Glasbeni Pozdrav Triglavu se zgodi vsak petek v parku, pod spomenikom štirim srčnim možem v Ribčevem Lazu. / Foto: arhiv TD Bohinj

Letošnje poletje v Bohinju

Bohinj je poleti znan po kopici glasbeno, kulturno in plesno obarvanih prireditev. Nekatere imajo že dolgo tradicijo. Poletni večeri so tisti, ko Bohinj živi oziroma je živel z roko v roki s pesmijo, plesom in ljudskimi običaji. Ljudje so dobro sprejeli tudi mlajši koncertni Festival kanal, ki pa je letos žal odpadel.

Jure Sodja, ki se ukvarja z organizacijo prireditev in koncertov v Turističnem društvu (TD) Bohinj, se že pripravlja na virtualno izvedbo septembrskega Kravjega bala, Praznik sira bo poskušal izpeljati v živo, seveda pa glede na nastalo situacijo, ki jo je povzročil novi koronavirus, organizatorji prireditev pravzaprav največkrat do zadnjega ne vedo, ali bo načrtovano mogoče izpeljati ali ne, se bo zadnji trenutek kaj spremenilo in bodo morali napovedani dogodek odpovedati ali prestaviti. Potem pa je pri večini, če ne kar vseh poletnih dogodkih v Bohinju vedno – in tudi letos – veliko vlogo igralo še vreme in tokrat poletje ni ravno razsipno s soncem.

»Letošnje leto je posebno. Nekatere prireditve lahko izvajamo, vendar večjih absolutno ni. Izvajamo animacijo v Kampu Danica, petkove večere Pozdrav Triglavu in ponedeljkove Večere pod lipo ter turnirje odbojke na mivki. Smo v pričakovanju 'usmiljenja' s strani NIJZ za Triatlon jeklenih in Praznik vina in sira, vendar se pojavljajo nove in nove zahteve in smo že rahlo obupali, saj se nam določene zahteve zdijo nerealne in predvsem nepraktične. Vseeno upamo, da se situacija obrne in da jih bomo lahko izvedli,« pripoveduje Sodja.

»Preživele« manjše, butične prireditve

V Kampu Danica si lahko že peto leto zapored ob četrtkih zvečer ogledate izdelovanje sira v premični sirarni Kmetije Pr' Odolnek iz Studurja, ki izdeluje sir tudi na Planini v Lazu. Ogledate si lahko dejanski postopek sirarjenja, za kar uporabijo trideset litrov mleka. »Gostje so navdušeni nad postopkom in tudi sirom, ki pa je seveda pripravljen do faze, ko bi šel v slanico in na polico za zorenje,« pove Sodja.

Pozdrav Triglavu se vsak petek zgodi v parku, pod spomenikom štirim srčnim možem v Ribčevem Lazu. Letos že tretje leto. Na glasbeni butični prireditvi, ki je krajša od ene ure, po navadi nastopa zbor, nikoli pa ne manjka slovesen zaključek, ko trobentač s pogledom na Triglav odigra skladbo Oj, Triglav, moj dom. Začenjajo ob 20. uri; petek, ki prihaja, bo zadnji, nastopil bo Duo Ana in Matic.

Pod lipo v Srednji vasi pa je že kar tradicionalno prizorišče poletnih ponedeljkovih večerov. V preteklosti so se jih udeleževali predvsem tuji gostje oziroma turisti, letos pa se slovensko petje, ples, glasba in bohinjska tradicija predstavljajo zlasti slovenskim obiskovalcem Bohinja. Prireditev v vaškem jedru so obogatili še s ponudbo sira, medu in spominkov.

Kot kaže, bodo izpeljali tudi koncerte v okviru poletnega glasbenega festivala Glasbeno poletje v Bohinju. Program je zelo raznolik in privlačen za bolj ali manj zahtevne ljubitelje glasbe. Največkrat glasba zveni v cerkvi sv. Martina v Srednji vasi. Zadnjo soboto v juliju je tako na prvem koncertu festivala nastopil znameniti Slovenski oktet, drugi koncert je pripadal Liebertriu, tretjega načrtujejo ta četrtek, 6. avgusta, zvečer – nastopil bo Klavirski trio Artio; četrti nosi naslov Poklon dvema domovinama in večer samospevov, izvedli pa naj bi ga 13. avgusta 2020.

Kino pod Triglavom

Torkovi večeri v Bohinju so namenjeni tudi brezplačnim kinopredstavam na prostem. Nanje pa vabi prenovljeno vaško središče v Stari Fužini. Če organizatorjem slučajno zagode vreme, potem so predstave prestavljene pod streho Kulturnega doma v Stari Fužini. Filmi se začenjajo ob 21. uri, zadnji bo na sporedu 23. avgusta 2020.

V nedeljo zvečer so gostili drugi film o Kekcu Srečno, Kekec!; 9. avgusta prihaja na spored Gremo mi po svoje; 16. avgusta dokumentarec Medvedi s Kamčatke. Življenje se prične; 23. avgusta pa še zadnji film Kekčeve trilogije z naslovom Kekčeve ukane.

Se pa kinopredstave začenjajo ravno ob pravem času, saj prej pred kulturnim domom v Stari Fužini lahko v popoldanskih urah najprej »skočite« na tržnico, potem pa vsakič prisluhnete še različnim glasbenikom. Že 18. avgusta tako pripravljajo veliki Torkov večer, ko bosta nastopila Oto Pestner in pianist Tomaž Kozlevčar. Začnejo – tako kot vsakič – ob 20. uri.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno jasno
vlažnost: 99 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

2/16

četrtek

6/16

petek

4/18

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

 

 
 

 

 
 
 

Včeraj 2605 potrjenih okužb / 13:08, 28. oktober

Zdravstvo in organizacija. Ne bo šlo. Ego napumpan na max.

Včeraj 2605 potrjenih okužb / 11:14, 28. oktober

Na odvzemu brisa pred bolnico Golnik pa gužva, da je noro, en po drugem z zdravstvenimi delavci vred ! Dvomim da dr. Rozman tega ne ve ali n...

Za vsako zmago je potreben skupni cilj / 11:08, 28. oktober

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 bo sodeloval tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav...

Gospodarstvo za šesti paket / 07:53, 28. oktober

Ne razumem levičarje, ki so proti ukrepom vlade. Saj vlada izvaja čisti socijalizem. Plačuje nedelo. Mogoče so užaljeni, ker drugi to izvaja?

Cena gradnje in obnove: Se bolj splača obnova ali novogradnja? / 07:50, 28. oktober

Novo stanovanje za 4-člansko družino je od 250 do 300k€. Nova enodružinska hiša od 350 do 400k€. To so številke za Gorenjsko. Stara hiša je tudi po obnovi še vedno stara hiša.

Na Gorenjskem včeraj največ okužb v Kranju / 23:30, 27. oktober

V Radovljici se je virus najbolj razpasel med učitelji skoraj vseh šol v občini. Izobražen kader ne verjame vladi in napihovanju stanja v dr...

Na Gorenjskem včeraj največ okužb v Kranju / 19:45, 27. oktober

ŽELEZNIKI imajo to smolo, da je med hribi
- DOMEL - ki daje kruh domačinom in vsem okoliškim. od LJ do Jesenic in Tržiča.
Čist verjetno, da so oni prinesli virus k nam )) !