Okus po snegu

Sneg, lepoto in tišino, ki vejeta iz njega, so opevali mnogi. »Brez konca padaš, drobni sneg, na tihi gozd in na poljano, nekje kraguljčki, hitri beg, spet molk za mano in pred mano,« je eno lepših o snegu napisal Josip Murn - Aleksandrov. Nekaj romantičnega je v neskončnosti snežink, ki trumoma padajo na zemljo in jo prekrivajo z belo odejo. »Po beli preprogi odpelji me s sanmi,« pa je minuli petek zvenela iz radiev pesem Anike Horvat. 'Nasankali' so tisti, ki so se od točke A do točke B morali peljati po avtocesti, tisti, ki so čakali na avtobus, ki ga ni bilo, tisti, ki so zaradi zamud vlakov zamujali v službo. Omenjenim se petkovo sneženje zagotovo ni zdelo prav nič romantično. Nisem ena tistih, ki bentijo nad cestnimi službami, kako so vedno znova nepripravljene. Priznam pa, da mi onega dne ni bilo treba na avtocesto. Če bi se znašla tam in bi se zgodilo, da bi (ob)stala v koloni, bi najbrž podlegla godrnjavosti in temu, da smo vedno vsi naravnani k večnemu hitenju.

Nekaj malega okusa po snegu smo v minulih dneh le doživeli. Še najbolj zagrizeni nasprotniki mrzlih dni in snega so – ko so nehali negodovati, da je v petek sneženje spet presenetilo cestne službe – v minulem koncu tedna skorajda radostno opazovali čudovite barve in kontraste. Kristalčke, ki so se lesketali na zmrzlinah, meglice nad vodami ... Kraljestvo ledenih sveč, ki so se v vsej svoji lepoti bohotile s skalnih previsov, ob nizkih temperaturah je poledenelo celo kakšno jezerce.

Še en precej samodejni vzgib v zvezi s snegom, ki smo ga kot otroci redno udejanjali, se mi je porajal (in tudi udejanjil) ob sprehodih po belih planjavah. Kakšen je že okus snega? Jasno, da je bilo treba preveriti. Pred dnevi je to precej odmevno storila ameriška oskarjevka Reese Witherspoon, ki je prah dvignila s svojim kavno-karamelnim napitkom. V videoposnetku, ki je zbral že na milijone ogledov, je sneg, ki ga je nabrala kar na dvorišču pred hišo, popestrila s hladno kavo, slano karamelo in čokoladnim prelivom. Usula se je vrsta komentarjev, ali je to zdravo ali ne … »Kot Kanadčanu se mi to zdi smešno,« je zapisal eden izmed uporabnikov TikToka in dodal, da so sneg jedli že kot otroci. Drugi pa je pristavil, da je njegova družina pozimi uživala v izdelavi snežnega sladoleda, pa zaradi tega ni nihče zbolel.

Kakor koli, malce žalostno je, da je bila sicer zajetna snežna pošiljka za tiste, ki smo jo dobesedno okusili, morda zadnja v letošnji zimi. Zato izkoristite lepe sončne dni in se podajte tja, kjer še najdete okus po snegu – in prebudite v sebi tisto prvinsko radost, ki jo lahko doživimo le s pomočjo narave. V zadnjem času nam sneg ponudi zelo redko.

Oddaj svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

6/17

petek

5/22

sobota

8/20

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 29. marec 2024

Angleška urica, pohod, test kondicije

RAZSTAVE / Rateče - Planica, 30. marec 2024

Razstava ročnih del

OBVESTILA / Sv. Jošt nad Kranjem, 31. marec 2024

Praznovanje velike noči

PRIREDITVE / Kokrica, 1. april 2024

Odprto prvenstvo v sekanju pirhov

PRIREDITVE / Adergas, 1. april 2024

Sekanje in valucanje pirhov

OBVESTILA / Šenčur, Kranj, Trboje, Britof, 2. april 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Cerklje, 2. april 2024

Pohodni izlet DU Cerklje

 

 
 

 

 
 
 

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...

Že zdaj učenje materinščine / 08:41, 25. marec

Pod to skrajno levičarsko vlado bodo kaj kmalu Slovenijo spremenili v geto za Slovence in razglasili Tretjo Jugoslavijo.

Kranj diha z vojašnico / 14:25, 22. marec

Dežman, katera vlada do sedaj vas ni nategnila? OK, ta tolpa kriminalcev je razred zase, to je res...

Že zdaj učenje materinščine / 14:24, 22. marec

Omogočili pouk bosanskega jezika? Kakšen poseben razlog? V Sloveniji pač uradni jezik Slovenščina !!
Zaenkrat še !

Protestno pismo zaradi uničenja grba Republike Slovenije / 14:21, 22. marec

Hobič in Hribovšek, a nimata nobenega pametnega dela??