Pust in zima

Imate kaj za pusta hrusta? To vprašanje bomo v prihodnjih dneh večkrat slišali, ko bomo odpirali vrata otrokom, ki se bodo našemljeni v pustne oprave odpravili od vrat do vrat. Prvič že jutri, na pustno soboto, maškare pa bomo nato srečevali še vse do torka, ko bo pust. Prihodnji dnevi bodo tako zaznamovani s pustnimi rajanji, karnevali in povorkami. Maškare naj bi po tradiciji odganjale mrzlo zimo in klicale pomlad, kot kaže, pa letos s tem ne bodo imele prav veliko dela.

Temperature v preteklih dneh so bile (znova) daleč od zimskih. V gorenjski prestolnici, denimo, so se v ponedeljek približale 15 stopinjam. Ponekod so se na ceste že vrnili kolesarji. Previsoke temperature za zimski čas tudi v minulih dveh mesecih niso bile redkost. Če znova pokukamo v Kranj: nekaj dni pred božičem, ki ga po nižinah že vrsto let nismo videli v pravljični zasneženi podobi, se je živo srebro dvignilo na skoraj 18 stopinj.

Ko se je januar prevesil v drugo polovico, se je starka zima vendarle usmilila ljubiteljev snega ter ga nasula tudi po nižinah, in to niti ne tako malo. Vendar pa s snegom povezano veselje za ene, za druge pa težava in nadloga, ni trajalo dolgo. Že po nekaj dneh je zima postregla še s temperaturami krepko nad lediščem in sonce je neusmiljeno tanjšalo snežno odejo, od katere so po tednu dni ostale bolj kot ne zaplate.

Segrevanje ozračja je vse bolj izrazito. Lansko leto je bilo tako v Sloveniji kot tudi na svetovni ravni najtoplejše v zgodovini meteoroloških meritev. V Sloveniji so zabeležili že trinajsto zaporedno leto s pozitivnim temperaturnim odklonom, v tem tisočletju pa je zgolj pet let imelo rahlo negativni odklon. Snega je bilo – razen v visokogorju – malo. Z nadaljnjim višanjem temperature se bo število dni s snežno odejo drastično zmanjševalo, opozarjajo meteorologi. Če kdaj, bi vsaj nekaj malega snega otrokom privoščila v prihodnjih dneh, ko bodo uživali v zimskih počitnicah. Smo v prvi polovici februarja in zima bržkone še ni rekla zadnje. Če nas bo še presenetila, naj nas seveda v pozitivnem smislu, in ne s kakšnimi ekstremnimi vremenskimi pojavi, ki jih je čedalje več.

Kljub vsemu upam, da bodo tudi maškare v prihodnje še izpolnjevale svoje poslanstvo in odganjale mrzle dni. Kot vidimo, pomlad že sama od sebe pozimi vse večkrat trka na vrata. V pretoplih zimskih dneh znajo znanilci pomladi pokukati na plan že decembra, narava se začne prebujati veliko prezgodaj. Da se le ne bi ponovil lanski scenarij, ko je po zelo toplem začetku leta sledila konkretna ohladitev, aprila pa je pridelovalce prizadela pozeba.

Oddaj svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 89 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

9/20

ponedeljek

5/16

torek

2/16

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kokrica, 1. april 2024

Odprto prvenstvo v sekanju pirhov

PRIREDITVE / Adergas, 1. april 2024

Sekanje in valucanje pirhov

OBVESTILA / Šenčur, Kranj, Trboje, Britof, 2. april 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Cerklje, 2. april 2024

Pohodni izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 4. april 2024

Izlet DU Kranj

OBVESTILA / Šenčur, Kranj, Trboje, Britof, 4. april 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Kranj, 5. april 2024

Na ogled Primorske

OBVESTILA / Šenčur, Kranj, Trboje, Britof, 5. april 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

 

 
 

 

 
 
 

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...

Že zdaj učenje materinščine / 08:41, 25. marec

Pod to skrajno levičarsko vlado bodo kaj kmalu Slovenijo spremenili v geto za Slovence in razglasili Tretjo Jugoslavijo.

Kranj diha z vojašnico / 14:25, 22. marec

Dežman, katera vlada do sedaj vas ni nategnila? OK, ta tolpa kriminalcev je razred zase, to je res...

Že zdaj učenje materinščine / 14:24, 22. marec

Omogočili pouk bosanskega jezika? Kakšen poseben razlog? V Sloveniji pač uradni jezik Slovenščina !!
Zaenkrat še !

Protestno pismo zaradi uničenja grba Republike Slovenije / 14:21, 22. marec

Hobič in Hribovšek, a nimata nobenega pametnega dela??