Čari jeseni

Tako kot jesen v naravi ima tudi jesen življenja obilo čarov. Še vedno aktivni zavidamo že upokojenim njihov prosti čas, manj obremenilnega stresa in dejstvo, da nas vsi čili in dobro telesno pripravljeni prehitevajo navkreber proti Joštu. In če se nam že bliža magično tretje življenjsko obdobje, se veselimo trenutkov, ko bomo pritiskali na pedale navadnega ali električnega kolesa in spoznavali bližnje in daljne kraje, se udeleževali upokojenskih izletov, se kadarkoli med letom odpravili v toplice ali na potovanja, uživali v učenju tujih jezikov in pri dejavnostih, za katere ob naporni službi ni bilo časa ali priložnosti, v razkošju prostega časa uživali ob vnukih bolj, kot nam je bilo to dano ob svojih otrocih.

A tako kot ni enoznačna jesen v naravi, velja tudi za jesen življenja. Mnogi v pokoju životarijo z nizkimi pokojninami, življenje jim greni zrahljano zdravje, nekateri ovdovijo in čisto sami (neredko tudi osamljeni) prebivajo v prevelikih hišah in se borijo z neznosnimi stroški. Za mnoge je po izgubi vozniškega izpita v starosti konec neodvisnosti, še težje je tistim, ki jih popolnoma izda zdravje in so od drugih odvisni celo pri izpolnjevanju najosnovnejših človeških potreb. Nekateri ob velikem angažmaju svojcev in zunanji pomoči še lahko preživljajo starost doma. Če jih prizadene demenca ter njim in njihovim svojcem občutno načne kakovost življenja, je kmalu treba najti drugačno rešitev. A tudi na dom starostnikov je treba dolgo čakati, njihove zmogljivosti so omejene, čakalne vrste dolge, nove gradijo poredko, poleg tega je zgolj pokojnina največkrat premalo za plačilo oskrbnine.

Minulo jesen smo spremljali nastajanje programa kakovosti življenja starejših v Škofji Loki, v katerem so postavili cilje za tri faze tretjega življenjskega obdobja. V prvi so še aktivni in samostojni starostniki kmalu po upokojitvi, ki potrebujejo delo, kulturno in družabno življenje, rekreacijo in zdrav življenjski slog, vseživljenjsko izobraževanje in digitalno opismenjevanje. Prehodni, slabo aktivni, a še samostojni starostniki bodo potrebovali manjša in oskrbovana stanovanja, socialni servis, prevoze; najstarejši, bolni in onemogli pa pomoč na domu in dnevno ali trajno institucionalno varstvo. Nekatere od teh lahko uresniči lokalna skupnost s svojimi institucijami in nevladnimi organizacijami, zahtevnejše pa država z zakonodajo o dolgotrajni oskrbi, gradnjo domov za starostnike in ostalimi ukrepi, ki bodo zlasti v tretjem obdobju poskrbeli za kakovost življenja starejših. Ob takih izpolnjenih pogojih lahko tudi ob neobhodnih grenkobah staranja v večji meri užijemo čare življenjske jeseni.

Oddaj svoj komentar

Kranj 16°

pretežno oblačno
vlažnost: 87 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

14/20

petek

12/25

sobota

12/24

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 5. junij 2020

Začetek kolesarjenja šenčurskih upokojencev

RAZSTAVE / Radovljica, 5. junij 2020

Idejna in grafična zasnova Vurnikove poti po Radovljici

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. junij 2020

Zornica

OBVESTILA / Kranj, 5. junij 2020

Srečanje invalidov odpade

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 9. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Naklo, 9. junij 2020

Pohod v dolino Završnice

IZLETI / Kranj, 11. junij 2020

Pohodniški izlet na Pangršico

 

 
 

 

 
 
 

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 14:38, 5. junij

Kamp s takim imenom naj bi postavila ob Ljubljanici, marostarja..

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 14:33, 5. junij

Erika je pametna in lepa ženska, zapiti novinar vaše paprikaš TV ji ne seže do gležnja!

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 13:33, 5. junij

Presenečenje, da sta vložila denar v SLO turizem. Redka izjema glede na milijarde, ki jih Slovenčki nosijo in vlagajo v južno "prijateljsko" sosedo.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:30, 5. junij

SDS je virus. Erika že sestavlja ekipo za veliki pok pred počitnicami.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:04, 5. junij

Samo, da se začne vmešavati SDS kader v vodstvo že virus....

Bo bolnišnico vodil Mark Toplak / 12:36, 5. junij

Vse gre v to smer, da se nova bolnica gradi v Radovljici kot je bilo predvideno !
Ja, fuj SDS kader !!

Bo bolnišnico vodil Mark Toplak / 10:56, 5. junij

SDS kader. To bo enega dela za medije. Erika že išče žvižgača SB Jesenice.