Veliki možakarji in mački

»Branko Pirc je resda velik možakar, a ima smisel za delo z živalmi.« Tako je žirovniški župan Leopold Pogačar opisal lastnika zavetišča za zapuščene živali Perun iz Lipc. Sedem zgornjegorenjskih županov je na ponedeljkovi novinarski konferenci enotno stopilo v bran Pircu in zavetišču, v katerem naj bi se po prepričanju nekaterih ljubiteljev živali dogajale številne nepravilnosti. Pirc je zaradi objav v nekaterih medijih in celo groženj, ki naj bi jih bili deležni on, njegova žena in hčerka, napovedal, da bo zavetišče zaprl. Potem ko so mu v bran stopili župani, češ da so z njegovim delom zadovoljni, si je premislil in bo, vsaj za sedem občin Zgornje Gorenjske, delo zavetišča opravljal še naprej. Župani so si oddahnili, saj je skrb za zapuščene živali ena od dolžnosti občin.

A dejstvo je, da je določene nepravilnosti pri delu zavetišča odkrila tudi inšpekcija Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Iz poročila izhaja, da Pirc ni ustrezno vodil evidenc o živalih, da je napačno poročal o številu živali in veterinarskih posegih, da ni aktivno iskal lastnikov za živali, predvsem za mačke. Inšpektorica mu je zato izdala ureditveno odločbo, ob kontrolnem pregledu pa ugotovila, da je zahteve iz odločbe izpolnil.

Prav to, da Pirc za najdene mačke ni iskal novih lastnikov, temveč jih je vračal nazaj v okolje, je eden glavnih očitkov zaščitnikov živali. Iz poročila o delu zavetišča izhaja, da je v letu 2018 od 582 pobranih mačk novim lastnikom oddal 18 mačk, v okolje pa je bilo vrnjenih 517 mačk (ostalo so bile evtanazirane oziroma poginjene mačke). Pirc je pojasnil, da je večina mačk, ki jih pobira po terenu, zelo divjih in nevajenih ljudi. »Ne pobiramo mačk, ki se nam predajo iz naročja, temveč takšne, ki se hranijo pri hišah in niso od nikogar. Ko jo ujameš in zapreš v kletko, si stolče nosek ...« je dejal. Zato jih, ko jih sterilizirajo oziroma kastrirajo, vračajo nazaj v okolje; da mačke po vaseh znajo najti hrano, so se strinjali tudi župani.

V ozadju celotne zgodbe naj bi bila večletna gonja dveh posameznic, ena naj bi bila predsednica društva za zaščito živali, ki naj bi želela prevzeti dejavnost zavetišča. A nobena od njiju se ne želi medijsko izpostavljati, na domnevne nepravilnosti zavetišča opozarjata anonimno ali prek tretjih oseb … Tudi na našem uredništvu smo prejeli telefonski klic in več elektronskih sporočil o domnevnih nepravilnostih, a s pripisom, da ime pošiljateljice mora ostati 'zaupno' ... Tudi zato v celotni zgodbi ostaja dvom, kakšni interesi se skrivajo v ozadju.

Četudi ni čisto nič narobe, če na vratih (kateregakoli) »velikega možakarja« kdajpakdaj pozvoni inšpektorica ...

Oddaj svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 59 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/11

četrtek

-1/9

petek

-6/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

IZLETI / Kranj, 27. februar 2020

Pohod na Grmado

PRIREDITVE / Gorenjska, 27. februar 2020

Za otroke

PRIREDITVE / Škofja Loka, 27. februar 2020

Predavanje o okolju in film Smeti

PRIREDITVE / Tržič, 27. februar 2020

Predstava za vsako priložnost

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

 

 
 

 

 
 
 

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !

Poškodovan most na Mlinem / 08:01, 27. februar

Mogoče je to priložnost, da Bled postane zelena prestolnica turizma., Kraj brez tovornega in avtobusnega prometa. Čestitam.

Koronavirus že prav blizu nas / 22:12, 26. februar

Ko ni cepiva, je pomembna higiena. Ko je cepivo, higiena ni na prvem mestu. Oboje je izum medicine, vendar od higiene nima skoraj nihče nič ...

Koronavirus že prav blizu nas / 12:42, 26. februar

Slovenci delajo zaloge hrane medtem, ko prvega uradno okuženega koronavirusnika sploh še ni !
Ob tem je v zadnjem času v Sloveniji zaradi gripe umrlo 160 ljudi ! Logika, adijo pamet.