Ljubitelji smučanja bodo v prihodnjih dneh prišli na svoj račun, saj je smuka mogoča že na večini gorenjskih smučišč. / Foto: Tina Dokl

Zaživela tudi nekatera manjša smučišča

Potem ko so decembra zaradi pomanjkanja snega in visokih temperatur smučarsko sezono začeli le na peščici gorenjskih smučišč, pa jim je zdaj na večini uspelo zasnežiti proge. Zaživela so tudi nekatera manjša smučišča.

Na nekaterih smučiščih so odvisni samo od naravnega snega in še niso zagnali naprav. Tako na snežno pošiljko nestrpno čakajo na smučišču Španov vrh nad Jesenicami.

Na obilnejše sneženje čaka tudi družinsko smučišče Zatrnik, ki je prav tako odvisno izključno od naravnega snega. Obratovati bo začelo takoj, ko bo snežna odeja debela vsaj trideset centimetrov.

Velika planina je pobeljena z desetcentimetrsko snežno odejo, a na odprtje smučišča bo treba še malce počakati, saj snega za začetek zimske sezone še ni dovolj.

Kranj – Temperature pod lediščem v preteklih dneh so omogočile, da so na gorenjskih smučiščih zasnežili večino prog. Zaživela so tudi nekatera manjša smučišča, za danes pa je napovedano tudi sneženje, kar bo zagotovo razveselilo upravljavce smučarskih centrov in ljubitelje smučanja.

Smučišče v Mojstrani so zagnali minuli petek, in če bodo vremenski pogoji ugodni tudi za dodatno umetno zasneževanje, bo vse dni v tednu na voljo nočna smuka od 18. do 21. ure, občasno bodo začeli tudi že ob 17. uri, kot je povedal Metod Žebovec, direktor podjetja Altema iz Radovljice, lastnika smučišča. Ob koncih tednov, med prazniki in počitnicami bo na voljo tudi dnevna smuka. Kot je še dejal Žebovec, nudijo tudi izposojo smučarske opreme, cene smučarskih vozovnic pa so konkurenčne. Smučišče Mojstrana na svoji spletni strani sproti obvešča glede obratovanja.

V soboto je začelo obratovati tudi smučišče na Rudnu pri Železnikih. Smučišče so v celoti umetno zasnežili, in to v štirih dneh, kar so jim omogočila pretekla vlaganja v zasneževalni sistem. Snežna odeja je debela več kot pol metra.

Na smučišču Stari vrh je v tem tednu obratovala zgolj šestsedežnica s pripadajočo progo. Na progi je do 35 centimetrov kompaktnega snega. Zaradi vremenskih razmer naprave obratujejo samo od 8. do 13. ure, nočna smuka pa ni mogoča. Ekipa smučišča se trudi, še dodajajo v Smučarsko turističnem centru Stari vrh, da kmalu odprejo tudi druge proge in snežni park.

Vogel

Na Voglu, kjer so popolnoma odvisni od naravnega snega, so že zagnali vse naprave, saj je bilo na smučišču že več kot pol metra snega. Prejšnji konec tedna so prvič zagnali tudi novo krožno kabinsko žičnico Zadnji Vogel, ki je z letošnjo sezono nadomestila šestdeset let staro dvosedežnico. Je udobnejša za potnike in okolju prijaznejša, tišja in tudi za nekaj minut hitrejša od dvosedežnice. V 23 kabinah s kapaciteto do deset oseb naprava v eni uri lahko prepelje kar 1500 smučarjev. Nihalna žičnica vozi med 8. in 18. uro.

Kranjska Gora

Na smučišču v Kranjski Gori je bilo sredi tedna odprtih osem od dvajsetih prog, obratovalo je osem od skupaj trinajst naprav. Naravnega in kompaktnega snega je bilo trideset centimetrov, se pa vreme te dni hitro spreminja. Obratovalni čas smučišča je od 9. do 16. ure, spletni nakup smučarskih vozovnic za zdaj še ni možen. Ta teden so začeli tudi nočno smuko od 18. do 21. ure; ob torkih delujeta sedežnica Kekec in vlečnica Mojca 2, ob petkih pa sedežnica Dolenčev rut in vlečnica Mojca 2. Več informacij o dnevnem obratovanju je objavljenih na spletni strani Ski Kranjska Gora.

Krvavec

Na krvavških progah je bilo v minulih dneh 35 centimetrov snega, obratovalo je šest od trinajstih naprav, urejenih je bilo enajst od 27 prog; ob včerajšnjem slabem vremenu pa bistveno manj. Kot pojasnjujejo v RTC Krvavec, obratovanje dnevno prilagajajo vremenskim in snežnim razmeram. »Zasnežujemo, kolikor lahko. Prvi naslednji cilj je čimprejšnje odprtje Kriške planine, seveda pa si želimo, da bi bile na voljo vse proge in naprave,« je povedala Barbara Trebušak. Poleg krožne kabinske žičnice, ki je v pogonu od 8. do 17. ure (ob petkih in sobotah od 8. do 20. ure), najdlje obratuje štirisedežnica Tiha dolina, in sicer od 8.15 do 16. ure, nova šestsedežnica Zvoh od 9. do 16. ure ... Na podlagi predhodnih prijav in ob primernem vremenu ob petkih in sobotah organizirajo tudi nočno sankanje.

Soriška planina

Smučišče na Soriški planini, ki so ga odprli že 23. decembra ter ga vmes zaradi visokih temperatur in pomanjkanja snega in za 12 dni zaprli, od minule sobote spet obratuje. Zasnežili so spodnji del smučišča. V tem tednu so zasneževali še zgoraj, koliko prog bo odprtih, pa je po besedah direktorice Turističnega centra Soriška planina Polone Golija odvisno tudi od snežne pošiljke, napovedane za danes. Upajo, da bo zapadlo dovolj snega, da bodo lahko uredili tudi tekaško progo.

Cerkno

Smučišče Cerkno na meji med Gorenjsko in Primorsko so delno odprli v soboto. Zasnežiti in urediti jim je uspelo progi za začetnike (Grič, Dolina) in progo Počivalo, ki je namenjena že bolj veščim smučarjem, jutri pa nameravajo odprti še progo Brdo s štirisedežnico.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

zmerno oblačno
vlažnost: 42 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-2/12

nedelja

0/11

ponedeljek

5/9

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Šenčur, 22. april 2024

Umovadba

RAZSTAVE / Škofja Loka, 22. april 2024

Razstava risb Petra Jovanoviča

RAZSTAVE / Jesenice, 22. april 2024

Razstava Helene Vidmar

IZLETI / Kranj, 23. april 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

OBVESTILA / Naklo, 25. april 2024

Izobraževalna platforma Digiagri

IZLETI / Šenčur, 27. april 2024

Bevkov vrh, Ermanovec

 

 
 

 

 
 
 

Za pravico do groba in spomina / 11:08, 20. april

Ppopraverk:
Premiera dokumentarnega filma bo ob 17. uri.

Za pravico do groba in spomina / 09:52, 20. april

Da se izognemu nadaljevanju povojnim tabu temam, je treba članku dodati:- Ministrstvo za kulturo kljub dopolnitvam in dodatni obravnavi zavr...

Subvencija tudi za e-kolesa / 08:17, 18. april

Glede na hitrost birokratov bodo subvencije verjetno pripravljene tik pred smučarsko sezono.

Za pravico do groba in spomina / 10:49, 16. april

Za 70% SLO populacije je to drugorazredna tema. Slovenci radi mečejo v brezna in jame kar jim je viška v kleti in okoli hiše. Takrat so bili...

Za pravico do groba in spomina / 19:13, 15. april

Cerkev in Dežman bodo še trdili, da so se domobranci borili za svobodno Jugoslavijo. Kaj pa če bi še pogledali koliko gorja so naredili sami...

Neznanka vstopila v odklenjeno stanovanje / 19:09, 15. april

Stari časi, ko si pustil odklenjena vhodna vrata v stanovanje in šel brez skrbi naokoli, so že zdavnaj minila. Ampak nekateri se teh navad ne morejo znebiti, potem je pa groza.

Če operater konča v stečaju / 19:07, 15. april

Sam se v ta predlog za stečaj ne vtikam, ker enostavno ne poznam dobro situacije. Me pa na splošno moti, v kolikor gre kdo v stečaj, podjetj...