Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager / Foto: zajem zaslona

V intenzivni negi več kot sto bolnikov

Intenzivno nego v bolnišnicah potrebuje že 109 oseb z boleznijo covid-19. Gorenjska ostaja še naprej najbolj prizadeta regija, sledita Koroška in Osrednjeslovenska regija.

Ljubljana – V Sloveniji so včeraj opravili 7202 testov na koronavirus in ugotovili 2488 okužb, delež pozitivnih je bil 34,55-odstoten. Kar petina okuženih je iz Gorenjske statistične regije, od tega je bilo potrjenih 132 okužb v Kranju, 66 v Škofji Loki, 51 v Tržiču, 48 v Radovljici, 31 na Jesenicah, 26 na Bledu, 19 v Bohinju … Gorenjska ostaja še naprej najbolj prizadeta regija, sledita Koroška in Osrednjeslovenska regija. Velik porast okužb je v populaciji, stari od 35 do 45 let, raste število okužb tudi med zdravstvenimi delavci. Delež žensk je nekoliko večji v vseh starostnih skupinah.

Hospitaliziranih je 660 bolnikov s covidom-19, v intenzivni negi jih je že 109, v bolnišnicah jih je včeraj osem umrlo. Hospitalizacije so dolge tako na navadnih kot intenzivnih oddelkih, je poudarila doc. dr. Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Ljubljana. Iz bolnišnic je bilo včeraj odpuščenih 49 oseb.

V Evropi več kot šest milijonov okužb

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager je na današnji novinarski konferenci povedala, da je v Evropi potrjenih že več kot šest milijonov okužb, številčno največ v Franciji, Španiji in Veliki Britaniji. Največ smrti je bilo v zadnjem času v Veliki Britaniji, Italiji in Franciji.

Pri kumulativni incidenci okuženih na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh so pred Slovenijo samo Belgija, Češka in Luksemburg. Je pa v vseh evropskih državah podoben trend rasti, je dodala Čakš Jagrova.

Okužbe med srednješolci

Nuška Čakš Jager je povedala tudi, da je bilo do začetka jesenskih šolskih počitnic v šolskem okolju največ okužb v starostni skupini med 15 in 18 let, kar kaže na drugačen način obnašanja in življenja srednješolcev. Mlajši, vrtčevski otroci predstavljajo minimalen delež v skupnem deležu otrok in mladostnikov.

Nov način obveščanja prebivalstva

Na vseh točkah za testiranje bodo ljudje že vnaprej dobili napotke, koga morajo obvestiti, če so bili v stiku z nekom. Vsakogar epidemiologi ne bodo mogli več poklicati, bodo pa prednostno poklicali tiste bolj rizične. Kot je pojasnila Čakš Jagrova, bo še danes aktiviran portal, kjer bodo potrjeno okuženi dobili TAN-kodo za vnos v aplikacijo #OstaniZdrav. »Vsak, ki dobi obvestilo, da je pozitiven, in nam ga ne bo uspelo poklicati, bo imel možnost aktivacije te kode iz portala,« je pojasnila Čakš Jagrova.

Na spletni strani NIJZ sta dosegljiva dva dokumenta – navodila za osebe s potrjeno okužbo v domači izolaciji in navodila osebam, ki so bile izpostavljene tej okužbi. Osebni zdravnik je tisti, ki vas bo spremljal, vam odprl bolniško odsotnost ... »Poudarjam še enkrat, da če opazite poslabšanje zdravstvenega stanja, je treba poklicati osebnega zdravnika ali številko 112, če gre za resno situacijo. Potem obvestite vse osebe, s katerimi ste bili v stiku. Pomembno je tudi, da ne zapuščate doma, ne sprejemate obiskov, da se držite vseh pravil, ki so v teh dokumentih tudi označena in podrobno opisana,« je poudarila Čakš Jagrova.

Na koncu je še navodilo za karanteno na domu. Dobijo ga vsi tisti, ki jim bo odrejena karantena zaradi visoko rizičnega kontakta.

V domovih za starejše 748 okuženih stanovalcev

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je povedal, da je bilo po včerajšnjih podatkih okuženih 748 stanovalcev v domovih za starejše od skupaj 19 tisoč stanovalcev v 102 slovenskih domovih za starejše. »Bližamo se deležu dveh tretjin domov, ki se srečujejo s pojavom virusa. Velika večina jih okužbe, tudi s pomočjo strokovnih ekip, pristojnih ministrstev, lokalnih dejavnikov, hitro omeji. So pa nekateri domovi res bolj izpostavljeni,« je še dejal minister.

Oddajte svoj komentar

Kranj -6°

pretežno jasno
vlažnost: 93 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-5/2

torek

-2/2

sreda

0/0

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 
 

 

 
 

»Brigaj se zase« / 16:41, 30. november

Ne pobirajte. Vaše življenje je več vredno od bacilov "odpadkov" družbe.

Korona žrtev / 16:39, 30. november

Groza. Človek ne more verjeti, da se to res dogaja. Ta država je postala norišnica.

Stanetu Boštjančiču, da bi se spomnil! / 15:33, 30. november

Kaže, da tišina in pozaba nekaterim zelo ustreza

V soboto ob 3644 testih potrdili 1106 okužb z novim koronavirusom / 07:58, 30. november

V svetovnem vrhu po umrlih, če ti podatki držijo... ?! Bo kdo končno prevzel odgovornost?
Imamo pa zelo kulturno in dostojno opozicijo, sreča v nesreči !

Kritični do obdavčitve / 07:54, 30. november

"If socialists understood economics they wouldn't be socialists."

Še dobro, da se ne vmešavajo v ceno bencina. Zdaj se vidi koliko so nas prejšne vlade skuble.

Žrtve nasilja niso same, pomoč obstaja / 22:46, 29. november

Kot prvo je moški ki pretepa Ženo, Punco ali prijateljico ena velike reva, saj na moškega si neupa, drugo bi morala policija bolj ukrepali, ...

V soboto ob 3644 testih potrdili 1106 okužb z novim koronavirusom / 12:32, 29. november

Vlada pravi: bodite solidarni in potrpimo do konca marca; obljubimo vam, da boste lahko za prvomajske praznike odšli na Hrvaško.