Mošenjski otroci v izgnanstvu v Nemčiji / Foto: arhiv muzeja v Mošnjah

Obletnica vrnitve Mošnjanov v domačo vas

V teh dneh mineva petinsedemdeset let, odkar so se v domačo vas iz izgnanstva vrnili prebivalci Mošenj. V nemških taboriščih so preživeli dobro leto dni, potem ko so aprila 1944 Nemci vas požgali in njene prebivalce pregnali z domov.

Mošnje – »Leta 1943 se je v naše župnišče vselil neki Nemec z družino – ženo, sinom in hčerko, še dva hlapca je pripeljal s seboj. Spomnim se ga, ker je k nam v mlin vozil žito, Hans Warmuth mu je bilo ime. Mislim, da nihče ne ve, zakaj so 3. aprila 1944 partizani na vratih doma ustrelili njegovega takrat 15 let starega sina Hanzija. Zdaj se mi zdi, da je bila morda pomota … No, čez deset, morda 14 dni, so ustrelili še očeta,« je tiste čase v pogovoru pred nekaj leti opisoval zdaj že pokojni Ciril Zupan, neutrudni kronist življenja v Mošnjah, ki je bil aprila 1944 star 14 let.

Tone Pristov, zdaj dolgoletni predsednik krajevnega odbora Društva izseljencev, se takole spominja noči s 3. na 4. april: »Nemški policisti so se zapodili po hišah. Zaslišalo se je močno lajanje psov, bučanje motorjev, kričanje in razbijanje po hišnih vratih. Povsod so gorele luči, policisti pa so vdirali v stanovanja in izganjali cele družine na zborno mesto v šolo. Ob tretji uri po polnoči so bili že vsi Mošnjani, od najmlajše, ki je bila stara zgolj tri mesece, pa do najstarejšega, ki je imel 85 let, zbrani v razredih osnovne šole.«

Mošnjani so se bali, da bodo vse postrelili, če ne vseh, vsaj moške. Na koncu so se odločili, da vas izpraznijo in požgejo nekaj hiš, devet družin, katerih sinovi, 16 jih je bilo skupaj, so bili prisilno mobilizirani v nemško vojsko, pa je moralo v 48 urah zapustiti domove in oditi – kamorkoli. Dne 15. aprila so nato Nemci požgali osem stanovanjskih hiš in 13 gospodarskih poslopij.

Izgnanci iz Mošenj so bili internirani v dve taborišči na Bavarsko, na pretežno kmetijsko področje, okoli šestdeset kilometrov južno od Münchna. Po koncu vojne, maja 1945, se je iz Nemčije vrnilo vseh 29 družin. »Ena starejša ženska je umrla, rodil pa se je en fantek, tako da smo se vrnili v istem številu, kot smo odšli,« še navaja Pristov. Danes je živih še 27 nekdanjih izgnancev.

Takoj po prihodu domov so se lotili obnove požgane vasi. Na pomoč so fizično in z gradbenim materialom priskočili tudi iz sosednjih vasi. Ob sobotah in tudi ob nedeljah tudi jeseniški železarji, razni mojstri, kovači, tesarji in drugi, tudi jugoslovanska vojska. Bilo je kot na mravljišču, je pomlad in poletje 1945 v svojih spominih opisoval Ciril Zupan.

V Mošnjah v spomin na srečno vrnitev izgnancev v domačo vas 9. maja obeležujejo krajevni praznik. Tudi letos so ga, čeprav zaradi izrednih razmer ob epidemiji drugače kot v preteklih letih. Kot vsako leto so naročili spominsko mašo za izgnance, taboriščnike in druge žrtve vojnega nasilja v letih 1941–1945. Maša je bila, kot je povedal Tone Pristov, z upoštevanjem vseh zdravstvenih ukrepov prejšnjo nedeljo v Baziliki Marije Pomagaj na Brezjah, daroval jo je zlatomašnik pater dr. Viktor Papež.

V maju so po vsej občini izobesili letake z obema obletnicama in z dvema slikama otrok iz taborišča, pri spominski plošči pri osnovni šoli pa so položili svež šopek rož in postavili dva metra visoko oglasno piramido. Pred stavbo muzeja v Mošnjah je bilo stojalo s fotokopijami originalnih nemških dokumentov o tistih dogodkih, izobesili pa so tudi društveno zastavo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

zmerno oblačno
vlažnost: 84 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

9/23

torek

10/24

sreda

14/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 2. junij 2020

Žiri, čevljarsko mesto

IZLETI / Kranj, 2. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...

Manj raka ali manj obravnav? / 16:27, 30. maj

Avtorica članka, ko se je začela korona je takrat svet obstal. Zdravniki so povedali, da se vsi ukvarjajo s pandemijo in, da vse druge diagn...

Počivalšek: zlorabe so nesprejemljive / 09:40, 30. maj

Ejga švaba, kva vam je mask zmanjkalo v Nemčiji al so švabi škrti?