Večina intervencijskih del na vodotokih je končana, dela potekajo le še v strugi Begunjščice na območju doline Draga.

Intervencijska dela končana, sledi sanacija

Avgustovska vodna ujma je na območju občine Radovljica najbolj prizadela Begunje z okolico, kjer sta poplavljala potoka Zgoša oziroma Begunjščica, kot se imenuje v zgornjem toku, in Blatnica. Večino nujnih intervencijskih posegov so že opravili, sledi sanacija, ki bo vzela več časa.

Radovljica – Direkcija RS za vode (DRSV), ki je pristojna za urejanje vodotokov, je takoj po ujmi začela izvajati intervencijske ukrepe na obeh vodotokih in tudi na potoku Lipnica. Kot pojasnjujejo na radovljiški občinski upravi, je podjetje Nivo Eko, ki za direkcijo s podeljeno koncesijo izvaja državno gospodarsko javno službo urejanja voda, intervencijska dela tako rekoč zaključilo, potekajo le še v strugi vodotoka Begunjščica na območju doline Draga.

Zagotavljanje pretočnosti strug

»V sklopu intervencijskih ukrepov se izvajajo dela za zagotavljanje pretočnosti struge, povezana z odstranjevanjem naplavin, in začasni ukrepi za zaščito ogroženih objektov, kot so utrjevanje poškodovanih bregov in zaščitnih zidov, obnova pragov v strugah ter odstranjevanje proda, mulja in plavnih čepov v strugah. Občina pa je zagotavljala čiščenje poplavljenih zemljišč in odvoz odpadkov, nastalih zaradi vodne ujme, ter izvajala intervencijske ukrepe, povezane z odpravo škode na javni infrastrukturi, kjer sta bila najbolj prizadeta vodno zajetje in cesta v dolini Draga,« so pojasnili na radovljiški občini.

Doslej je občina za intervencijske ukrepe namenila nekaj več kot pol milijona evrov, do konca leta je za ta namen predvidenih še dodatnih 167 tisoč evrov. Intervencijska dela, ki jih opravlja občina, bodo v letošnjem letu zaključena.

Sledi sanacija, ki bo dolgotrajnejša

Sledila bodo sanacijska dela, so pojasnili na občinski upravi, zanje pa je treba predhodno izdelati projektno dokumentacijo in pridobiti vsa potrebna soglasja in dovoljenja.

»Izvedba sanacije strug vodotokov je v pristojnosti DRSV. Ker se na občini zavedamo finančne preobremenjenosti DRSV glede zagotavljanja vse potrebne dokumentacije, smo se z namenom pospešitve potrebnih aktivnosti dogovorili za sofinanciranje omenjene dokumentacije. Sredstva za ta namen se bodo zagotavljala v prihodnjem letu.«

Kot so še pojasnili na občinski upravi, bodo tudi krajevne skupnosti Begunje, Radovljica in Otok svoja finančna sredstva v letošnjem letu namenile za odpravo škode na prizadetih vodotokih – KS Begunje petdeset tisoč evrov, KS Radovljica dvanajst tisoč evrov in KS Otok deset tisoč evrov.

Dodatni ukrepi občine

Z namenom izboljšanja pretočnosti strug je občina zaprosila DRSV in lastnike priobalnih zemljišč za soglasje za izvajanje dodatnih ukrepov na vodotokih Blatnica, Begunjščica oz. Zgoša in Dobruša, kot so čiščenje naplavin, mulja in proda ter odstranjevanje odvečne zarasti na bregovih in v sami strugi.

Vsa načrtovana dela na območju teh krajevnih skupnosti izvaja Komunala Radovljica. Dela je že zaključila na območju vodotoka Zgoša, zaključuje jih na Begunjščici in Blatnici, dela na vodotoku Dobruša pa se začenjajo ta mesec in bodo predvidoma zaključena do konca leta.

Poziv lastnikom

Pristojni na občinski upravi ob tem pozivajo tudi lastnike priobalnih zemljišč, naj v izogib ponovitvam avgustovskih poplav v odstranjujejo plavje – odpadno listje in druge plavajoče predmete ter odpadke in druge odvržene predmete z vodnih in priobalnih zemljišč. Ob vodotokih drugega reda, to pa so v občini Radovljica vsi, razen reke Save, so namreč to po zakonu dolžni storiti lastniki priobalnih zemljišč.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno jasno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/12

ponedeljek

4/10

torek

4/16

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, 27. februar 2024

Muzicirajmo skupaj

OBVESTILA / Cerklje, Šenčur, 28. februar 2024

Terenski krvodajalski akciji

PRIREDITVE / Kranj, 29. februar 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Jamnik, 29. februar 2024

Ob 80. obletnici požiga vasi Jamnik

OBVESTILA / Šenčur, 1. marec 2024

Zbor članov DU Šenčur

IZLETI / Šenčur, 2. marec 2024

Jurčičeva literarna pot

OBVESTILA / Cerklje, Šenčur, 4. marec 2024

Terenski krvodajalski akciji

IZLETI / Kranj, 7. marec 2024

Izlet na Osojnico in Ojstrico

 

 
 

 

 
 
 

Najvišji dvig pokojnin od leta 1992 / 21:09, 25. februar

Zelo žalostno, kako se vlada hvali s populizmom. To ni povišanje pokojnin, temveč delna uskladitev z inflacijo. Uskladitev je nižja od infla...

Zlato polje / 10:18, 25. februar

Sem enkrat naletel ne takega črnega odlagatelja, pa me ni razumel, ker je govoril samo albansko. Pa tudi ni imel občutka, da dela kaj narobe, saj ima v glavi drugo kulturo.

Najvišji dvig pokojnin od leta 1992 / 10:14, 25. februar

Kaj ti pomaga dvig pokojnin, ki je manjši od inflacije. V resnici se je realna vrednost pokojnin zmanjšala, posebej če jo primerjaš z dvigom...

Vzpon populizma / 10:08, 25. februar

Miha, res se ti čudim, da ne vidiš še precej večjega in usodnejšega populizma, ki ga imaš pred nosom. Gibanje Svoboda z Golobom na čelu izpo...

Polovična zapora na Betinu / 09:10, 23. februar

Bohinjci gredo lahko čez Soriško planino ali pa avtovlak na Primorsko stran. Povezav kolikor hočeš.

Ko se življenje obrne na glavo / 07:41, 21. februar

Hm, kako je pa dekle prišlo v Srbijo? A jo je kar dala? Kako ga je pa našla, če se niti poznala nista? Hudo...

Pišem županu / 07:23, 21. februar

Izgleda, da so vsi župani enaki. No, vsi politiki... pa direktorji... dokler jih trepljam(j)o po ramenu in je vse zlato, kričijo še takrat, ...