Četrtošolci na poti do nadomestne učilnice / Foto: Gorazd Kavčič

Drugačen začetek šolskega leta

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje je zaradi poplav pouk začela na več lokacijah. Predvidoma dva meseca bo potekal v prostorih kmetijske zadruge, družinskega in mladinskega centra ter župnišča v Adergasu.

Cerklje – Veseli ponovnega srečanja s sošolci, polni vtisov, ki so jih pustile počitnice, in radovedni, kaj jih čaka: kakšna bo učiteljica, kakšna učilnica, kako bo potekal pouk v prostorih, kjer ne bodo slišali šolskega zvonca, so bili na prvi šolski dan učenci dveh četrtih razredov, ko so se izpred osnovne šole odpravili proti Kmetijski zadrugi Cerklje. V okoli 350 metrov oddaljeni zgradbi se bodo družili in nabirali novo znanje, dokler učilnice, ki jih je v začetku avgusta zalila voda, ne bodo sanirane.

»Glede na situacijo v šoli smo veseli, da smo dobili prostor, kjer bomo lahko imeli pouk. Tukaj je seveda drugače, morali se bomo prilagoditi, ampak verjamem, da nam bo s skupnimi močmi uspelo. Izkoristili bomo, kar imamo na voljo. Tudi starši so na roditeljskem sestanku povedali, da bodo z veseljem sodelovali,« je z optimizmom pospremila učence v zadružno sejno sobo učiteljica Maja Pirc. V nadomestni učilnici jih bo učila skupaj z učiteljico Matejo Repnik, ki je pojasnila, da so na zadrugi poskrbeli za pogoje, sami pa sta sobo, namenjeno sestankom in predavanjem, nekoliko preuredili, tako da bodo imeli otroci – v skupnem razredu jih je 46 – tudi prostor za sproščeno druženje. »Ni tako kot v šoli, ampak je v redu,« se je strinjala skupina fantov, ko se je razgledala po začasni učilnici.

Ure športa bodo po besedah Pirčeve lahko imeli v dvorani pri Marijinem vrtcu, ki je le nekaj metrov stran, njihovi sosedje (in uporabniki dvorane) pa bodo še učenci tretjega razreda, ki so učilnico dobili v Družinskem in mladinskem centru Cerklje. »Tudi mi se zelo veselimo novega šolskega leta. Verjamem, da bomo enako dobro delali kot na centralni šoli,« nam je na poti do centra povedala učiteljica Marija Rajterič. Kot je še dodala, bo vsako jutro organizirano spremstvo otrok, prav tako pa se bodo po pouku skupaj vrnili v šolo, kjer bodo kosili, imeli podaljšano bivanje in interesne dejavnosti. Učilnica, ki so jo napolnili tretješolci, je podobna šolski, zato na prvi septembrski dan za učence ni predstavljala velike spremembe – v en glas so zatrjevali, da je dobra.

Učenci petih razredov si vtisa o nadomestnih učilnicah še niso ustvarili, saj bodo v klopi, ki jih čakajo v župnišču v Adergasu, prvič sedli naslednji ponedeljek, ko bo za njimi šola v naravi. Na okoli štiri kilometre oddaljeno lokacijo in nazaj jih bo vozil avtobus. V vodstvu cerkljanske šole pričakujejo, da bo tako do jesenskih počitnic. »Če bo vse po sreči, bodo učilnice v starem delu šole nared do konca oktobra,« je dejal ravnatelj Boštjan Mohorič po prvem šolskem dnevu, zadovoljen, da jim je uspelo urediti učilnice v novem delu šole in da so našli nadomestne. »Vtisi so pozitivni. Hvaležni smo vsem, ki so nam pomagali, da vsi otroci lahko pridejo k pouku dopoldne,« je dejal. Do prvega septembra so sanirali sedem od petnajstih poplavljenih učilnic.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

pretežno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

4/7

petek

8/8

sobota

0/3

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 1. december 2023

Valovite ravnice

PRIREDITVE / Strahinj, 1. december 2023

Dobrodelni večer BC Naklo

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

 

 
 

 

 
 
 

PD Kranj – žalostno / 06:51, 1. december

Če dodam samo svojo izkušnjo-poleti na Vogarju, šestčlanska špansko govoreča družina in slovenska vodička so sedeli več kot 1 uro za mizo, s...

Kokričani zaradi poplave ovadili JGZ Brdo / 23:53, 30. november

Čudne stvari se dogajajo v Kranju. Čudne.

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..