Pijanost naj bi mlada Kranjčana vodila v nepremišljen rop, v katerem sta od dveh mladih fantov pobrala pičlih sto evrov. Slika je simbolična. / Foto: Simon Šubic

Ropala zaradi opitosti

V Kranju so pred časom zaradi ropa pičlih sto evrov obsodili 21-letnika, ki sta se dejanja pokesala. Dosojeno zaporno kazen bosta oddelala z delom v korist družbe.

Kranj – Na kranjskem okrožnem sodišču so pred časom zaradi ropa v sostorilstvu na družbenokoristno delo obsodili 21-letna Kranjčana. Na sodišču sta se oba pokesala in priznala, da sta 10. oktobra lani ponoči pri Prešernovem gaju v Kranju pristopila do dveh mlajših oškodovancev in jima vzela skupno borih sto evrov. Obtožena sta razložila, da sta bila tistega večera pijana.

»Bil sem na praznovanju rojstnega dne prijatelja. Popil sem kar precej žgane pijače. Alkohola nisem bil vajen, kar mi je zameglilo razum. To seveda ni opravičilo, a je prispevalo k mojemu ravnanju tistega večera,« je kot povod za nepremišljeno dejanje navedel eden od obtoženih mladeničev, ki sicer prihaja iz dobro situirane družine in je bil v preteklosti aktiven športnik. »Dejanje obžalujem, med prestajanjem hišnega pripora sem se zelo zamislil nad svojim življenjem in sprejel odločitev, da tega ne bom nikdar več ponovil. Želim si urediti delavnico in odpreti lastno podjetje,« je povedal.

Tudi drugi obtoženec se je za storjeno dejanje na sodišču opravičil. Kot njegov prijatelj se je izgovarjal, da je rop izvedel zaradi opitosti. »Za tisti večer mi je iskreno žal. Zdaj si želim urediti življenje. Zdaj živim s partnerico, s katero pričakujeva otroka, v službi me čaka redna zaposlitev. Kazen bi rad opravil v obliki družbenokoristnega dela,« je skrušeno povedal.

Okrožna državna tožilka Nadja Gasser je priznanji štela za olajševalno okoliščino, prav tako njuno obžalovanje in kritičen odnos do storjenega dejanja. V končni besedi je še poudarila, da sta se opravičila tudi oškodovancema in jima vrnila ukraden denar. A je tudi poudarila, da je rop eno hujših kaznivih dejanj, za katero je predpisana visoka zaporna kazen, minimalno pa vsaj leto dni zapora. »Izvršila sta hudo kaznivo dejanje. Sredi noči pristopila do dveh mladih fantov, od katerih sta z grožnjo, eden od njiju pa tudi s silo, zahtevala denar. Zato je treba obtožencema izreči primerno kazen,« je dejala tožilka in za mlada obtoženca predlagala kazen deset in devet mesecev zapora, ki naj jo opravita z delom v korist družbe.

Sodišče je tožilkinemu kaznovalnemu predlogu sledilo v celoti: enega obtoženca je obsodilo na deset mesecev zapora, ki ga lahko opravi s 600 urami družbenokoristnega dela, drugega na devet mesecev zapora oziroma 540 ur družbenokoristnega dela. Poleg tega jima je odredilo enoletno varstveno nadzorstvo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

pretežno jasno
vlažnost: 32 %
veter: JZ, hitrost: 29 km/h

-5/14

četrtek

-1/13

petek

-4/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Nova občina / 13:20, 4. marec

Gunčarca hoče še več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije in požrtije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Severni Kranj želi na svoje / 12:54, 4. marec

Gunčarca hoče več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Srednje šole se odpirajo za vse dijake / 11:18, 4. marec

Rast okuženih in vedno manj umrlih, to kar so napovedovali nekateri epidemiologi že lani spomladi pa bili preslišani..Epidemija gre svojo po...

Dediščina, ki mi je dala moč / 08:57, 4. marec

Takih, ki pri maši sedijo v prvi klopi se je najbolj bati..

Več okužb v nekaterih gorenjskih občinah / 08:49, 4. marec

V Nemčiji in Avstriji že ugotavljajo, da ukrepi niso smiselni, ker so ljudje naveličani in ne upoštevajo več...

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 06:51, 4. marec

Postaviti moderno termoelektrarno/toplarno kot v Celju, ki uporablja za gorivo obdelane komunalne odpadke, pa bodo imeli Jeseničani toplo vodo in elektriko namesto smradu.

Bitka za regijsko bolnišnico / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...