Staša Furlan Seaton / Foto: iz knjige Skozi gosto noč (Beletrina)

Profesor ene študentke

V knjigi Skozi gosto noč je objavljeno dopisovanje pravnika, profesorja in politika Borisa Furlana s hčerko Stašo, živečo v Ameriki, med letoma 1951 in 1957, ko je bil kaznjenec na pogojni prostosti. Zbirka pisem po besedah Mitje Čandra, direktorja založbe Beletrina, obuja spomin na izjemnega intelektualca, na eno tistih osebnosti, katerih usode so ostale zamolčane.

Dopisovanje je bilo deležno nadzora, Furlanova kritičnost se, kot je pojasnila Alenka Puhar, »izraža predvsem v opisih hude revščine, ki je zavladala z novim redom. Zato so filozofske lekcije posute s prošnjami za stare čevlje in hlače, 'zaflikane' rjuhe in prebrane časopise«.

Boris Furlan se je rodil leta 1894 v Trstu, kjer je imel tudi odvetniško pisarno. Leta 1930 se je skupaj z družino umaknil pred fašizmom v Ljubljano, postal je redni profesor na pravni fakulteti, od leta 1945 do 1947 je bil dekan. Maja 1947 je bil aretiran, obtožen vohunstva in na t. i. Nagodetovem procesu obsojen na smrt, drugič v zadnjih petih letih – leta 1942, ko je kot vojni emigrant živel v New Yorku, ga je na smrt obsodila italijanska oblast v Ljubljani.

Povojno kazen so mu kasneje zmanjšali na dvajset let zapora, na izgubo vseh državljanskih pravic in zaplembo premoženja. Prvo leto na pogojni prostosti je preležal v bolnišnici, pisanje pisem je bilo po besedah Alenke Puhar, ki se je poglobila v njegovo šestletno dopisovanje s hčerko Stašo, pravzaprav edino, kar je glede na zdravstveno stanje in druge okoliščine lahko počel. »Po štirih letih strogega zapora, preživetih v samici, ki so mu uničila zdravje, je Furlan vso preostalo intelektualno in emocionalno energijo prelil v pisma.«

»Pravijo, da imam 'blok' na srcu, da se ne da tu ničesar 'zaflikat', a da 'za Triglav ne bom več'. Bojim se pa, da tudi za Šmarno goro ne bom več sposoben. A to ni tako važno, glavno je, da bi lahko par let še znanstveno delal in končal svoje rokopise. Začeti bom moral znova, upam, da mi bodo rokopisi vrnjeni in da mi bo na razpolago moja bivša knjižnica. A vse to je muzika bodočnosti, glavno je zdravje oziroma zdržanje do take stopnje, da bi ne bil popoln invalid,« je razmišljal v prvem pismu maja 1951.

Ljubljana, Radovljica

Ko je prišel iz bolnišnice, je bilo njegovo življenje omejeno na bivanje Ljubljani, v hiši, kjer sta živela tudi sinova, s katerima je imel po besedah Puharjeve napet odnos, saj v lastnem domu ni bil varen pred ovajanjem. Odvisen je bil od mizerne socialne podpore in pomoči prijateljev, predvsem družinske prijateljice Vere Magušar iz Radovljice, s katero se je tudi poročil (prva žena je umrla). Večkrat je prosil za pomilostitev, a je ni dočakal, je poudarila Puharjeva. Upal, kot je med drugim še povedala, da se bo preselil na Gorenjsko, vendar je dobil le dovoljenje za dva meseca dopusta, ki pa ga ni mogel izkoristiti, saj je po nekaj dneh v Radovljici doživel napad aktivistov. Dogodek, ki je opisan tudi v noveli Draga Jančarja Joyceov učenec, ga je po besedah Puharjeve šokiral, prošnjo za selitev je znova oddal šele čez nekaj let in tako v Radovljici živel zadnje tri mesece pred smrtjo leta 1957.

Dokument časa

Takih ljudi – brez državljanskih pravic – je bilo na tisoče, je opozorila ob predstavitvi knjige Skozi gosto noč, ki je pretežno osebne narave, posvečena vsakdanjemu življenju, neštetim tegobam, spominom na srečnejše dni; prosil je za stara oblačila, knjige, denar, zdravila …, vseeno pa ima zbirka pisem precej filozofskih listov in drobcev. Po besedah Alenke Puhar daje dobro, zanimivo, prepričljivo sliko petdesetih let, kakor jo je doživljal človek, ki je pristal na dnu in ki se ne vda, ki dostojanstveno vztraja preganjanju in revščini navkljub. »In ostaja profesor, čeprav ene same osebe, to je svoje hčerke.« Kot je pojasnila, je bil rad profesor, a je s kaznijo to možnost izgubil, hči pa je v Ameriki študirala filozofijo.

Očetova pisma je skrbno hranila (in kopije svojih) ter jih malo pred smrtjo ponudila v branje in natis. Puharjeva jih je dopolnila s številnimi opombami ter obsežnim spremnim besedilom, »predavanja iz filozofije« je izločila in bodo objavljena v drugi knjigi. Direktor založbe Beletrina Mitja Čander meni, da je obsežna zbirka pisem pomemben zgodovinski dokument, ki v marsičem s posrednimi besedami govori o časih, ki so bili izjemno težavni za svobodo misli, in ki nas opozarja tudi na to, da svoboda misli ni nikoli samoumevna, da nikoli ni izbojevana za vedno.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

zmerno oblačno
vlažnost: 84 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/23

nedelja

9/27

ponedeljek

8/26

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Šenčur, 1. oktober 2023

Mednarodna razstava bonsajev

RAZSTAVE / Adergas, 1. oktober 2023

Razstava Gasparijevih del

OBVESTILA / Jesenice, 2. oktober 2023

Dejavnosti za mladino

OBVESTILA / Cerklje, 2. oktober 2023

Namizni tenis in telovadba

PREDAVANJA / Jezersko, 2. oktober 2023

Spletno predavanje in ogled ekološke kmetije

IZLETI / Kranj, 3. oktober 2023

Na kopanje v Portorož

IZLETI / Cerklje, 3. oktober 2023

Pohodni izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 3. oktober 2023

Kolesarjenje DU Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 04:10, 28. september

Ravnokar je zapora proge B.Bistrica-Jesenice, ki bo trajala mesec dni. V naslednjem letu bo spet nekaj dolgotrajnih zapor. Vzdrževanje Bohinjske proge ni poceni.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 22:59, 27. september

Zgleda, da ga še niste vidu, avtovlaka. Ima tudi vagon, kjer je za običajne potnike. Zej bom pa nehou. Proga Jesenice na Primorsko mora osta...

Pozidati želijo najboljšo kmetijsko zemljo / 14:27, 27. september

Mene zanima, če kje v Sloveniji obstaja ne-najboljša kmetijska zemlja?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 08:28, 27. september

Če se je pripeljal z avtovlakom potem ima verjetno avto. Zakaj bi avto pustil v Bistrici in šel naprej s kolesom?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 06:17, 27. september

Rad bi vidu kerga, ki bi se iz Podbrda v Bistrco prpelou s avtocugom, naprej pa s kolesom v Diagnostični center na Bled. Al' pa h kšnmu advokatu u Radolco z biciklom.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 10:26, 26. september

V Avstrji so podobno progo spremenili v kolesarsko stezo. Proga, ki ne pelje nikamor je samo breme državi. Vanjo vlagamo toliko, da zadostuj...

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 23:15, 25. september

G.Janez, vaš predlog mi je podoben temu : ... grajski oskrbnik Ignac Novak. Med letoma 1782 in 1787 je večkrat predlagal, da bi jezero osuši...