Plaz, ki se je s pobočja nad Belco sprožil v sredo, vasi ne ogroža, je pa zasul del novozgrajene gozdne ceste.

Nad Belco se je spet sprožil plaz

V sredo popoldan se je nad Belco zaradi razmočenosti terena spet sprožil zemeljski plaz. Gmota peska, skal in podrtega drevja ne ogroža vasi pod seboj niti ni zajezila potoka, je pa zasula del nove ceste.

Kranjska Gora – Z razmočenega pobočja se je po prvih ocenah utrgalo okoli dvajset tisoč kubičnih metrov kamenja in skal. Zasulo je del nove ceste, vas Belca ni ogrožena, je povedal poveljnik dovških gasilcev Ivan Orejaš.

Kot je pojasnil Orejaš, se je s hriba utrgala ogromna gmota, v kateri so bile tudi zelo velike skale. »Že sredi dneva smo bili gasilci obveščeni, da je tok Belce zelo narasel, zato smo pomagali pri črpanju vode iz elektrarne. Bili smo sredi dela, ko je okoli četrte popoldan močno zagrmelo in lahko smo videli, kako se velike skale valijo po pobočju,« je dogajanje opisal Orejaš.

Povedal je še, da vas ni ogrožena, prav tako ni zasulo struge potoka Belca, je pa plaz zasul del novozgrajene gozdne ceste, ki so jo začeli graditi v okviru sanacije škode po hudem neurju oktobra lani. Takrat se je nad Belco sprožil prvi večji plaz, po katerem so nato decembra lani s pobočja z miniranjem odstranili približno 25 tisoč kubičnih metrov materiala, prejšnji mesec, ko so izvedli drugi delni odstrel kamnitega bloka na dveh mestih, pa še dodatnih 35 tisoč kubičnih metrov kamnine.

V vmesnem obdobju so začeli graditi nadomestno gozdno cesto, ki jo potrebujejo predvsem zaradi dostopa do dotrajanih vodnih objektov na hudourniku Belca pa tudi zaradi dostopa do gozdov med Kepo in Bašco ter visokogorskih pašnikov.

Območje si je v četrtek zjutraj skupaj s pristojnimi službami že ogledal župan Janez Hrovat, ki je povedal, da se bodo po tem, ko se bodo natančno seznanili z nastalo situacijo, tudi odločili, kako ukrepati naprej.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-2/2

nedelja

-5/4

ponedeljek

-4/2

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 
 
 

Žrtve nasilja niso same, pomoč obstaja / 00:33, 29. november

Nerazumljivo je tudi, da se mame z otroki umika v varno hišo. Sadist pa živi doma. In policist vam (žrtvi nasilja) bo rekel: "Nič se ne se...

Žrtve nasilja niso same, pomoč obstaja / 23:53, 28. november

Ponovno sprašujem, Ko je doma nasilje.... žrtev pokliče 113 in pride policija. Kršitelja odpelje in OBVEZNO sledi DENARNA KAZEN. V znesku p...

Grožnje Rozmanu, Beovićevi ... / 23:28, 28. november

Obsojam vsakršno nadlegovanje zdravnikov!
Daj se hecaj s politiki, policaji..... samo zdravstvo pustite pri miru!

Urejenost javnih stranišč / 23:16, 28. november

Zdaj je pa stanje eno sranje. Za vse. Itak je vse zaprto.

V petek potrdili 1591 okužb, umrlo 43 bolnikov / 23:11, 28. november

Nehajte vsaj vi že pisat te številke. Ko vsi vemo, da je čista laž!

Okraski za Vatikan so šli na pot iz Radovljice / 23:10, 28. november

A pa to Vatikan plača?

Vlada podaljšala ukrepe / 16:16, 28. november

A mi lahko kdo svetuje. V tem času se na deželi pujsekom slabo piše. Čas kolin, klobas, salame bodo kasneje, in pa seveda pečenka za nedeljo...