Premier Janez Janša je poskrbel za novo razburjenje s pismom voditeljem EU-ja o vladavini prava. / Foto: arhiv GG

Janša pisal v Bruselj, SMC zavrnil Damijana

Janša o vladavini prava

Po tvitih o Donaldu Trumpu je predsednik vlade Janez Janša poskrbel za nove kritične odzive v slovenskem političnem in strokovnem prostoru. V torek je namreč voditeljem EU-ja poslal pismo, v katerem je podprl Madžarsko in Poljsko, ki sta zaradi sprejetja uredbe o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava v ponedeljek na ravni veleposlanikov članic pri EU blokirali ključna dela svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo. Janša se je zavzel za vrnitev k dogovoru z julijskega vrha EU o finančnem okvirju za spopad z epidemijo, ki da ga dogovor o pogojevanju sredstev s spoštovanjem vladavine prava spodkopava. Kot je zapisal, je treba po celotnem EU-ju spoštovati vladavino prava, a da »diskrecijskih mehanizmov, ki ne temeljijo na neodvisni presoji, ampak na politično motiviranih kriterijih, ne moremo imenovati 'vladavina prava'«. Poudaril je tudi, da »Slovenija podpira brezpogojno spoštovanje vladavine prava v vseh primerih in brez dvojnih standardov«. Med drugim je še zapisal, da smo bili leta 2014 v Sloveniji (tedaj je bil Janša zaprt zaradi kasneje razveljavljene obsodbe v aferi Patria) »priča ukradenim volitvam s pomočjo drastične zlorabe državnih ustanov«, nobena od institucij EU pa se takrat ni odzvala niti z enim samim opozorilom. V koalicijskih strankah so se od omenjenega pisma distancirali, ker da vlada o njegovi vsebini ni odločala (NSi) in ne koristi interesom Slovenije, saj nas postavlja med problematične države (DeSUS). V SMC-ju pa so poudarili, da so trditve o ukradenih volitvah 2014 nerazumljive. Janševo pismo je sprožilo tudi ostre odzive iz opozicijskih vrst.

Prihodnje leto rekordna poraba

Državni zbor je v sredo potrdil državna proračuna za prihodnji dve leti, v katerih se bodo seveda še naprej zrcalile posledice epidemije covida-19. V letu 2021 bo tako poraba s 13,47 milijarde evrov še višja kot letos (13,4 milijarde evrov), leto kasneje pa se bo znižala na 12,60 milijarde evrov. Prihodki naj bi po predvidevanjih vlade prihodnji dve leti postopoma rasli. Če bodo letošnji prihodki znašali dobrih devet milijard evrov, bodo prihodnje leto dosegli 10,72 milijarde evrov, čez dve leti pa 11,01 milijarde evrov. Država se bo lahko leta 2021 zadolžila za 6,7 milijarde evrov, leta 2022 pa za 4,2 milijarde evrov. Zlagoma naj bi se znižal tudi primanjkljaj, ki bo leta 2021 znašal 5,6 odstotka BDP, v 2022 pa 3,1 odstotka BDP.

Brez pritožbe glede terana

Odločitev Splošnega sodišča EU, ki je septembra zavrnilo tožbo Slovenije glede uporabe imena teran na Hrvaškem, danes postaja pravnomočna, saj se Slovenija na sodbo ni pritožila. Kmetijski minister Jože Podgoršek je dejal, da iščejo načine, kako pomagati pri promociji in prodaji terana, sama pritožba pa ni vitalnega pomena. Podobno menijo tudi v konzorciju kraških pridelovalcev terana.

SMC-jeva košarica Damijanu

Predsednik SMC-ja in gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je sestal z glavnim pobudnikom Koalicije ustavnega loka (KUL) Jožetom P. Damijanom. Zahvalil se mu je za ponudbo sodelovanja v koaliciji, a mu je sporočil, naj v KUL-u ne pričakujejo izstopa SMC-ja iz sedanje vlade, »saj se ta operativno in učinkovito sooča z največjim izzivom našega časa«. SMC ni naprodaj, vodstvo stranke pa je v tej odločitvi enotno, je poudaril Počivalšek, ki je z Damijanom izmenjal poglede na delovanje vlade in njeno odzivanje na trenutno zdravstveno in ekonomsko krizo. Poudaril je še, da je SMC stranka dialoga in povezovanja, ki želi presegati obstoječi razkol v slovenski politiki in družbi, so sporočili iz stranke. Kot je znano, je Damijan konec oktobra prvakom koalicijskih strank SMC, NSi in DeSUS poslal programski dokument s prioritetami nove vlade do volitev 2022, o katerih so se prej poenotili z opozicijskimi LMŠ, SD, Levico in SAB, ter vabilo k pogovorom. Čeprav so sodelovanje v KUL-u zavrnili tudi v NSi-ju, je Damijan v pogovoru za časnik Mladina zatrdil, da imajo, kot je zdaj videti, dovolj poslancev, ki bi zamenjali koalicijo. Za konstruktivno nezaupnico je potrebnih 46 glasov poslank in poslancev.

Jabolko navdiha Andreju Janežu

Predsednik republike Borut Pahor je v petek vročil priznanje jabolko navdiha predstojniku oddelka za endokrinologijo, diabetes in sladkorno bolezen UKC Ljubljana Andreju Janežu za izjemne in prelomne dosežke pri zdravljenju diabetesa. Pahor je priznanje podelil ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/9

četrtek

4/10

petek

4/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

DELAVNICE / Gorenjska, 21. januar 2021

Arhitektura v Preddvoru, Žiganji vasi in Zgornjih Bitnjah

DELAVNICE / Gorenjska, 22. januar 2021

Arhitektura v Preddvoru, Žiganji vasi in Zgornjih Bitnjah

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.

Štirje razredi v karanteno / 16:48, 19. januar

Gospodarstvo pa nemoteno dela naprej, turnusi 4/1 12/24 sobote, nedelje in to ob epidemiji smrtonosnega virusa ! Javna uprava pa doma, pol morosta v Kr. Gori dan na dan na sončku pa to...

Štirje razredi v karanteno / 15:31, 19. januar

A nehate? Učiteljica je 'zbolela'? Ker je bila 'pozitivna'? In potem vse v karanteno.... Kaj pa je tej učiteljici? Kdaj je izvedela, da ...

S klikom na koncert / 14:53, 19. januar

To je edina svetla točka epidemije, da slovenska estrada ne nastopa. Večino itak noben ne pogreša...