljenje sten, rušenje in izdelava sten, odvoz odpadnega materiala, montažo pohištva in priklop električnih aparatov, menjavo stavbnega pohištva (okna in vrata), mizarske storitve ter ostala dela po dogovoru s ponudnikom.

Pri vsaki prenovi je potrebno izdelati tudi načrt z arhitektom, za kar se cena načrta giblje med 200 in 600 evrov.

>> Več o cenah prenove stanovanja, idejah, trendih in preverjenih mojstrih preverite tukaj.


Prenova stanovanja na ključ vas bo stala 350-800 € na kvadratni meter stanovanja.

Prenova hiše: Se splača obnova stare hiše?

Cena za prenovo hiše na ključ znaša med 700-1000€/m2. Cena je odvisna od nabora izvajalcev in seveda od velikosti objekta.

Aha, kaj sploh pomeni obnova hiše na ključ? Obnova "na ključ", pomeni, da boste izbrali inženiring ali gradbeno podjetje, ki bo opravilo vsa dela preko svojih zaposlenih ali podizvajalcev. No, tudi nekateri obrtniki lahko to postorijo za vas preko kooperantov. Lepota tega je, da se pogovarjate samo z eno osebo. Manj stresa, je pa malenkost dražje.

Sem štejemo rušitvena dela, izdelavo električnih in strojnih instalacij, odprtin za okna, novo izvedbo fasade, vgradnjo oken, hidroizolacijo, suhomontažna dela, menjava strešne kritine, polaganje stenskih in talnih oblog in na koncu tudi pleskanje. Adaptacija hiše zahteva tudi dodatna dela, kot so priprava popisnih del, ogled in svetovanje pri adaptaciji hiše, odvoz odpadnega materiala in čiščenje po končanem delu.

Pred vsako prenovo je priporočljiv izračun stroškov dela, saj se prenova hiše kar hitro finančno kosa z novogradnjo.

>> Več o analizi cen, idejah, trendih in preverjenih mojstrih za prenovo hiše na ključ tukaj.


Obnova stare hiše se izplača!

Cena izdelave ali prenove mansarde

Cena izdelave ali prenove mansarde se giblje med 300-800 EUR/m2. Lahko rečemo, da gre tukaj za cenovno ugoden način reševanja stanovanjskega problema, sploh v primerjavi z drugimi oblikami.

Na ceno zelo vpliva izbor materialov in posegov oz. del. Če je streha dotrajana in poškodovana, vas lahko obnova mansarde stane precej več. V zgornjo ceno so všteta suhomontažna dela, izolacija, ogrevanje, namestitev vseh potrebnih inštalacij, vgradnja strešnih oken, včasih tudi pleskanje, notranjo opremo in polaganje talnih oblog.

Knauf izolacija mansarde vas bo v povprečju stala 31 €/m2, kitanje, pleskanje in polaganje talne obloge pa od 4 do 20 €/m2.

"Moj mojster mi je slabo naredil... Kje si ti našel izvajalce? Na Omisli.si, kjer jih preverijo!"

Najdražja so ponavadi strešna okna. Povprečna cena strešnega okna je 350 €/m2, vgradnja vas bo stala še okoli dodatnih 100 evrov. Kljub temu pa s količino strešnih oken nikar ne skoparite, saj je v mansardi dobra svetloba ključnega pomena.

>> Vse informacije o cenah mansardnih del in preverjenih mojstrih najdete na tem naslovu.


Obnova mansarde je cenejša od nakupa nove nepremičnine.

Cena prenove kopalnice na ključ

Cena prenove kopalnice na ključ znaša 300-1000 €/m2. Obnova kopalnice na ključ je med dražjimi projekti prenove doma. Celovita adaptacija z vključeno zamenjavo keramike, sanitarne opreme in inštalacij vas bo stala celo 500-1500 evrov na m2.

Tukaj še posebej na ceno vpliva izbor kvalitete opreme in materialov. Manjše kopalnice na kvadratni meter ponavadi stanejo več kot večje – predvsem zaradi dražje opreme.

>> Vse informacije glede cen in preverjenih izvajalcev, idej in trendov za adaptacijo kopalnice najdete tu.


Je čas za adaptacijo kopalnice?

Cena gradnje nove hiše?

Montažne hiše

Montažne hiše, se med seboj razlikujejo glede na obseg gradbenih del oz. pripravljenost hiše na bivanje. Po domače povedano, do katere faze je končana hiša.

Zunaj gotova montažna hiša (3. gradbena faza) stane 70.000-90.000 €. Ta zajema najmanjšo mero gradbenih del. Hiša, ki je izdelana do 3. gradbene faze je od vseh strani zaprta in je s tem notranjost zaščitena pred vremenskimi vplivi. Po konstrukciji sledijo montažna, gradbena in krovsko-kleparska dela. Ko je dokončana še fasada in strešna kritina, se dela zaključijo, oziroma je 3. gradbena faza montažne hiše zaključena.

Naslednja faza je montažna hiša na delni ključ (4. gradbena faza), ki stane 110.000-130.00 €. Poleg osnovnih gradbenih in montažnih del za izdelavo konstrukcije vključujejo tudi vodovodne, strojne in elektro inštalacije. Izvedba montažne hiše na delni ključ je dolgotrajna, saj je potrebna uskladitev z različnimi izvajalci, ki poskrbijo za namestitev raznovrstnih inštalacij. Poleg razvodov vseh električnih, vodnih in strojnih inštalacij, montažna hiša na delni ključ vključuje tudi zapiranje stropov in sten ter polaganje estrihov.

  Montažne hiše so pogosta izbiri Slovencev ob nakupu novega doma.

>> Preverite tudi: GRADBENO DOVOLJENJE: CENA PO NOVEM GRADBENEM ZAKONU (GZ)

Montažne hiše na polni ključ (5. gradbena faza) je najdražja, saj se njena cena giblje od 130.000-200.000 €. Poleg 3. in 4. gradbene faze je dodana tudi namestitev notranje opreme in pohištva. Poskrbljeno je za notranja keramičarska in slikopleskarska dela, prav tako pa za vnos pohištva in montažo notranjih vrat, polaganje talnih oblog in podobno. Montažna hiša s peto gradbeno fazo je tako rekoč že popolnoma pripravljena na bivanje. Vključuje namreč vso notranjo opremo, vključno s stavbnim pohištvom (okna, vrata).

>> Vse o cenah montažnih hiš ter preverjenih ponudnikih najdete tukaj.

Gradnja hiše: Od gradbenega dovoljenja do cen mojstrov in izvajalcev

Če se odločate za klasično gradnjo hiše oz. gradnjo hiše na ključ, vas bo komplet hiša prišla od 800-1.300 €/m2. Enostavna dvokapnica z 200 m2 uporabne površine vas bo stala tako okvirno 200.000 €.

Na ceno hiše vpliva vrsta materiala, način konstrukcije hiše in strehe in način izvedbe. Seveda vpliva tudi to, kakšen tip hiše ste izbrali in energijska učinkovitost hiše. V osnovi so pritlične hiše dražje od nadstropnih, saj za pritlično hišo potrebujete večjo temeljno ploščo in večjo streho. To seveda prinese dodatne stroške.

"Moj mojster je drag... Kje si ti našel ponudnika? Na Omisli.si, kjer jih preverijo!"

Skoraj nujna je odlična energijska učinkovitost hiše. Gradnja nizkoenergijske hiše sicer pomeni nekoliko večji začetni vložek. A se takšna gradnja v približno desetih letih tudi povrne, saj so stroški za ogrevanje (npr. s toplotno črpalko) in hlajenje manjši. Ker je prihodnost v obnovljivih virih energije, lahko razmislite tudi o lastni sončni elektrarni, ki jo postavite na streho hiše in s tem sami poskrbite za električno energijo.

>> Več informacij in napotkov glede cen gradnje klasične hiše ter preverjenih izvajalcev najdete tukaj.


Na koncu se gradnja hiše tudi lahko izplača.

Cena prenove vrta in urejanja okolice

Povprečna cena za urejanje okolice se giblje od 45-70 €/h. A je treba podrobneje pogledati ali govorimo o vzdrževanju, načrtovanju ali izvedbi prenove okolice oz. vrta.

Če ste se odločili za zahtevnejši projekt ureditve okolice vašega doma, je dobro za to najeti strokovnjaka. Sprva je pametno najeti načrtovalca oz. oblikovalca (navadno krajinski arhitekt), ki vam bo izrisal načrt in vam pomagal tudi pri izbiri rastja ali drugih elementov dekoracije.

Urejanje in obnova okolice seveda ne pomeni le načrtovanja in zasaditve rastlin, temveč tudi zemeljska dela, tlakovanje, asfaltiranje, ograje, škarpe, ... in na koncu še vzdrževanje vašega vrta. Seveda pa je najbolje tudi tukaj najeti inženiring, kjer vam ne bo treba usklajevati vseh izvajalcev.

>> Trende, cene, ideje in preverjene ponudnike za urejanje okolice najdete tukaj.


Uredite si okolico in uživajte v domu.

Notranje oblikovanje: Zakaj je interier pametno načrtovati z arhitektom in koliko vas to stane?

Ključna komponenta notranjega oblikovanja je priprava kvalitetnega načrta. Notranji oblikovalec si bo za začetek ogledal notranje prostore in izmeril njihove dimenzije. Preveril bo razporeditev oken in vrat, možnosti za spremembo ali obnovo inštalacij, ipd. Dogovorili se boste o osnovni izbiri materiala, barv, svetil in drugih dekorativnih elementov. Cena za osnovno notranje oblikovanje interierja je od 250-500€.

Po oblikovanju idejne zasnove sledi projekt za izvedbo. Izbrali boste osnovno notranjo opremo, pohištvo. Notranji oblikovalec bo za vas pripravil izris načrta v 2D in/ali 3D izvedbi. Tako si boste lažje predstavljali, kakšna bo končna razporeditev in izgled vaših notranjih prostorov vključno z vsemi dodanimi elementi in barvnimi shemami. Pred končnim izrisom je seveda mogoče še moderiranje načrta, dodajanje in odstranjevanje elementov.

"Moj mojster dela počasi... Kje si ti našel izvajalce? Na Omisli.si, kjer jih preverijo!"

Razporeditev pohištva in dekorativnih elementov je zelo pomembna. Ključno je, da prostori niso prenatrpani z različnimi (neuporabnimi) elementi. Prav tako pa primerna količina dekoracije lahko v prostoru ustvari povsem drugačno energijo. Za napredno oblikovanje notranjih prostorov boste odšteli med 500–4.500 €.

Notranji oblikovalci pa lahko za vas izvajajo tudi inženiring in nadzor nad deli. Cena za vodenje projekta se tako lahko giblje med 5–20 € na procent vrednosti investicije.


Različni tipi notranjega oblikovanja za različne okuse.

Gradite, obnavljate? Hitro na Omisli.si, kjer so zbrani vsi preverjeni izvajalci (mojstri / obrtniki)

Ko razmišljate o gradnji ali obnovi imate tri možnosti:

  1. a) dela opravite sami (kratkoročno ceneje, dolgoročno dražje, časovno potratno)
  2. a) izvajalce poiščete sami in usklajujete vsa dela in termine (ceneje, a stresno in časovno potratno)
  3. b) izberete inženiring oz. gradbeno podjetje, ki vse to opravi namesto vas in delate projekt "na ključ" (dražje, hitro, brez stresa)

Vsekakor vam pri Omisli.si/gradnja-obnova, kjer pametno povezujemo stranke, kot ste vi, s preverjenimi mojstri omogočamo a) in b). Svetujemo pa slednjo.


Oddajte svoj komentar

Kranj -6°

zmerno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/2

torek

-2/2

sreda

0/0

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 
 

 

 
 

»Brigaj se zase« / 16:41, 30. november

Ne pobirajte. Vaše življenje je več vredno od bacilov "odpadkov" družbe.

Korona žrtev / 16:39, 30. november

Groza. Človek ne more verjeti, da se to res dogaja. Ta država je postala norišnica.

Stanetu Boštjančiču, da bi se spomnil! / 15:33, 30. november

Kaže, da tišina in pozaba nekaterim zelo ustreza

V soboto ob 3644 testih potrdili 1106 okužb z novim koronavirusom / 07:58, 30. november

V svetovnem vrhu po umrlih, če ti podatki držijo... ?! Bo kdo končno prevzel odgovornost?
Imamo pa zelo kulturno in dostojno opozicijo, sreča v nesreči !

Kritični do obdavčitve / 07:54, 30. november

"If socialists understood economics they wouldn't be socialists."

Še dobro, da se ne vmešavajo v ceno bencina. Zdaj se vidi koliko so nas prejšne vlade skuble.

Žrtve nasilja niso same, pomoč obstaja / 22:46, 29. november

Kot prvo je moški ki pretepa Ženo, Punco ali prijateljico ena velike reva, saj na moškega si neupa, drugo bi morala policija bolj ukrepali, ...

V soboto ob 3644 testih potrdili 1106 okužb z novim koronavirusom / 12:32, 29. november

Vlada pravi: bodite solidarni in potrpimo do konca marca; obljubimo vam, da boste lahko za prvomajske praznike odšli na Hrvaško.