Veliko zanimanja je bilo za delavnico izdelovanja dišečih svečk. / Foto: Klara Mrak

Izdelovali tudi dišeče svečke

Komunala Škofja Loka je minulo soboto v sodelovanju z občino in drugimi partnerji na parkirišču nekdanje vojašnice pripravila Eko dan.

Škofja Loka – V sončnem dopoldnevu so obiskovalci Eko dneva lahko oddali odpadno in še delujočo elektronsko in električno opremo, se zapeljali z eklektičnima minibusoma Jurij in Agata, spoznali sistem eKOLOka, si izmenjali otroške knjige in igrače, pa še marsikaj zanimivega je bilo moč videti in izkusiti. Kot je povedal direktor javnega podjetja Komunala Škofja Loka Primož Ržen, so bili pred leti začetki Eko dneva zgolj akcija zbiranja odpadne električne in elektronske opreme, zdaj pa je zrasel v večjo prireditev. »Obiskovalci so navdušeni nad akcijo, kjer so tisti, ki so se prijavili na elektronski račun za storitve, brezplačno dobili posodo za zbiranje odpadnega olja v gospodinjstvu. V Škofji Loki imamo že šest tovrstnih zbiralnic, postavili jih bomo še več. S tem omogočamo, da ljudje lahko od doma prinesejo odpadno olje v zbiralnice. Prikazujemo tudi t. i. kanal-jet, vozilo, s katerim čistimo kanalizacijo, kolega z vodovoda na stojnici prikazujeta, kako iščemo vodovodne okvare.« Posebno pa v zadnjih dveh mesecih promovirajo 60-litrski zabojnik za biološke odpadke. »Zelo zanimiva zadeva, na Gorenjskem zabojnika s takim volumnom še ni. S sortirnimi analizami črnega zabojnika smo ugotovili, da občani vanj odlagajo še do 30 odstotkov biološko razgradljivih odpadkov. Zato smo pripravili 60-litrski zabojnik, za njegov odvoz je treba plačati le sedem evrov mesečno. Zanimanja je veliko, v dveh mesecih smo jih oddali že več kot sto,« je razložil Ržen.

Izdelovali dišeče svečke

Za obiskovalce je bila posebno zanimiva stojnica, kjer so lahko iz odpadnega olja sami izdelali dišečo svečko. Pri tem jim je pomagal Bogdan Dobnik iz podjetja Bolje, ob tem pa tudi ozaveščal o nevarnostih neustreznega ravnanja z odpadnim jedilnim oljem. Odpadno jedilno olje je odpadek, za katerega praviloma ne pomislimo, da bi lahko bil škodljiv za naravo. Prav zaradi tega ga gospodinjstva v Sloveniji najpogosteje nepravilno odlagajo, in sicer tako, da ga zlijejo v kuhinjsko korito ali straniščno školjko in s tem v javni kanalizacijski sistem. S tem ne tvegajo samo tega, da bi v svoj kanalizacijski sistem priklicali različne škodljivce ali tvegali njegovo zamašitev, temveč lahko povzročijo onesnaženje površinskih voda in podtalnice. Po strokovnih ocenah lahko en liter odpadnega olja onesnaži kar tisoč litrov vode. To pa je količina vode, ki jo povprečen odrasel Evropejec porabi v petih dneh.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

jasno
vlažnost: 97 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

7/25

petek

10/24

sobota

11/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 29. september 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

RAZSTAVE / Kranj, 29. september 2023

Tudi starost je lepa

RAZSTAVE / Gorenja vas, 29. september 2023

Fotografska razstava

IZLETI / Kranj, 30. september 2023

Izlet za člane MDI Kranj

RAZSTAVE / Bled, 30. september 2023

Razstava tapiserij

IZLETI / Kranj, 30. september 2023

V deželo kozolcev

RAZSTAVE / Šenčur, 30. september 2023

Mednarodna razstava bonsajev

OBVESTILA / Gozd - Martuljek, 30. september 2023

Srečanje ob svetovnem dnevu srca

 

 
 

 

 
 
 

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 04:10, 28. september

Ravnokar je zapora proge B.Bistrica-Jesenice, ki bo trajala mesec dni. V naslednjem letu bo spet nekaj dolgotrajnih zapor. Vzdrževanje Bohinjske proge ni poceni.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 22:59, 27. september

Zgleda, da ga še niste vidu, avtovlaka. Ima tudi vagon, kjer je za običajne potnike. Zej bom pa nehou. Proga Jesenice na Primorsko mora osta...

Pozidati želijo najboljšo kmetijsko zemljo / 14:27, 27. september

Mene zanima, če kje v Sloveniji obstaja ne-najboljša kmetijska zemlja?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 08:28, 27. september

Če se je pripeljal z avtovlakom potem ima verjetno avto. Zakaj bi avto pustil v Bistrici in šel naprej s kolesom?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 06:17, 27. september

Rad bi vidu kerga, ki bi se iz Podbrda v Bistrco prpelou s avtocugom, naprej pa s kolesom v Diagnostični center na Bled. Al' pa h kšnmu advokatu u Radolco z biciklom.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 10:26, 26. september

V Avstrji so podobno progo spremenili v kolesarsko stezo. Proga, ki ne pelje nikamor je samo breme državi. Vanjo vlagamo toliko, da zadostuj...

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 23:15, 25. september

G.Janez, vaš predlog mi je podoben temu : ... grajski oskrbnik Ignac Novak. Med letoma 1782 in 1787 je večkrat predlagal, da bi jezero osuši...