Po rušitvi stare Blagneče hiše bodo na tem mestu postavili novogradnjo enakega videza; v ozadju že zgrajen medgeneracijski center. / Foto: Gorazd Kavčič

Blagneča hiša ni več kulturni spomenik

Seja občinskega sveta Šenčur je tokrat potekala v dvorani kulturnega doma, kjer je dovolj prostora za upoštevanje varnostne razdalje.

Šenčur – Na seji so svetniki v prvi obravnavi potrdili občinska podrobna prostorska načrta (OPPN) za dve kmetijski gospodarstvi. Župan Ciril Kozjek je po seji povedal, da so v občini veseli, da se kmetijska gospodarstva razvijajo in širijo, kar je pomembno zlasti v času vse pomembnejše lokalne samooskrbe. Do druge obravnave pa so svetniki zahtevali še dodatna pojasnila pripravljavca dokumentov. Tokrat so obravnavali tudi zaključni račun proračuna za leto 2019 in ga tudi sprejeli, zadovoljni, ker občina veliko denarja namenja naložbam.

Ena od investicij je tudi v gradnjo Blagneče hiše. Doslej je imela status kulturnega spomenika lokalnega pomena, vendar je občina zaprosila za prenehanje tega statusa, saj želijo ostanke hiše do tal porušiti in jo zgraditi na novo po prvotni podobi. O tem so svetniki v minulih mesecih veliko razpravljali, o rušitvi so imeli vrsto pomislekov, vendar so z občine dobili pojasnilo, da obstoječe hiše ni mogoče obdržati, ker niso dobili jamstva za varno gradnjo na stenah pritličja. Kot je po seji dejal župan Kozjek, se z Blagnečo hišo ukvarjajo že od leta 2012, vmes so večkrat spremenili gradbeno dovoljenje, zdaj pa je končno jasno, da je v preveč slabem stanju, da bi jo lahko obdržali. S preklicem statusa kulturnega spomenika so dobili priložnost, da porušijo ostanek hiše, ki še stoji, zaprosijo za spremembo gradbenega dovoljenja in jo ponovno zgradijo po nekdanji podobi. Ob tem jim je spomeniškovarstvena stroka postavila pogoj, da nekatere dragocene ohranjene elemente vgradijo v novogradnjo, in sicer kamnit polkrožen portal z lesenimi vrati in lani odkrito poslikavo ob portalu, ki priča o stari hišni številki. Obdržali naj bi tudi opeko, s katero je pozidano pritličje. »Del kulturne dediščine bomo tako ohranili tudi v novi stavbi,« pravi župan, ki pričakuje, da bodo letos Blagnečo hišo lahko končno spravili pod streho.

Na seji so prejeli tudi sklep o lokacijski preveritvi na območju enote urejanja prostora ŠE-40. Gre za prvi primer lokacijske preveritve od lani sprejetega gradbenega zakona. Občinska uprava pa je svetnike seznanila tudi s tekočim dogajanjem v občini. Podpisali so pogodbo z izvajalcem za gradnjo pločnika Srednja vas–Luže, kjer bodo po prvomajskih praznikih začeli dela, prav tako bodo po praznikih nadaljevali gradnjo infrastrukture na jugu občine.

Za naslednjo sejo občinskega sveta, ki naj bi bila maja ali na začetku junija, župan Ciril Kozjek že upa, da bo potekala v običajnih razmerah in že v novih prostorih medgeneracijskega centra v ozadju Blagneče hiše.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

5/7

sobota

0/6

nedelja

-2/4

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Gorenjska, 23. januar 2021

Predavanje o klasicistični literaturi

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.

Štirje razredi v karanteno / 16:48, 19. januar

Gospodarstvo pa nemoteno dela naprej, turnusi 4/1 12/24 sobote, nedelje in to ob epidemiji smrtonosnega virusa ! Javna uprava pa doma, pol morosta v Kr. Gori dan na dan na sončku pa to...

Štirje razredi v karanteno / 15:31, 19. januar

A nehate? Učiteljica je 'zbolela'? Ker je bila 'pozitivna'? In potem vse v karanteno.... Kaj pa je tej učiteljici? Kdaj je izvedela, da ...