Ali znamo slediti umetnosti

Sodobna civilizacija je v težavah. Človeška družba se v aktualnem času srečuje s številnimi problemi in zagatami, tako z osnovnimi bivanjskimi kot s tistimi, ki jih s seboj prinašata sicer dobrodošla, a za človeški um včasih prehitra znanstveni in tehnični napredek. Tudi naravnemu okolju, ki ga imamo ljudje v nekakšnem najemu od planeta Zemlja, ne gre najbolje. Da vse to opazimo, ni potreben nek poseben napor, le ozreti se je treba v svet, kaj se v njem dogaja v aktualnem prostoru in času, morda zgolj malo poguglati z domačega naslanjača. Pot do spoznanja, ki od nas zahteva, da se nad tem vsaj zamislimo, kaj šele po svojih zmožnostih ukrepamo, je mnogo daljša in na nekaterih delih tudi strma.

Seveda nas na vse zapisano vedno znova opozarjajo znanstveniki in raziskovalci na različnih področjih. Pomembno vlogo na poti do spoznanja pa imata tudi kultura in umetnost. Kako le? Mar niso prav delavci v kulturi in ustvarjalci v različnih umetnostih mnogokrat prvi znanilci sprememb in hkrati tisti, ki te odražajo, naj bo v lokalni ali pa globalni družbi? Če nam literat, najprej pesnik in za njim pisatelj, o tem lahko sporočata prva, je pot do gledališke predstave nekoliko daljša, še dlje zaradi produkcijskih in finančnih okoliščin traja, da nas do spoznanja povedejo ustvarjalci v filmu. K spoznanju vodi tudi glasba in likovnik je tisti, ki svoj pogled na težavo lahko pojasni nemudoma in takoj.

Med slednje zagotovo sodi Tomato Košir, po rodu Kranjčan, ki bo jutri zvečer na osrednji slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku stopil na oder Cankarjevega doma kot eden letošnjih prejemnikov nagrade Prešernovega sklada za vrhunske umetniške dosežke v zadnjih treh letih. Vrhunski grafični oblikovalec in vizualni komentator je s svojimi deli prepoznaven doma in v tujini. Njegova oblikovalska dela, celostne grafične podobe, vizualni komentarji v časnikih, revijah in še mnogokje ne poznajo meja. V svojih oblikovalskih mojstrovinah na likovno kakovosten, grafično izčiščen in sporočilno jasen način govori univerzalni jezik. Njegova dela odsevajo trenutno družbeno situacijo in bralca pozivajo h globljemu razmisleku.

Ja. Pomembno je znati prisluhniti in slediti umetnosti in umetnikom, tudi vsem drugim letošnjim nagrajencem – baletniku in koreografu, pesnici in prevajalki, dramski igralki, operni pevki, še eni pesnici, avtorju stripov ter scenaristki in režiserki. Z umetnostjo je pot k spoznanju lažja.

Zato slavimo slovenske umetnice in umetnike. Njihova ustvarjalna moč nam bo pomagala, da bomo bolje razumeli svet, v katerem živimo.

Oddaj svoj komentar

Kranj 3°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

2/19

četrtek

3/21

petek

7/26

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. april 2024

Izlet DU Kranj

OBVESTILA / Šenčur, Kranj, Trboje, Britof, 4. april 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Kranj, 5. april 2024

Na ogled Primorske

OBVESTILA / Šenčur, Kranj, Trboje, Britof, 5. april 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Kranj, 6. april 2024

Izlet PD Iskra Kranj

IZLETI / Šenčur, 6. april 2024

Gremo na obalo

OBVESTILA / Šenčur, Kranj, Trboje, Britof, 6. april 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

Srečanje invalidov MDI Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...

Že zdaj učenje materinščine / 08:41, 25. marec

Pod to skrajno levičarsko vlado bodo kaj kmalu Slovenijo spremenili v geto za Slovence in razglasili Tretjo Jugoslavijo.

Kranj diha z vojašnico / 14:25, 22. marec

Dežman, katera vlada do sedaj vas ni nategnila? OK, ta tolpa kriminalcev je razred zase, to je res...

Že zdaj učenje materinščine / 14:24, 22. marec

Omogočili pouk bosanskega jezika? Kakšen poseben razlog? V Sloveniji pač uradni jezik Slovenščina !!
Zaenkrat še !

Protestno pismo zaradi uničenja grba Republike Slovenije / 14:21, 22. marec

Hobič in Hribovšek, a nimata nobenega pametnega dela??