Priznanje naziv častni občan Žirovnice za leto 2023 sta v imenu očeta Klemena Rodmana prevzeli hčeri Petra in Vesna. / Foto: Tina Dokl

Slovesno ob prazniku Občine Žirovnica

Na osrednji proslavi ob prazniku Občine Žirovnica, ki ga praznujejo 3. decembra, na rojstni dan pesnika Franceta Prešerna, so se s priznanji zahvalili letošnjim občinskim nagrajencem. Naziv častni občan so posthumno podelili oblikovalcu, avgusta letos preminulemu Klemenu Rodmanu.

Žirovnica – Občina Žirovnica, ki že 25 let oblikuje samostojno pot, je v letu 2023 pripravljala dokumentacijo, pridobivala zemljišča in gradbena dovoljenja za večje investicije, ki bodo realizirane v prihodnjih letih. Iztekajoče se leto je v slavnostnem govoru strnil župan Leopold Pogačar. »Tokrat si ga bomo žal v največji meri zapomnili tudi po slabih rečeh, pri čemer mislim na vremenske katastrofe, ki so 4. avgusta prizadele Slovenijo. Tudi žirovniški občini ni bilo prizaneseno, a k sreči je sistem zaščite in reševanja deloval, predvsem pa smo vsi stopili skupaj in se problema lotili takoj,« je dejal župan.

Med večjimi projekti je omenil gradnjo obvoznice Vrba, za katero pripravljajo dokumentacijo in odkupujejo zemljišča, zgrajena naj bi bila predvidoma v prihodnjih dveh letih. Poleg nje so v ospredju še gradnja gasilsko-reševalnega centra v Zabreznici, avtobusnega postajališča, parkirišča in vstopne točke za Finžgarjevo rojstno hišo v Doslovčah, medgeneracijskega in gerontološkega centra na Selu pri Žirovnici, kjer si dograditev obeta tudi Zdravstvena postaja Žirovnica.

Letos so postavili nove podzemne ekološke otoke, asfaltirali so več manjših cestnih odsekov, sprehajalne poti in javna mesta pa opremljajo z novo ulično opremo. »Sanirali smo cesto in infrastrukturo v Mostah, ki jo je odnesla vodna ujma. Spomladi bomo položili le še asfalt,« je povedal župan. Naslednje leto bodo med drugim pristopili k sanaciji gozdnih cest in mostu, opornega zidu ter ceste v Mostah. Župan je napovedal tudi pripravo javnega natečaja za izbiro projekta za novo kulturno dvorano na Breznici. »Občina smo mi vsi, vsak posebej in skupnost, ki jo tvorimo v vaseh pod Stolom. Vsi lahko prispevamo k temu, da nam bo lepo, da se bomo razvijali in da bomo tu radi živeli,« je poudaril župan.

Častni občan Klemen Rodman

Županovo priznanje so prejeli prostovoljci projekta Prostofer in člani sil za zaščito in reševanje ter zunanji sodelavci za hitro in ustrezno ukrepanje ob avgustovski ujmi. Nagrado Občine Žirovnica si je letos prislužil profesionalni igralec odbojke Urban Toman, plaketo Občine Žirovnica pa Andrejka Čufer, ki se posveča slikarstvu, ilustraciji in grafičnemu oblikovanju, ter Nina Čuk za svojo bogato športno in akademsko kariero.

Naziv častni občan za leto 2023 so posthumno podelili oblikovalcu, avgusta letos preminulemu Klemenu Rodmanu. Priznanje sta v imenu očeta prevzeli hčeri Petra in Vesna. Klemen Rodman je s svojim osebnim umetniškim profilom v slovenskem kulturnem prostoru pustil izrazit ustvarjalni pečat. Vplival je na dvig oblikovalske in urbane kulture Gorenjske in širšega slovenskega prostora. Njegova dela so med drugim radovljiške mestne svetilke, blejska avtobusna postajališča, skulptura »Avsenik« v krožišču v Lescah, srebrnik za svetovni dan čebel – Anton Janša in grb Občine Žirovnica.

Rodman se je zapisal tudi v zgodovino samostojne Slovenije kot avtor bankovcev prve neuradne slovenske valute Lipa. V zadnjem obdobju je velik del ustvarjalnega časa namenjal tehniki kolaža, ki ga je fascinirala kot prostor neskončnega raziskovanja. Za svoje delo je prejel več domačih in tujih priznanj, med drugim tudi Plečnikovo medaljo za projekt o življenju in delu arhitekta Ivana Vurnika.

Oddajte svoj komentar

Kranj -11°

delno oblačno
vlažnost: 92 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-13/-3

sobota

-18/1

nedelja

-15/6

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Reteče, 20. januar 2024

Ponovoletni koncert

PRIREDITVE / Breznica, 20. januar 2024

Hodnik in otroška predstava O začaranem žabcu

GLEDALIŠČE / Visoko, 20. januar 2024

Norčije v spalnicah

PRIREDITVE / Dovje, 20. januar 2024

Čaj za dva

IZLETI / Britof, 22. januar 2024

Letovanje v Banji Vrućici

IZLETI / Kranj, 3. februar 2024

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 18:22, 20. januar

Rushiti in njegova SDS je navozil toliko šiptarjev v Slovenijo, da vsa stanovanja za njih !!

V mrzlih dneh ne pozabimo na živali / 18:18, 20. januar

Dobro, večina psov itak že spi v postelji z lastniki, ampak nogavice za tačke.. hahahaha, dobra, LOL :)

Na plečih pacientov / 18:16, 20. januar

Zdravstvo je potrebno privatizirati ! Tole ni J več od javnega...

SDS v interpelacijo pravosodne ministrice / 18:15, 20. januar

V Sloveniji vlada korupcija, mafija in kriminal ! Teli kradejo in niti skrivajo ne več !
Ni mi žal, da sem že 15 let v Italiji ..

V Dražgošah poziv k miru / 18:12, 20. januar

Kdo bi si mislil, v Dražgošah je bil slavnostni govornik - Nemec :)Franc, nisi še odgovoril na moje vprašanje od lani, kaj so Švabi počeli v...

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 03:52, 20. januar

Lepo. Kdaj bodo zgradili najemniška stanovanja za mlade v Radovljici? Gradijo se samo stanovanja za elito. Koliko neprofitnih stanovanj so ž...

V Dražgošah poziv k miru / 10:50, 17. januar

"Sporočilo Dražgoš je resnica! Da svoboda ni samoumevna, temveč izborjena. Kot so se zanjo borili partizani Cankarjevega bataljona. Na svobo...