Foto: Tina Dokl

V nedeljo na Gorenjskem brez novih okužb

Kranj, Ljubljana – Potem ko so v soboto na Gorenjskem potrdili štiri nove okužbe s koronavirusom (tri v Kranju in eno v Cerkljah na Gorenjskem), v nedeljo niso zabeležili nobene nove okužbe med Gorenjci. So pa v vsej državi našteli osem novih okužb, v bolnišnici je 17 oseb, po daljšem času znova ena oseba potrebuje intenzivno nego.

Kot je dejal vladni govorec Jelko Kacin na vladni novinarski konferenci, analize NIJZ kažejo, da so glavni vir novih okužb druženja, okužbe pa se širijo tudi v domove za starejše.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je predstavil aplikacijo za obveščanje o stiku z okuženimi z virusom covida-19. Kot je poudaril, se srečujemo s ponovnim porastom števila okuženih, zato so s strani zdravstvene stroke vnovič prejeli apel za pomoč za vzpostavitev aplikacije, katere osnovni namen je, da državljani izvedo, ali so bili v stiku s kom, ki je okužen. Po ministrovih besedah nikakor ne gre za sledenje posameznikom, aplikacija ne bo delovala na sistemu GPS. Bo prostovoljna, tudi za tiste, ki jim je odrejena karantena ali so potrjeno okuženi. Odločili so se za nemško odprtokodno rešitev, včeraj so objavili evidenčno naročilo za prilagoditev aplikacije za slovenski trg. Nemčija je v njen razvoj vložila več milijonov evrov, našo državo bo prilagoditev stala največ štirideset tisoč evrov. Po ministrovih besedah želijo spodbuditi državljane, da jo bodo uporabljali v čim večji možni meri in s tem razbremenili epidemiologe. Za primerjavo: v dveh tednih si jo je v Nemčiji naložilo že več kot 15 milijonov državljanov.

Zdravstvena inšpektorica Andreja Mojškrc pa je predstavila rezultate nadzora spoštovanja karantenskih odločb in nadzora lokalov, ki so ga inšpektorji opravili ob koncu tedna. Od petka do nedelje so opravili 945 nadzorov odločb o karanteni; v štiridesetih primerih oseba ni bila prisotna na naslovu, v 11 primerih ni bil omogočen dostop do zasebnega zemljišča, v 32 primerih so osebe organom na meji navedle napačen oziroma lažen naslov. V 15 primerih oseba ni odprla vrat, v 87 primerih pa v večstanovanjskih stavbah osebe ni bilo mogoče najti, saj ni bila navedena številka stanovanja.

Ta konec tedna so opravili tudi 182 nadzorov gostinskih lokalov glede izpolnjevanja higienskih priporočil. V več kot dvajsetih primerih ni bilo zagotovljenega razmika med mizami, v dvajsetih primerih gostje znotraj lokala niso uporabljali zaščitnih mask, ugotovili so tudi kršitve, ko so bile posodice z razkužili prazne.

Trenutno so na voljo zgolj podatki o opravljenih nadzorih, ne še o kaznih. Inšpektorica je pozvala k osebni odgovornosti vsakega posameznika in poudarila, da namen nadzora ni kaznovanje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 30°

pretežno jasno
vlažnost: 45 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/31

sobota

15/30

nedelja

15/30

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 8. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kokrica, 8. avgust 2020

Pohod na Krvavec

IZLETI / Kranj, 8. avgust 2020

Planinski izlet na Kamniški vrh

PREDAVANJA / Kranj, 8. avgust 2020

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Gorenjska, 9. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 10. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 11. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 11. avgust 2020

Kolesarski izlet na Jezersko

 

 
 

 

 
 
 

Kmetijska ministrica pod drobnogledom / 08:54, 8. avgust

Janez Stanovnik ima svoj kip res samo v LJ, ki postaja država znotraj države. Drugje po Sloveniji ni prostora za izdajalce Slovenskega naroda.

Po ocenah NIJZ epidemiološke razmere v Sloveniji trenutno relativno ugodne / 07:09, 8. avgust

Pričakujem in higienično bi bilo, da se prvi cepijo tisti, kateri največ hodijo po svetu, torej politiki vključno z prvo epidemiologinjo v d...

Otrokom približali klasiko / 16:35, 6. avgust

"Otrokom približali klasiko"
-------------------
Način kako otroke čimprej zamorit.

Delavski most obnovljen / 23:57, 5. avgust

Se je župan že peljal čez "prenovljene" luknje?

Iz tržiškega v jeseniški dom? / 21:02, 5. avgust

Povsem se strinjam z radovednežem. K temu bi dodala še sledeče. Ga Arko nima prav nobenih izkušenj z vodenjem DSO, razen enoletnega direktor...

Triglav izpadel iz nogometne elite / 14:53, 4. avgust

S takim pristopom ja, dobrodošli v 3. ligi !

V ponedeljek devet potrjenih okužb s koronavirusom in ena smrt / 14:50, 4. avgust

Naslednjih 14 dni bo ključnih, da bomo videli, če bo po tem roku naslednjih 14 dni ključnih... Hahaha, bulšit!!