Kolone in razdalje

Med Mestno občino Kranj in ministrstvom za infrastrukturo, ki ga vodi Kranjčanka Alenka Bratušek, v zadnjem obdobju poteka polemika o smiselnosti izgradnje novega avtocestnega priključka Kranj sever. Kranjčani so prepričani, da bi ta priključek skupaj z načrtovano severno obvoznico občutno razbremenil promet na cesti med Šenčurjem in Kranjem (za 33 odstotkov) in na glavni mestni prometnici – Cesti Staneta Žagarja (za 46 odstotkov). Na ministrstvu pa zagovarjajo rešitev brez novega priključka Kranj sever, temveč z rekonstrukcijo brniške ceste in s podaljšanjem severne obvoznice do avtocestnega priključka Kranj vzhod.

Glavni argument ministrstva proti priključku Kranj sever je njegova premajhna oddaljenost od obstoječega avtocestnega priključka Kranj vzhod, kar da bi negativno vplivalo na varnost in pretočnost prometa na avtocesti. Na ministrstvu so tako izračunali, da bi bila medsebojna razdalja med priključkoma od 1100 do 1250 metrov, medtem ko je priporočljiva minimalna razdalja 1700 metrov. No, v Kranju pravijo drugače, namreč da bi lahko oddaljenost znašala do 1,43 kilometra. Ob tem še opozarjajo, da je na slovenskih avtocestah kar nekaj primerov, ko sta sosednja priključka med seboj oddaljena manj od priporočljive minimalne razdalje, in da imajo tudi vse primerljive mestne občine ob slovenskem avtocestnem križu vsaj po en priključek, ki ne zadostuje temu kriteriju.

Nismo prometni strokovnjaki, zato se v debato o ustrezni razdalji med avtocestnima priključkoma ne bomo spuščali. Zagotovo pa lahko pritrdimo kranjskemu županu Matjažu Rakovcu, ki opozarja, da je bil Kranj, tretja največja slovenska občina po številu prebivalcev, v zadnjih treh desetletjih pri izgradnji nove državne prometne infrastrukture skoraj popolnoma spregledan. Res je bilo v zadnjih dveh letih nekaj rekonstrukcij mostov in krožišč (južna obvoznica, Delavski most ter krožišči Primskovo in Bitnje), a to še vedno niso nove cestne povezave, ki bi razbremenile bistveno povečan promet v rastočem mestu. Res je tudi, da se je promet na glavni cesti Kranj–Šenčur v zadnjih letih tako povečal, da so opozorila na dolge kolone vozil ob popoldanskih prometnih konicah postala že stalnica v radijskih prometnih informacijah. Obstoječe razmere so zato zagotovo nedopustne in terjajo čimprejšnje ukrepanje.

Kaj je bolj nujno – nov avtocestni priključek, severna obvoznica ali štiripasovnica med Šenčurjem in Kranjem –, pa naj odločijo za to poklicani. Mi, vozniki, bi se samo radi normalno vozili, in ne stali v kolonah.

Oddaj svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 59 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/11

četrtek

-1/9

petek

-6/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

IZLETI / Kranj, 27. februar 2020

Pohod na Grmado

PRIREDITVE / Gorenjska, 27. februar 2020

Za otroke

PRIREDITVE / Škofja Loka, 27. februar 2020

Predavanje o okolju in film Smeti

PRIREDITVE / Tržič, 27. februar 2020

Predstava za vsako priložnost

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

 

 
 

 

 
 
 

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !

Poškodovan most na Mlinem / 08:01, 27. februar

Mogoče je to priložnost, da Bled postane zelena prestolnica turizma., Kraj brez tovornega in avtobusnega prometa. Čestitam.

Koronavirus že prav blizu nas / 22:12, 26. februar

Ko ni cepiva, je pomembna higiena. Ko je cepivo, higiena ni na prvem mestu. Oboje je izum medicine, vendar od higiene nima skoraj nihče nič ...

Koronavirus že prav blizu nas / 12:42, 26. februar

Slovenci delajo zaloge hrane medtem, ko prvega uradno okuženega koronavirusnika sploh še ni !
Ob tem je v zadnjem času v Sloveniji zaradi gripe umrlo 160 ljudi ! Logika, adijo pamet.