Na petkovem odprtju razstave v Sokolskem domu v Škofji Loki se je zbrala večina udeležencev 24 kolonije Iveta Šubica. / Foto: Tina Dokl

Umetnine po Tavčarju

Antiutopični satirični roman Ivana Tavčarja 4000 je bil izziv udeležencem štiriindvajsete Kolonije Iveta Šubica, razstavo del pa so v Galeriji Sokolskega doma v Škofji Loki odprli minuli petek.

Škofja Loka – Konec letošnjega maja je v Hiši slikarjev Šubic v Poljanah nad Škofjo Loko potekala 24. tradicionalna Kolonija Iveta Šubica. Na njej je sodelovalo 24 umetnikov, njihove izdelke pa so minuli teden postavili na ogled v Galeriji Sokolskega doma v Škofji Loki.

Tema letošnje kolonije je bil antiutopični satirični roman Ivana Tavčarja 4000, ki je prvič izšel leta 1891, v času ostrih političnih spopadov med klerikalci in liberalci v slovenskih deželah Avstro-Ogrske. Naslov romana se nanaša na leto štiri tisoč našega štetja. Tavčar v njem opisuje, kakšna bi lahko postala Slovenija, če bi bile uresničene vse zamisli klerikalnih političnih nasprotnikov. »Roman je aktualen še danes, o čemer govori tudi ponovni izid, ki so ga letos pripravili v ZRC SAZU. To je roman, ki ga je težko brati, in redki so, ki so ga zares prebrali. Se je pa, s pomočjo Googlovega prevoda z vsebino seznanila naša udeleženka, Mehičanka Luisa Polanco,« je ob odprtju razstave povedla predsednica združenja umetnikov Škofja Loka Maja Šubic in pojasnila, da so delo Ivana Tavčarja izbrali z razlogom, saj je letos Tavčarjevo leto.

Na razstavi sodelujoči umetniki so: Agata Trojar, Amir Muratovič, Andrej Perko, Andrej Štular, Anja Fabiani, Barbara Demšar, Boge Dimovski, Gigio de Brea, Irena Dimovska, Irena Romih, Iztok Sitar, Janez Pelko, Janez Plestenjak, Jelena Bertoncelj, Katja Bogataj, Luisa Polanco, Maja Šubic, Marjan Prevodnik, Marko Jakše, Matej Plestenjak, Matjaž Bertoncelj, Metod Frlic, Nejč Slapar, Petra Plestenjak Podlogar, Rado Dagarin, Simon Mlakar, Steve Hawley, Tit Nešovič in Zlatko Krstevski.

»Dela umetnikov so zelo različna in ponujajo široko paleto predstav o tem, kaj je umetnik želel povedati. O letošnji razstavi bo pozimi izšel tudi katalog,« je še povedla Maja Šubic.

Kot prispevek k razmišljanju o knjigi so pri Združenju umetnikov Škofja Loka na odprtje razstave povabili filozofa Petra Mlakarja, ki je na svojstven način predstavil pogled na Tavčarjev roman 4000 in v Sokolskem domu dobil glasen aplavz zbranih umetnikov in številnih drugih.

»Sodeloval sem prav na vseh Kolonijah Iveta Šubica. Kolonija za nas pomeni predvsem druženje in prijetna srečanja, podobno kot je današnje,« je ob odprtju razstave povedal Škofjeločan Rado Dagarin.

Razstava bo na ogled do 20. avgusta. Od torka do petka si jo je moč ogledati med 10. in 12. uro ter med 17. in 19. uro, ob sobotah med 9.30 in 12.30, ob nedeljah pa med 9.30 in 12.30 ter med 17. in 19. uro.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

pretežno jasno
vlažnost: 94 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/10

ponedeljek

-1/10

torek

0/10

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

IZLETI / Kranj, 6. februar 2024

Na kopanje v Portorož

OBVESTILA / Šenčur, 6. februar 2024

Vadba za zdravo hrbtenico

PREDAVANJA / Naklo, 6. februar 2024

Potopisno predavanje: Libanon

PREDAVANJA / Kranj, 7. februar 2024

O varnosti in zdravju pri delu

PRIREDITVE / Šenčur, 7. februar 2024

Ljubezen je ključ

PRIREDITVE / Adergas, 7. februar 2024

Vse generalove skrivnosti

PRIREDITVE / Preddvor, 7. februar 2024

Ljubezen – smisel našega obstoja

PRIREDITVE / Naklo, Preddvor, 7. februar 2024

Ustvarjalna delavnica, angleška urica, ustno zdravje

 

 
 

 

 
 
 

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 16:42, 3. februar

Noro, kakšna tolpa kriminalcev trenutno vlada SLO !!

Evropska sredstva unovčena / 09:11, 3. februar

Gradi se kolesarska povezava Obrne-Boh.Bistrica. Do Bleda se ne gradi nič. Razdalja Obrne-Bled je 8km. Na tej razdalji je že zgrajena kolesa...

V Šenčurju poklon štiridesetim talcem / 21:59, 1. februar

"Vstaja se je končala z znamenito dražgoško bitko, ki je pokazala, da Nemci niso nepremagljivi,«Kdo bo učencem razložil nemško nepremagljivo...

Ljudske obveznice v začetku februarja / 14:31, 27. januar

Spomnil bi na ukradene izničene obveznice in delnice za časa vlade Alenke Bratušek. To je blo čist ajnfoh, po sistemu dons maš, jutr pa te n...

Predstavili največje projekte / 08:40, 26. januar

O širitvi OŠ Antone Janše še vedno nič. Pozabljeni od občine in sveta. Prejšnje in sedanje vodstvo OŠ ni sposobno zlobirati prepotrebno širitev šole.

Največ kršitev v Mavčičah / 07:57, 24. januar

Merilno mesto v Stražišču (Škofjeloška) je namenjeno le in zgolj inkasantstvu. Lokalna skupnost si že leta prizadeva za ureditev krožišča na...

Volk v dolini Kokre / 14:09, 23. januar

V gozdu oz. divjini je volk avtohtona vrsta, koza ali ovca pač ne..