Udeleženci gorenjske delavnice o digitalizaciji v Škofji Loki / Foto: Primož Pičulin

Občine na poti digitalizacije

V Škofji Loki je potekala ena od regijskih delavnic o digitalizaciji občin. Izvaja jih digitalno inovacijsko stičišče 4PDIH, ki je rezultat strateškega partnerstva med Skupnostjo občin Slovenije in Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani ter s podporo Ministrstva za javno upravo.

Škofja Loka – »V Škofji Loki je že deveta regijska delavnica, ki jih ta čas izvajamo po Sloveniji. Danes sodeluje 18 udeležencev iz gorenjskih občin, ki jih želimo seznaniti z možnostmi digitalizacije procesov. Delavnice so namenjene raziskavi stanja in potreb slovenskih občin na področju digitalizacije za pripravo ukrepov na področju pametnih lokalnih skupnosti. Že v tem letu bo ministrstvo za javno upravo objavilo razpis za financiranje projektov na področju digitalizacije,« je povedala Andreja Hlišč, ki je skupaj z Juretom Verhovnikom vodila delavnico v Škofji Loki.

Z digitalizacijo v lokalnih skupnostih obljubljajo manj birokracije in administrativnih ovir, boljše storitve, večjo transparentnost procesov, prilagajanje storitev posameznim skupinam ljudi, hitrost, varnost podatkov, boljšo uporabniško izkušnjo ... Med storitvami, ki bi jih lahko v večji meri digitalizirali, so predvsem prostorsko načrtovanje in gradbeništvo, turizem, šport, kultura, vključevanje v upravljanje. Na delavnicah so predstavili tudi več primerov dobre prakse iz evropskega prostora. Tako je denimo prva digitalna občina na svetu iz nizozemskega mesta Molenwaard digitalizirala do 90 odstotkov vseh storitev, namesto da bi gradili novo zelo drago občinsko stavbo. Udeleženci so slišali tudi za primere iz Estonije, Danske, Madžarskre, Finske, Latvije, Španije in Finske. Več možnosti za sodelovanje v projektih pa ponujajo tudi v Sloveniji. Andreja Hlišč je napotila udeležence delavnic na tri: Digi Fed (namenjen malim in srednjim podjetjem), Carpe Digem (ukvarjajo se z ekosistemi) in Digital Regions (slovenski program za izboljšanje kohezijske politike).

Tudi v nekaterih slovenskih občinah so že uspešno vključeni v procese digitalizacije. Kako je na tem področju v občini Škofja Loka? »Veliko stvari je, ki smo jih v preteklih letih v občini Škofja Loka že digitalizirali. Imamo sisteme, ki se zanašajo na internetne strani in nam v realnem času sporočajo kakovost zraka in obremenjenost s prometom. Delno nam je uspelo digitalizirati delo občinske uprave in javnih zavodov. Želimo si narediti korak naprej, da te stvari veliko bolje povežemo v enotno platformo, ki bo občankam in občanom na voljo ne glede na to, ali gredo v knjižnico ali na občino. To je moj končni cilj, uporabnicam in uporabnikom želimo ponuditi prijazno storitev, s katero lahko opravijo vse,« odgovarja župan Tine Radinja in dodaja, da v občini že nestrpno čakajo na obljubljeni razpis ministrstva za javno upravo, ki ga je napovedal že predprejšnji minister za javno upravo. »Nanj smo pripravljeni in tudi današnji posvet je namenjen temu, da še bolje razumemo svoje potrebe na tem področju,« je sklenil Radinja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

pretežno jasno
vlažnost: 29 %
veter: V, hitrost: 29 km/h

-1/18

nedelja

-2/18

ponedeljek

-3/19

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.