V gorenjskih porodnišnicah sta se kot prva v letu 2024 rodila Leon in Tinkara. Na fotografijah: mamica Petra s sinčkom Leonom, ki se je rodil v kranjski porodnišnici ... / Foto: Tina Dokl

Prvi se je letos rodil Leon

Prvi letošnji novorojenček na Gorenjskem se je rodil v Kranju; staršema Petri Zupan in Lovrencu Pokleki s Srednje Bele pri Preddvoru se je 1. januarja malo pred eno uro ponoči rodil deček Leon.

Kranj, Jesenice – Leon, težek 4078 gramov in dolg 53 centimetrov, se je rodil na prvi dan novega leta ob 00.42 v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo (BGP) Kranj. Kot je povedala njegova mamica, 23-letna Petra Zupan, je imela rok že 26. decembra, a se je njen prvorojenec odločil, da bo raje še malo počakal, preden pride na svet. Na zadnji dan starega leta so ji sprožili porod, a šele ko je ura odbila pet minut čez polnoč, je šlo čisto zares. Oči Lovrenc je bil navzoč pri porodu, mamica Petra je zelo pohvalila prijaznost sester in babic. »Doma je že vse pripravljeno za njegov prihod. V širši družini, po obeh straneh, je Leon prvi vnuk, prvi nečak ...« je ob pripovedovanju žarela zelo simpatična mamica Petra in dodala, da je bilo že na dan njegovega rojstva eno samo veselje pri hiši. »Samo še smrekica manjka za vsa darilca, ki jih je Leon prejel že v porodnišnico,« je še dejala.

Če so se v BGP Kranj na prvi dan novega leta najprej rodili trije dečki, pa se je kot zadnja na zadnji dan starega leta malo pred pol četrto uro popoldne Evi in Žigu Frassu z Brezovice rodila deklica Savana, 3300 gramov težka in 52 centimetrov dolga. Triletna Etna pa je dobila mlajšo sestrico. »Za drugi porod sem se odločila za kranjsko porodnišnico, ki ima sloves prijaznosti, in ta sloves so upravičili,« je povedala mamica Eva.

»Imamo najlepše delo na svetu,« je iskreno povedala pediatrinja Andreja Gostiša Kornhauser, dr. med., ki je bila del novoletne ekipe zaposlenih na porodnem in porodniškem oddelku. Na ponedeljkov popoldan so imeli na porodniškem oddelku devet mamic z novorojenčki.

Pomočnica direktorja v BGP Kranj Lea Ahčin, dipl. medicinska sestra, je povedala, da so imeli v letu 2023 v bolnišnici 1205 porodov, od tega sedem parov dvojčkov. Z božično-novoletno okrasitvijo prostorov in okolice so poskrbeli tudi za lepo, toplo in mirno praznično vzdušje. Na božič so v bolnišnični kapeli organizirali božično mašo, za pacientke in zaposlene so poskrbeli tudi s prazničnimi jedmi na sveti večer in silvestrovo. »Na silvestrovo pa je za zaposlene s pogostitvijo tradicionalno poskrbela Mestna občina Kranj.« Kot je še poudarila Ahčinova: »Čez celo leto se zaposleni trudimo, da pacientke bivanje v naši bolnišnici doživijo čim manj stresno in da odhajajo domov zadovoljne. Zavedamo se, da bivanje v bolnišnici ni prijetno, ob praznikih pa še toliko manj. Zato je ob božiču, ko govorimo o družinskem prazniku, še toliko pomembnejše, da pacientkam pričaramo praznično vzdušje in s tem omilimo praznino, ko so ločene od svojih domačih.«

Prva na Jesenicah je bila Tinkara

Kot prva novorojenka porodnišnice Splošne bolnišnice Jesenice (SBJ) je šest minut pred tretjo zjutraj na svet prijokala Tinkara. Starša Naomi in Gregor Mermolja z Brezovice pri Ljubljani sta se deklice, težke 3260 gramov in dolge 50 centimetrov, razveselila v 39. tednu nosečnosti. Ime sta izbrala dobra dva tedna pred porodom, Naomi pa nam je zaupala, da so se prvi popadki pojavili že eno noč prej, nato vztrajali čez dan, ob 21. uri pa precej okrepili. »Ob polnoči sva prišla v porodnišnico in malo pred tretjo uro je že bila tu,« je dejala in dodala, da jo je bilo zaradi prejšnjega poroda nekoliko bolj strah, po drugi strani pa se je tudi toliko bolj veselila, saj je vedela, kakšna čustvena vez se vzpostavi z otrokom. »Zdelo se mi je zelo intenzivno in po drugi strani res lepo,« je pojasnil Gregor in povedal še, da je bilo ob koncu zanj po eni strani čustveno zaradi prihoda Tinkare, po drugi strani pa zato, ker je tudi pri ženi začutil olajšanje.

Prva Gorenjka jeseniške porodnišnice pa je bila minuto čez osmo uro zjutraj 3220 gramov težka in 51 centimetrov dolga Tajra, ki je očka Fahreta Alibabića ter mamico Anjo Lužnik Alibabić razveselila prav na predvideni rok. »Načeloma bi šlo vse brez težav, vendar se je gospodična odločila za en obrat in sam iztis je nato trajal približno štiri ure,« je pojasnila novopečena mamica, Fahret pa je dejal, da so občutki res nori. Zaupal nam je, da še zdaj ne more verjeti, da se jima je pridružila nova družinska članica, doma v Žirovnici pa je že vse pripravljeno na njen prihod.

Od lanskega leta se je kot zadnja novorojenka poslovila Marina, ki bo po novem delala družbo bratcema Milošu in Marku. Mirjana in Mladen Maletič iz Kokre sta se tretjega otroka izredno razveselila, sam porod 4120 gramov težke in 54 centimetrov dolge deklice pa je potekal tako hitro, da očka ni ujel njenega prihoda. »Čakal sem, da me pokličejo in kar naenkrat sem dobil fotografijo Marine,« je dejal ponosni očka, tudi bratca pa sta povedala, da sta sestrice zelo vesela.

Preteklo leto je bilo za porodnišnico SBJ kar pestro. Imeli so namreč 845 porodov, od tega osem dvojčkov. Na svet je tako prijokalo 438 dečkov ter 415 deklic, najlažja med njimi je imela le 920 gramov, najtežji pa 5020. Kot je pojasnila diplomirana babica Mateja Kusterle, je bil tudi zadnji dan leta delaven, imeli so namreč šest porodov, kot zanimivost pa je poudarila, da v zadnjih petih letih število porodov na Jesenicah narašča. Kaj pa imena? Med dekliškimi imeni je v letu 2023 prevladovala Hana, pri imenih za fantke pa so se starši največkrat odločili za Oskarja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno jasno
vlažnost: 81 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

7/26

sobota

6/28

nedelja

9/24

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

GLASBA / Kranj, 13. april 2024

Večerna pesem

GLEDALIŠČE / Visoko, 13. april 2024

Na Visokem Emigranta

GLEDALIŠČE / Kokrica, 13. april 2024

Dopoldne za otroke, zvečer za odrasle

OBVESTILA / Šenčur, 13. april 2024

Občni zbor TD Šenčur

PRIREDITVE / Naklo, 13. april 2024

Folklorni večer

IZLETI / Kranj, 13. april 2024

Po Soški poti

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

Srečanje invalidov MDI Kranj

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

55 let invalidov MDI Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 01:54, 7. april

Vrhunska pravljica.

Vsakega petega kršitelja so opozorili / 10:51, 4. april

Če nisi pripet, ti teži alarm v avtu. To je varnostno namenoma moteče, tako da se moraš pripeti.

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...