Predstavilo se je 24 skupin, tudi domači Goričanski parkeljni. / Foto: Peter Košenina

Spektakel parkeljnov

Rekordno število obiskovalcev je v soboto prišlo na osmo Noč parkeljnov v Goričane, na kateri se je predstavilo štiriindvajset skupin parkeljnov iz štirih držav. Letošnje leto je za domače Goričanske parkeljne posebno, saj obeležujejo pol stoletja neprekinjenega miklavževanja po vasi. Izdali so knjigo.

Goričane – Leta 2012 se je začela pisati zgodba Noči parkeljnov v Goričanah. Prireditev je vsako leto večji spektakel in vsako leto ga obišče več obiskovalcev.

»Želel sem si, da bi videl kaj takšnega. To se mi je uresničilo. Noro. Ganjen sem. Težko je reči, koliko obiskovalcev se je zbralo, ocenjujem pa, da med osem in deset tisoč,« so bile ob pogledu na množico parkeljnov in obiskovalcev besede Jakoba Knifica, vodjo prireditve iz Turističnega društva Goričane - Vaše. Obiskovalci so se začeli zbirati že eno uro pred začetkom sprevoda parkeljnov, s katerim se je začela prireditev. Zvrstilo se je 24 skupin iz Slovenije, Avstrije, Italije in Hrvaške. Organizatorji so letos pripravili kar nekaj sprememb, največja je bila pri sami trasi sprevoda. »Trasa je nova in poteka pod Gradom Goričane. Je nekoliko krajša kot prejšnja, dolga je šeststo metrov, je pa zato širša, ob njej se na obeh straneh lahko zvrsti več obiskovalcev, boljše je ozvočenje, razsvetljava, skratka, spektakel je še večji. Zelo sem zadovoljen,« je dejal Knific. »Peklenščki« so nagnali vsaj malce strahu v kosti ne le otrokom, temveč tudi odraslim. Vsaka skupina je posebna, kar nekaj jih je v svoj nastop vključilo ogenj, dim, motorna vozila ...

Med skupinami so bili tudi Goričanski parkeljni, za katere je letošnje leto posebno. Obeležujejo petdeset let organiziranega in neprekinjenega miklavževanja po vasi. Ob tej priložnosti so izdali knjigo, v kateri so na 120 straneh predstavili to dolgoletno tradicijo. Je izdelek, na katerega so zelo ponosni. Tako miklavževanje kot tudi Noč parkeljnov v Goričanah bodo nadaljevali. »V prihodnje si želimo, da bi se predstavilo še več skupin. Je pa takšen dogodek za društvo, ki temelji na prostovoljstvu, resnično velik projekt. Če ne bi bilo toliko srčnih, zagnanih prostovoljcev, ga zagotovo ne bi mogli izpeljati,« je še povedal Knific. Prireditev se je nadaljevala z zabavo s skupino Poskočni muzikanti.

Parkeljni še zdaleč niso zaključili svojega letošnjega pohoda. Že ta petek bo v Podkorenu Srečanje parkeljnov treh dežel.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

megla
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

3/8

torek

0/9

sreda

-4/9

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Milje, 28. januar 2020

Ustvarjalne robotske delavnice

PREDAVANJA / Trzin, 28. januar 2020

Lovci na izvir Belega Nila

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, Slovenski Javornik, 28. januar 2020

Za otroke

PREDAVANJA / Naklo, 28. januar 2020

S kolesom iz Amsterdama v Kransterdam

GLEDALIŠČE / Kamnik, 29. januar 2020

Verine zvezdice

PREDAVANJA / Kokrica, 29. januar 2020

Ptičji svet Kokrice in okolice

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, Slovenski Javornik, 29. januar 2020

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 29. januar 2020

Zajtrk na jutranjem vlaku II.

 

 
 

 

 
 
 

Naborništvo ni potrebno / 21:51, 27. januar

Se strinjam g. Deželan. Včasih je kot fant odšel služit vojsko, vrnil pa se je kot mož.

Kam s komunalnim blatom / 20:41, 27. januar

To morate pa vprašati ministrico, ki je odgnala Madžare od sofinanciranja 2TDK. Madžarska je odšla z denarjem in poslom v Trst, nam pa je pustila komunalno blato.

Premier Šarec odstopil / 12:44, 27. januar

AntiJanša koalicija je mrtva. Živela nova AntiJanša koalicija.

Naborništvo ni potrebno / 21:40, 26. januar

Gospod pravi da nimamo financ. Seveda jih imamo, samo u taprav radlc ga je treba speljat. Malo naj se pozanima, koliko miljonov gre za razne...

Iz Prage v Bitnje / 11:35, 26. januar

Končno smo slišali resnico o drugi Švici.

Skupna predvsem inšpektorat in redarstvo / 10:28, 26. januar

V Kr. Gori do Planice se kar lepo vzpostavlja red, morostarji so parkirali vsepovsod, na polju, na gozdnih poteh, na privat parcelah itd.. Kot da je vse en parking !

Skupna predvsem inšpektorat in redarstvo / 22:38, 25. januar

Na Bledu bi lahko rekel, da je to daleč od njihovega namena. To so preprosto rečeno inkasanti ! Na radiu slišim : merijo na vrhu Betina proti Lescam, pa če ne tam, pa na Rečic...