Proračuna investicijsko naravnana

Kranjskogorski občinski svetniki prvič sprejemajo občinska proračuna za dve leti. Prvo branje so že opravili, do 25. novembra sta odloka o proračunu za leti 2024 in 2025 v javni obravnavi.

V načrtu je, da Slovenski planinski muzej povečajo za dobro tretjino in mu dodajo nove vsebine z novo razstavo, s predstavitvijo dediščine športnega plezanja (v notranjosti muzeja in zunaj njega) in predstavitvijo legendarnih plezalnih smeri, kot je npr. Čopov steber. Nekaj dodatnega prostora bodo namenili tudi strokovnim muzejskim službam.

Kranjska Gora – »Več kot trideset odstotkov sredstev je v letu 2024 namenjenih investicijam, za leto 2025 celo nekaj več. V prihodnjem letu imamo planirana sredstva za pripravo projektov, v letu 2025 pa računamo, da se bodo ti odvili. Proračuna zahtevata tudi določen del sredstev, ki so namenjena vzgoji, izobraževanju, zdravstvu ..., ki so zakonsko predpisani okviri,« je povedala županja Henrika Zupan, in kot je še poudarila, subvencionirajo vrtce in šole v kar največji meri, skrbijo za njihove dobre prostorske pogoje in opremo, s sofinanciranjem pa zagotavljajo tudi izvajanje določenih nadstandardnih dejavnosti, zato da je prispevek staršev čim nižji.

Proračun za prihodnje leto predvideva nekaj čez 14,6 milijona evrov prihodkov, za leto 2025 skoraj 17 milijonov evrov. Odhodkov naj bi bilo v prihodnjem letu nekaj manj kot 16 milijonov evrov, v letu 2025 pa nekaj manj kot 18,5 milijona evrov. Primanjkljaj bo pokrit iz ocenjenih presežkov preteklih let. Direktor občinske uprave Robert Klinar je na nedavni seji občinskega sveta pojasnil, da je precej sredstev namenjenih vzdrževanju obstoječe infrastrukture, nadgradnjam in načrtovanim projektom skladno s Strategijo trajnostnega razvoja Občine Kranjska Gora 2030. Za nekatere projekte so predvidena nepovratna državna sredstva, npr. v posodobitev opreme in prostorov zdravstvene postaje v Kranjski Gori, pa tudi sredstva iz naslova Triglavskega narodnega parka ...

Med večjimi investicijami so nakup grobih grabelj za Čistilno napravo Tabre, modernizacija občinskih cest, ureditev in vzdrževanje gozdnih cest, vodovodov, parkirišč, soudeležba pri gradnji Doma reševalcev in gradnja večstanovanjskega objekta v Mojstrani, ureditev opornega zidu pri avtobusni postaji v Ratečah, preplastitev ceste v Srednji Vrh, sanacija plazu nad sprehajalno potjo Topolino, obnova ceste in komunalne infrastrukture na Cesti Ivana Krivca v Jasni, nova brv čez Pišnico pri Domu Viharnik v Kranjski Gori, napajanje koče v Krnici z električno energijo, kolesarska povezava do Kampa Špik, investicija v Slovenski planinski muzej (2. faza), most v športni park Ruteč, pločnik Gozd - Martuljek–Spodnje Rute, most čez Krmarco v Radovni, nakup stroja za vzdrževanje in čiščenje fekalne in meteorne kanalizacije in terenskega vozila za Civilno zaščito, subvencije za kmetijstvo ... Večjih pripomb svetnikov na oba proračuna v prvem branju ni bilo, sta pa oba v javni obravnavi do 25. novembra.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

4/6

petek

6/12

sobota

0/4

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 1. december 2023

Valovite ravnice

PRIREDITVE / Strahinj, 1. december 2023

Dobrodelni večer BC Naklo

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

 

 
 

 

 
 
 

Slovenija v nakup šestih helikopterjev / 10:16, 1. december

Groza. Kam mečemo denar.

PD Kranj – žalostno / 06:51, 1. december

Če dodam samo svojo izkušnjo-poleti na Vogarju, šestčlanska špansko govoreča družina in slovenska vodička so sedeli več kot 1 uro za mizo, s...

Kokričani zaradi poplave ovadili JGZ Brdo / 23:53, 30. november

Čudne stvari se dogajajo v Kranju. Čudne.

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.