Leon Korošec, direktor zimskošportne divizije in podpredsednik skupine Elan

Vsaka kriza prinese tudi nove priložnosti

»Bili smo odprti zanje in imeli smo zaupanje vase ter samozavest, zaradi katerih smo z dvema zelo prebojnima produktoma, torej plovilom Elan GT6 in zložljivo smučko Voyager, prišli na trg prav v epidemijskem letu,« pravijo v Elanu, kjer razmeram navkljub z optimizmom gledajo v prihodnost.

»Nismo čakali, da se bo situacija izboljšala; saj niti nismo mogli vedeti, ali se sploh bo. Imeli smo nekaj novega in verjeli smo, da je primerno za trg. V to smo zaupali in šli naprej.«

Begunje – Družba Elan iz Begunj je iz z epidemijo zaznamovanega leta 2020 izšla z relativno dobrimi poslovnimi rezultati, predvsem pa z izkušnjo, da je s premišljenim, a hitrim odzivom na spremenjene razmere tudi krizo mogoče obrniti sebi v prid.

O rezultatih preteklega leta, trenutnem dogajanju in načrtih za prihodnost smo se pogovarjali z Leonom Korošcem, direktorjem zimske divizije in podpredsednikom skupine Elan.

Na poslovanje v lanskem letu je tako kot povsod na svetu tudi v Elanu močno vplivala epidemija covida-19.

Leto 2020 je bilo vsekakor leto, ki ga ne bomo pozabili. Leto pred tem je bilo za skupino Elan precej uspešno, saj smo dosegli kar 95 milijonov evrov prihodkov. V letu 2020 smo nato predvsem zaradi vpliva epidemije na vseh programih beležili približno podoben upad, tako da smo leto kot skupina zaključili s 70 milijoni prihodkov. So pa obeti za 2021 spet boljši; na številke iz 2019 se sicer še ne bomo vrnili, se pa jim bomo zagotovo poskušali čim bolj približati.

Kateri segment je epidemija najbolj prizadela?

Elan ima štiri ključne programe: zimskošportni, ki predstavlja približno polovico prihodkov, divizija kompozitov, ki dela napredne kompozite za vetrne elektrarne in kjer smo tik pred vstopom v dva nova posla, navtična divizija, v okviru katere izdelujemo in tržimo jadrnice, ter Elan Inventa kot opremljevalec športnih dvoran.

Glede ne to, kdaj se je epidemija začela, se je njen vpliv kratkoročno najbolj poznal pri navtičnem programu, saj je bilo to ravno v času glavnih dobavnih rokov za plovila. Po drugi strani pa se je prav navtični program letos zelo uspešno začel pobirati, tako da imamo letošnjo proizvodnjo praktično razprodano. Reakcija kolegov, ki so epidemiji navkljub vztrajali pri lansiranju novih produktov, se je izkazala za pravilno. V koronskem obdobju smo tako na trg pripeljali Elan GT6, najprestižnejšo Elanovo plovilo do sedaj, ki smo ga razvili skupaj s studiom FA Porsche iz Avstrije in za katerega smo dobili nagrado red dot. Postal je eden od nosilnih stebrov prodaje.

Izkusili smo torej, da je treba verjeti v nove produkte. Morda nam je kot podjetju pri tem lažje zato, ker smo vendarle že 75 let na trgu. Šli smo skozi marsikateri izziv in marsikatero tržno situacijo, kar nas je izbrusilo in utrdilo v tem, da verjamemo vase, predvsem v razvoj novih produktov, ne glede na to, ali smo v dobrem ali v slabem letu.

Je bilo podobno tudi pri zimskošportnih programih?

Nismo pričakovali, da bi se lahko zgodilo, kar se je: v Evropi, na naših petih ključnih trgih, v Nemčiji, Avstriji, Italiji, Franciji in Švici, praktično ni bilo smučanja. Evropskega smučarskega turizma ni bilo, kar je pomenilo tudi, da se je v Evropi prodalo zelo zelo malo smuči. Pozitiven preobrat se je zgodil v ZDA in Kanadi, kamor je letos usmerjen bistveno večji del posla kot kadarkoli prej.

Ob tem smo na evropski trg pripeljali zložljivo smučko in pospešili razvoj turnih smuči. Turna smuka je bila med epidemijo zelo popularna, mi pa smo že februarja letos na trg lansirali nekatere novosti, ki smo jih sicer razvijali za sezono 2021/22. Porast naročil v teh kategorijah je dober.

Kako so se na popolnoma nove razmera odzvale druge divizije podjetja?

Zelo podobno. Tudi pri diviziji kompozitov so nas razmere prisilile v hitro iskanje novih priložnosti. Poleg proizvodnje delov za vetrne elektrarne smo vstopili v popolnoma nov segment, kjer smo tudi razvojni dobavitelj: gre za dvižne strehe tako imenovanih vanov, vse bolj priljubljenih manjših avtodomov. Prav avtodomom se je, kot lahko opazimo, v času epidemije močno dvignila priljubljenost, tako da nam ta segment že predstavlja pomemben del prodaje. Pričakujemo, da bo v prihodnosti delež še naraščal.

Novo področje v diviziji kompozitov, ki v prvi fazi še ne prinaša prihodkov, pa je začetek razvojnega sodelovanja s podjetjem Pipistrel pri projektu brezpilotnega transportnega letala. Verjamemo, da bo to v prihodnje še zelo zanimiv posel, ki pa je za zdaj še v prototipni fazi.

V Elanu Inventa dogajanje verjetno ni bilo tako turbulentno?

Inventa je bolj vezana na infrastrukturne projekte dvoran, pa tudi podjetje samo je dovolj fleksibilno, da si je našlo veliko novih projektov v tujini – v Nemčiji, Švici in Skandinaviji, tako da kaže dobro.

Kaj ste se torej v smislu reševanja in prepoznavanja izzivov in težav naučili v epidemiji?

Naučili smo se, da se je treba odzvati hitro, čeprav morda tisti hip še nimaš vseh informacij. Reagirati je treba hitro in odločno ter obenem poskušati čim bolj vztrajati pri hitrih, a premišljenih odločitvah. Takšen način dela je v času epidemije predstavljal tudi dobrodošlo stabilnost za zaposlene – in to v situaciji, ki je bila sama po sebi izjemno nestabilna za vse.

Naučili smo se tudi, da vsaka kriza prinese nove priložnosti. Bili smo odprti zanje in imeli smo zaupanje vase ter samozavest, zaradi katerih smo z dvema zelo prebojnima produktoma, torej plovilom Elan GT6 in zložljivo smučko Voyager, prišli na trg prav v tem letu. Nismo čakali, da se bo situacija izboljšala; saj niti nismo mogli vedeti, ali se sploh bo. Imeli smo nekaj novega in verjeli smo, da je primerno za trg. V to smo zaupali in šli naprej.

Lahko že ocenite, kakšno bo leto 2021?

Prezgodaj je še za ocene, ampak menim, da glede na stanje naročil že lahko rečemo, da boljše, kot smo pričakovali.

In pogled naprej, v obdobje petih, desetih let?

Epidemija je zagotovo marsikaj spremenila. Zelo na splošno gledano se je spremenil tudi odnos do športa in stika z naravo. Gre za trende, ki so se obrnili v pozitivnem smislu. Tudi ko je bilo najhuje, so ljudje iskali stik z naravo, se celo bolj kot prej ukvarjali s športom. V marsikateri šport so prišli novi uporabniki, zato verjamemo, da dejstvo, da smo prav v športnem poslu, za nas pomeni zelo lepo perspektivo za naslednjih nekaj let, tako na zimskošportnem kot navtičnem področju. Že kratkoročno pa je navtika postala zelo zanimiva možnost preživljanja dopusta, tudi zaradi dokajšnje izoliranosti in samostojnosti, ki jo ponuja. Ob tem del potrošnikov svoja sredstva iz nakupa potovanj preusmerja v nakup trajnejših dobrin za preživljanje prostega časa, med njimi pa so tudi plovila in avtodomi.

Pri diviziji kompozitov pa gre po našem mnenju za zelo zanimiv material prihodnosti, ki se bo vedno več uporabljal v različnih industrijah kot nadomestek kovine ali kakšnih drugih materialov, to pa nam omogoča, da ponudbo s proizvodnih komponent za vetrne elektrarne širimo na karavaning, letalstvo in druge branže, ki so zagotovo zanimive za ta tip produktov.

In ne nazadnje – Elan Inventa z nosilnim produktom zložljivih fleksibilnih tribun naslavlja ravno izziv tradicionalnih prireditvenih dvoran, ki so bile doslej preveč enostransko usmerjene. Tu imamo produkt Transflex mobilnih tribun, s katerimi je objekte mogoče prilagoditi več različnim dogodkom; in tudi tu, o tem sem prepričan, gremo v pravo smer. Vsekakor smo z vsemi Elanovimi divizijami v dejavnostih, za katere trdno verjamemo, da imajo perspektivo tudi v prihodnje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

jasno
vlažnost: 82 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

5/24

sobota

9/26

nedelja

13/23

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 25. september 2021

Še nekaj prostih mest

IZLETI / Kranj, 25. september 2021

Srečanje v Šaleški dolini

PREDAVANJA / Gorenjska, 25. september 2021

O Mini Loy in Mariu Vargasu Llosi

DELAVNICE / Radovljica, 25. september 2021

Spretni prsti ustvarijo slasten lect

IZLETI / Kranj, 25. september 2021

Izlet na Rombon

IZLETI / Šenčur, 25. september 2021

Pohod Juliana Trail Bled–Goreljek na Pokljuki

PRIREDITVE / Tržič, 26. september 2021

Plesne poti Vzhoda

PRIREDITVE / Tržič, 26. september 2021

Plesne poti Vzhoda

 

 
 

 

 
 
 

Sto jih je v intenzivni negi / 09:00, 25. september

Strah, strah...Nov dan, novo strašenje !! Strah je izredno učinkovito in močno orožje, sploh v rokah ljudi s posebnimi značajskimi lastnostm...

Sto jih je v intenzivni negi / 21:48, 24. september

Gledate oddajo zdaj na TV 1. ......... Tipična oddaja, ki zamori množico. Kot napr. v primeru alarma, laufa folk v zaklonišče. V momentu je ...

Sto jih je v intenzivni negi / 19:11, 24. september

dekontaminirajo

Sto jih je v intenzivni negi / 19:09, 24. september

MENE pa zanima, kako se dokentamirajo ti zdravstveni delavci.
ZAKAJ delajo v teh skafandrih, saj naj bi bili cepljeni.. in so varni. imuni. Tako kot drugi cepljeni...

Moje portugalsko življenje, 1. del / 10:33, 24. september

Čestitke za pogum in srečno!

Najmočnejši motiv so poti / 20:42, 23. september

Na razstavljenih fotografijah je cca 2/3 obrobe z okvirjem, samo cca 1/3 pa zaseda fotografija.Če se cinično izrazim, fotografija ne moti.P...

Služba in vrtec pred vrati / 08:12, 23. september

Se strinjam. Skoraj neverjetno, da se kaj takšnega lahko zgodi v Sloveniji. Čestitke in globok poklon lastniku podjetja.