Stavke

Pomemben del javnega sektorja in vlada sta na okopih, stavkovni val je znova pljusknil na sončno stran Alp. Državljani trenutno najbolj občutimo stavko zdravnikov in zobozdravnikov, ki poteka že tretji teden in so jo ta teden še zaostrili s preklici soglasij za nadurno delo nad 48-urnim delavnikom. Zahtevajo uresničitev stavkovnega sporazuma z vlado izpred leta dni o oblikovanju ločenega zdravstvenega plačnega stebra, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. V sindikatu Fides sedanji pogajalski skupini vlade očitajo, da se sploh ne pogaja, pač pa prihaja le na pogovore.

Sodniki so štirinajstdnevni opozorilni protest, ko so sodišča večinoma opravljala le nujne zadeve, končali pred kratkim in se ta teden že odločili, da bodo odslej protestne aktivnosti nadaljevali »zgolj« s protestnimi zbori, da delo na sodiščih ne bi zastalo v škodo državljanov. Zahtevajo uresničitev ustavne odločbe o ureditvi sodniških plač. V Slovenskem sodniškem društvu ob tem poudarjajo, da v vladi nimajo sogovornika, s katerim bi se pogovarjali o uresničitvi svojih zahtev. V sredo so iz istega razloga za tri ure delo protestno prekinili tudi državni tožilci, katerih plače so vezane na sodniške plače.

Ta teden je tridnevna stavka potekala tudi na večini upravnih enot v državi, s katero so državni uradniki opozorili predvsem na prenizke plače in preobremenjenost. In tudi iz njihovih izjav veje spoznanje, da se vladna pogajalska skupina ne pogaja, temveč le pogovarja. O preslabem plačilu ta čas glasno govorijo še uslužbenci v pravosodju in medicinske sestre ...

Vsakomur je najbrž že postalo jasno, da je nekaj res narobe s plačnim sistemom javnega sektorja in z vzpostavljenimi plačnimi (neso)razmerji. Vlada, ki je sicer plačno reformo napovedovala že za lani, se kaže kot precej neučinkovita pri pogajanjih. Časa za izvedbo reforme pa vse bolj zmanjkuje, saj bomo čez nekaj mesecev že na polovici mandata aktualne vlade, pretekle izkušnje pa govorijo, da gre za pomembno prelomnico, ko začne postopoma zmanjkovati politične volje za korenite spremembe. Ob tem je po zadnjem dogajanju v zvezi z ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ki kljubuje pozivu svoje stranke, naj odstopi zaradi spornega nakupa sodne stavbe na Litijski ulici v Ljubljani, pod vprašajem tudi trdnost koalicije. Seveda vladi tudi ne gre v prid, da bodo ogromno sredstev zahtevali tudi popoplavni ukrepi.

Oddaj svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 83 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-4/15

torek

6/17

sreda

6/14

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Preddvor, 26. marec 2024

Predstavitev Podbreške potice

RAZSTAVE / Jesenice, 26. marec 2024

Človek in kovina 2024

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 27. marec 2024

Angleška urica, pohod, test kondicije

RAZSTAVE / Jesenice, 27. marec 2024

Fotografska razstava Guadeloupe

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 28. marec 2024

Angleška urica, pohod, test kondicije

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 29. marec 2024

Angleška urica, pohod, test kondicije

RAZSTAVE / Rateče - Planica, 30. marec 2024

Razstava ročnih del

 

 
 

 

 
 
 

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...

Že zdaj učenje materinščine / 08:41, 25. marec

Pod to skrajno levičarsko vlado bodo kaj kmalu Slovenijo spremenili v geto za Slovence in razglasili Tretjo Jugoslavijo.

Kranj diha z vojašnico / 14:25, 22. marec

Dežman, katera vlada do sedaj vas ni nategnila? OK, ta tolpa kriminalcev je razred zase, to je res...

Že zdaj učenje materinščine / 14:24, 22. marec

Omogočili pouk bosanskega jezika? Kakšen poseben razlog? V Sloveniji pač uradni jezik Slovenščina !!
Zaenkrat še !

Protestno pismo zaradi uničenja grba Republike Slovenije / 14:21, 22. marec

Hobič in Hribovšek, a nimata nobenega pametnega dela??