Pomanjkanje surovin pretresa tudi kolesarsko branžo, zato se v kolesarskih trgovinah srečujejo z zamudami pri dobavi koles. / Foto: Gorazd Kavčič

Veliko pomanjkanje surovin

Zaradi pomanjkanja surovin morajo v proizvodnih podjetjih vložiti veliko truda v oskrbo proizvodnje, da ta poteka tekoče. Trgovce pestijo zamude pri dobavi artiklov, nekateri proizvajalci so jih že podražili.

Kranj – Med epidemijo so se v industriji začeli soočati tudi s pomanjkanjem surovin in težavami pri njihovi dobavi. V Domelu so razložili, da so bili letos najprej priča večjim dvigom cen, v drugi polovici leta pa jih je začelo pestiti še pomanjkanje surovin in komponent. Že lani so zaradi koronasituacije izboljšali proces planiranja in spremljanja njihovih dobav predvsem iz Kitajske. »Podaljšali smo obdobje napovedovanja in planiranja vsaj na šest mesecev naprej, pri določenih kritičnih komponentah, kot so elektronske komponente, pa tudi za 18 mesecev naprej. Tak način dela smo letos samo nadgradili, kar pomeni, da zaposleni v procesu oskrbovalne verige vlagajo bistveno več truda, da je oskrba proizvodnje čim manj motena in dobave kupcem niso ogrožene. Zaradi prekinjenih dobaviteljskih verig je treba redno spremljati točnost dobav, v primeru nepotrjenih naročil iskati alternativne vire oz. prilagoditi proizvodne plane glede na potrebe kupca,« je razložil predsednik uprave Domel Holdinga Matjaž Čemažar.

V Domelu odlična rast

Po besedah Čemažarja so nepredvidljive dobave iz Kitajske, kjer kupujejo predvsem trajne magnete in odlitke iz aluminija, saj poleg težav v transportu prihaja še do omejitev proizvodnje zaradi redukcij elektrike. Nekaj težav so jim povzročili popolni »lockdowni« v Vietnamu in drugih azijskih državah, kjer proizvajajo določene komponente (termična stikala, ležaji …). »Treba je veliko usklajevanja, a se nam je vloženi trud obrestoval, saj razen nekaj izgubljenih izmen in več sprememb v proizvodnem planu leto končujemo uspešno z odlično rastjo prodaje blizu 20 odstotkov. V določenih primerih smo dokazali kupcem, da smo bolj prilagodljivi od konkurence in da je naša dobaviteljska veriga bolj stabilna,« je dodal Čemažar. Normalizacijo stanja pričakuje v drugi polovici prihodnjega leta, zato imajo za prvo polletje kritične surovine in materiale že naročene.

Večja zaloga materialov

Tudi v podjetju Jelovica hiše iz Preddvora se vse od začetka pandemije soočajo s pomanjkanjem surovin in posledično daljšimi dobavnimi roki. To terja od nabavne službe še dodatno angažiranje, stalno preverjanje dobavne razpoložljivosti in usklajevanje z dobavitelji ter iskanje novih nadomestnih dobaviteljev. »Za tekočo oskrbo proizvodnje je nujno vzpostaviti večjo zalogo materialov,« so pojasnili in dodali, da so bili v prvi polovici letošnjega leta priča pomanjkanju žaganega, konstrukcijskega in lepljenega lesa, ki se je odražalo tudi v enormnem povišanju cen. Dodatno je na cene nekaterih materialov vplivala tudi podražitev energentov. Avgusta je proizvajalcem uspelo vzpostaviti ustrezno zalogo lesa, kar je med drugim nekoliko ublažilo pritisk na cene. Podražitev ključnih materialov (les, okovje, steklo, premazi) se je odrazila v povišanju cene stavbnega pohištva, dobavni roki so se podaljšali tudi na 90 dni ali več. »Zahvaljujoč dnevnemu usklajevanju in prispevku vseh deležnikov v podjetju, izkušnjam v nabavi in odlični dobaviteljski verigi smo do danes vse projekte izpeljali v roku, kar nas navdaja z optimizmom tudi za naprej,« so poudarili.

Kolesa je treba naročiti veliko prej

Pomanjkanje surovin oz. čipov pretresa tudi avtomobilsko industrijo, prav tako je prizadeta kolesarska branža. V šenčurskem podjetju A2U so povedali, da so kolesa v njihove trgovine dobavljena z večjimi zamudami, lahko tudi z več kot polletnimi. »Kolesa se naročujejo prej kot po navadi, vsekakor pa več kot leto in pol pred sezono,« so pojasnili in razkrili, da so se v danih razmerah kolesa in rezervni deli podražili – v povprečju med 10 in 20 odstotki.

Številni proizvajalci že zvišali cene izdelkov

V družbi Big Bang pravijo, da so se dobro pripravili na konec letošnjega leta in so pravočasno zagotovili dovolj zalog v vseh kategorijah. »Pri nekaterih izdelkih, kjer so imeli proizvajalci težave z zadostnimi zalogami, smo že zagotovili tudi alternativne izdelke, zaradi česar kupci z izbiro ne bi smeli imeti težav. Vsi se namreč zavedamo, da se bližajo novoletni prazniki, med najpogostejšimi darili pa so že tradicionalno prav različni tehnološki izdelki.« Tudi v Big Bangu opažajo, da so številni proizvajalci zaradi višjih stroškov poslovanja, logistike in surovin že zvišali cene izdelkov. »Tudi v prihodnjih mesecih se sodeč po trenutnih trendih pri televizorjih in drugih visokotehnoloških napravah pričakuje povišanje nabavnih cen. Kljub zadnjim podražitvam s strani proizvajalcev skušamo v Big Bangu vsakodnevno za kupce zagotoviti čim nižje cene,« so navedli in pristavili, da je ta čas možno izkoristiti številne ugodne ponudbe.

Oddajte svoj komentar

Kranj -7°

pretežno jasno
vlažnost: 91 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-5/8

sobota

-3/5

nedelja

-2/1

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 22. januar 2022

Po poti oslovega hrbta – Lopar v slovenski Istri

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:47, 21. januar

Janša ne bo odprl veleposlaništva v Tajvanu, temveč samo trgovinsko predstavništvo. Zato brez panike dragi levičarji.

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 15:24, 21. januar

Zdaj se vidi kako smo samooskrbni. Lesa ki ga imamo pa na pretek ga pa šenkujemo avstrijcem in italjanom!
Aja, Slovenija mora zmanjšati ogljični odtis...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 14:40, 21. januar

Ne vem kaj N1 komplicira. Pokažejo naj diplomo in mirna Bosna.Pa še mal heca:po eni varianti je njegova diploma zgorela v požaru med zadnjo ...

Na cesto zaradi visokih položnic / 12:02, 21. januar

1919 Jesenice. Ni druge.

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:14, 21. januar

https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/zakaj-mora-pasti-branko-maslesa-927842

Pavle, čitaj !

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:05, 21. januar

A pridejo Kitajci gor, al bomo mi mogl k njim, to je še vprašanje.. Hahaha, kir pacijent bolan je to...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:03, 21. januar

Alo Janez, kdaj bomo napadli Kitajsko? To bo blitzkrieg.. Jest mam ta teden cajt !