V opozicijski SDS so napovedali vložitev interpelacije o delu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan. / Foto: Primož Pičulin

SDS v interpelacijo pravosodne ministrice

Ministrici očitajo sporen nakup sodne stavbe

V opozicijski SDS so napovedali vložitev interpelacije o delu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, ki se v zadnjem času srečuje z očitki zaradi nakupa stavbe na Litijski cesti v Ljubljani za potrebe več sodišč, ki naj bi jo ministrstvo preplačalo. Sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin je namreč stavbo, preden jo je leta 2020 kupil podjetnik Sebastjan Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov, ministrstvo pa je konec lanskega leta za zanjo Vežnaverju plačalo 7,7 milijona evrov. Po poročanju medijev ministrstvo pri tem ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec. Nakup zdaj preiskuje Nacionalni preiskovalni urad, ministrstvo pa je pred dnevi sklenilo aneks k prodajni pogodbi. Ker obstaja razlika med površino prostorov iz kupoprodajne pogodbe in površino iz podatkov geodetske uprave, bo ministrstvo pred prevzemom nepremičnine pridobilo novo izmero, morebitno razliko v površini pa bodo poračunali. Ministrica Dominika Švarc Pipan je prejšnji teden sicer povedala, da se ministrstvo z državnim odvetništvom pogovarja o sprožitvi postopka za ugotovitev ničnosti oziroma razveljavitvi pogodbe za nakup prostorov na Litijski. SDS poleg domnevnih nepravilnosti pri omenjenem nepremičninskem poslu ministrici očita tudi spornosti razpisa iz projekta digitalizacije notarskih storitev za razvoj informacijskega sistema Notar na daljavo.

Mateja Čalušić nova ministrica za kmetijstvo

Dosedanja poslanka Gibanja Svoboda Mateja Čalušić je od minulega petka nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Na glasovanju v državnem zboru jo je podprlo 45 poslancev, 29 poslancev SDS in NSi pa je glasovalo proti. Šestintridesetletna Primorka je na mestu ministrice zamenjala Ireno Šinko, ki jo je državni zbor razrešil oktobra lani. Po izvolitvi v državnem zboru je kot prioritetni in ključni korak napovedala dialog s predstavniki kmetijskih organizacij. V svoji predstavitvi pred pristojno komisijo državnega zbora je med bistvenimi nalogami navedla kmetijsko in prehransko varnost, pri čemer se bo zavzemala za trajnostne oblike kmetovanja ter za to, da bo poklic kmeta dobil večji pomen in postal bolj privlačen, predvsem za mlade. Z izvolitvijo za ministrico je Čalušićevi prenehala poslanska funkcija. Glede na rezultate zadnjih volitev pravica nadomestnega poslanskega mandata najprej pripada nekdanjemu zdravstvenemu ministru Danijelu Bešiču Loredanu, ki pa se je po odstopu z ministrske funkcije tej možnosti odrekel že v primeru odstopa ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona, a se bo zdaj po pojasnilih Državne volilne komisije o tem moral znova izreči. Naslednji v vrsti za nadomestnega poslanca je prav tako nekdanji minister za naravne vire in prostor v aktualni vladi Uroš Brežan.

Za višje plače še uslužbenci v pravosodju

Ob dvotedenskem sodniškem protestu zaradi prenizkih plač v Sindikatu delavcev v pravosodju opozarjajo, da ključni del sodne veje oblasti predstavljajo tudi ostali pravosodni uslužbenci. Od vlade zato pričakujejo, da bo ustrezno uredila tudi njihov položaj in da bo plačno problematiko za vse javne uslužbence in funkcionarje uredila hkrati. Kot so pojasnili, javni uslužbenci ne nasprotujejo dvigu plač funkcionarjev, a ugotavljajo, da »za reševanje njihove plačne problematike, ki je dokazana in povzroča dejansko zaznavne težave v pravosodju, očitno ni enake pripravljenosti«. V sindikatu pojasnjujejo, da s strani sodniških organizacij niso prejeli nobenega vabila, naj se pridružijo ali podprejo prizadevanja sodnikov za izboljšanje njihovega plačnega položaja. Iz Slovenskega sodniškega društva so sporočili, da podpirajo prizadevanja Sindikata delavcev v pravosodju, enako tudi Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije.

Tudi medicinske sestre razmišljajo o stavki

Poteka tudi stavka zdravniškega sindikata Fides, ki pa se ji sindikati zaposlenih v zdravstveni negi ne pridružujejo, a tudi sami ne izključujejo možnosti stavke. V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije so dejali, da trenutna stavka zdravnikov ni produktivna niti potrebna, saj se sindikati z vlado že pogajajo o odpravi plačnih nesorazmerij v celotnem zdravstvu in socialnem varstvu ter o plačni reformi. Podprli so jih tudi v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije, kjer se zavzemajo za izboljšanje delovnih pogojev ter ureditev kadrovskih standardov in normativov za vse poklice v zdravstvu, vendar ne na račun pacientov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

pretežno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/14

torek

1/15

sreda

1/20

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, Kranj, Trboje, Britof, 2. april 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Cerklje, 2. april 2024

Pohodni izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 4. april 2024

Izlet DU Kranj

OBVESTILA / Šenčur, Kranj, Trboje, Britof, 4. april 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Kranj, 5. april 2024

Na ogled Primorske

OBVESTILA / Šenčur, Kranj, Trboje, Britof, 5. april 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Kranj, 6. april 2024

Izlet PD Iskra Kranj

IZLETI / Šenčur, 6. april 2024

Gremo na obalo

 

 
 

 

 
 
 

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...

Že zdaj učenje materinščine / 08:41, 25. marec

Pod to skrajno levičarsko vlado bodo kaj kmalu Slovenijo spremenili v geto za Slovence in razglasili Tretjo Jugoslavijo.

Kranj diha z vojašnico / 14:25, 22. marec

Dežman, katera vlada do sedaj vas ni nategnila? OK, ta tolpa kriminalcev je razred zase, to je res...

Že zdaj učenje materinščine / 14:24, 22. marec

Omogočili pouk bosanskega jezika? Kakšen poseben razlog? V Sloveniji pač uradni jezik Slovenščina !!
Zaenkrat še !

Protestno pismo zaradi uničenja grba Republike Slovenije / 14:21, 22. marec

Hobič in Hribovšek, a nimata nobenega pametnega dela??