Kolaž letošnje virtualne slovesnosti s Sv. Jakoba ob dnevu samostojnosti in enotnosti / Foto: TV Medvode

Slovesnost na gori spomina

Slovesnost, ki ima ob dnevu samostojnosti in enotnosti v Sloveniji najdaljšo tradicijo, je na Sv. Jakobu v medvoški občini. Potekala je tudi letos, a iz znanih razlogov v virtualni obliki. Slavnostni govornik je bil Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije.

Brezovica pri Medvodah – Letošnja slovesnost na Sv. Jakobu je bila posneta vnaprej, predvajana pa 26. decembra ob 18. uri, ko bi se v letu, ko zaznamujemo trideset let plebiscita, na tem razgledniku zagotovo znova zbrala množica domoljubov.

Prvič je bilo tam veselo že pred 31 leti. Domačini s Topola in okolice so vladi v Ljubljano sporočili, da bodo rezultat plebiscita praznovali, dokler ne bodo prišli k njim na Sv. Jakob. To se je tudi zgodilo. Vsako leto so se nato vračali na to goro spomina – tudi letos, čeprav v drugačni obliki. Letošnji virtualni dogodek je potekal pod naslovom V nebo se pne ti hrepenenje. Kot izhodišče je vzeta tradicija Sv. Jakoba, ki je tudi tradicija domoljubne kulture. Slavnostni govornik je bil tokrat prvič Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije. »V zadnjih tridesetih letih sem mnogokrat pritekel do cerkvice na Sv. Jakobu. Dolga leta nisem vedel, da se je prav tu tistega zimskega plebiscitnega večera, 23. decembra 1990, potem ko smo izvedeli za plebiscitno podporo zamisli za ustanovitev lastne države, zbrala množica ljudi skupaj s tedanjim predsednikom Demosove vlade Lojzetom Peterletom in mnogimi ministri. Mislim si, da je bil to čudovit večer. S slik in iz pripovedovanj je bilo ozračje videti zelo vzneseno, radostno, polno upanja. Vse to danes podoživljamo. Pred tridesetimi leti smo se Slovenci odločili za ustanovitev lastne države. Na neki način je bilo to spravno dejanje slovenskega naroda, saj smo se za to odločili enotni. Tudi razglasitev slovenske države smo v vojaškem obračunu uspeli doseči enotni. Po tridesetih letih je Slovenija ne samo članica Evropske unije in zveze Nato, ampak je tudi ugledna suverena država, ki ima mnogo prijateljev po celem svetu. Številni nam ob tej obletnici čestitajo in nekateri celo jasno izrekajo zavidanje, kako smo v kratkem času zgodovine uspeli ustvariti toliko. Vem, da je med ljudmi veliko skrbi, nezadovoljstva, tako nad trenutnim političnim kot gospodarskim in socialnim stanjem. Vse to je razumljivo. Če pogledamo na vse skupaj s širšega zgodovinskega zornega kota, lahko ugotovimo, da smo se pred tridesetimi leti enotno prav odločili, da smo enotno razglasili in ubranili našo državo, ki je danes ena najbolj varnih držav na svetu, je na prekrasnem koščku planeta in zanjo smo dolžni še naprej tako vestno skrbeti. Vse to nam kot prihodnjim rodovom daje temeljno upanje glede naših bistvenih stremljenj: živeti v miru in v blaginji, ki si jo bomo pošteno tudi zaslužili,« je povedal predsednik RS Borut Pahor. Gledalce so nagovorili tudi župan Občine Medvode Nejc Smole, predsednik prve osamosvojitvene vlade Lojze Peterle, nekdanji župan Števerjana in ugledni zamejski Slovenec Hadrijan Corsi ter Janez Šušteršič iz Organizacijskega odbora Sv. Jakob 1990, ki je tudi častni občan Medvod.

Kulturni program, ki ga je povezoval Matej Ulčar, so oblikovali igralec in pesnik Tone Kuntner, baritonist Tone Habjan, harmonikar Nejc Jemc in recitator Urban Pipan. Scenarij in režijo je prevzel Iztok Pipan s Televizije Medvode. Slovesnost je plod sodelovanja z Občino Medvode, Organizacijskim odborom Sv. Jakob 1990 in Javnim zavodom Sotočje Medvode. Bila je osrednja občinska slovesnost v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno jasno
vlažnost: 95 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-5/14

četrtek

-1/13

petek

-4/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 06:51, 4. marec

Postaviti moderno termoelektrarno/toplarno kot v Celju, ki uporablja za gorivo obdelane komunalne odpadke, pa bodo imeli Jeseničani toplo vodo in elektriko namesto smradu.

Bitka za regijsko bolnišnico / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

Za Jesenicami stojijo kot eno / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

O lokaciji bolnišnice stroka, ne ulica / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

Nova bolnišnica / 06:37, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .