Do Pariza je še daleč

Dirka po Franciji, ki ima več kot stoletno tradicijo, je največji športni dogodek na svetu, ki ga lahko spremljamo v teh dneh. Enaindvajset etap in skoraj 3500 kilometrov bodo prevozili kolesarji. In kako izjemno: v glavnih vlogah so Slovenci.

Primož Roglič je kot prvi Slovenec oblekel rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku, Tadej Pogačar je pri vsega 21 letih zmagal etapo, Luka Mezgec se med najboljše uvršča na sprintih, Matej Mohorič in Jan Polanc imata pomembno vlogo kot pomočnika. Polanc prav Pogačarja. To je le peterica slovenskih kolesarjev, ki nastopajo na francoski pentlji. Še kar nekaj odličnih je doma in se pripravljajo na druge dirke. Slovenija je kolesarska velesila, naši kolesarji in tudi drugi kolesarski delavci pa v tujini že dolgo zelo cenjeni. Vse to je plod dolgoletnega garanja, odličnega dela v domačih kolesarskih sredinah, kjer pa se, ponekod bolj, drugje manj, v zadnjih letih srečujejo tudi s težavami s pridobivanjem sredstev za čim boljše delovanje. Morda pa se bodo tudi na podlagi vseh teh uspehov klubom lažje odprla kakšna sponzorska vrata. Odprta pa so pri gledalcih. Ob takšnih uspehih razumljivo naraste zanimanje. Poleg tega so to v današnjih časih ene redkih pozitivnih novic. Dirka po Franciji letos sicer ni v tradicionalnem, poletnem terminu, ko so jo številni v času dopusta spremljali kar s plaže ... Gledanost pa zato ni nič manjša, ravno obratno. Po prihodu iz službe se te dni očitno veliko Slovencev usede pred televizijski sprejemnik prav zaradi Toura. Veliko zanimanje potrjujejo tudi na Televiziji Slovenija, kjer si vse etape lahko ogledate v živo. Kot ugotavljajo, je letošnja Dirka po Franciji že po prvi tretjini najbolj gledana do sedaj. Devet etap je v povprečju spremljalo več kot 100 tisoč gledalcev (26 odstotkov takratnih gledalcev televizije). Zanimivo je tudi spremljanje podatkov, ki jih kolesarji objavljajo na aplikaciji Strava. Pogačar jih javno deli. Kolesar s Klanca pri Komendi, ki je v kolesarstvo presedlal iz nogometa, ima 25 tisoč sledilcev po vsem svetu. Sledijo njegovim treningom, dirkam ... Za nedeljsko etapno zmago je prejel sedem tisoč všečkov in več sto čestitk – samo preko Strave. V etapi, v kateri je bil na kolesu nekaj manj kot štiri ure, je porabil skoraj pet tisoč kalorij in dosegel maksimalno hitrost skoraj 92 kilometrov na uro. To so veliki napori, ves čas je treba biti zbran, saj lahko hitro pride do kakšnega zapleta in padca. V trenutku se lahko vse obrne na glavo, kar smo videli tudi že na letošnjem Touru.

Do cilja v Parizu, ki bo prihodnjo nedeljo, je še veliko kilometrov. Naj minejo brez zapletov in naj zmaga tisti, ki je na cesti najboljši; če bo to Slovenec, pa bo sploh sanjsko.

Oddaj svoj komentar

Kranj 3°

megla
vlažnost: 100 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/15

torek

6/18

sreda

7/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

OBVESTILA / Jesenice, 20. oktober 2020

Prireditve v jeseniški knjižnici odpovedane

PRIREDITVE / Radovljica, 24. oktober 2020

Bralni krožek na spletu

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

 

 
 

 

 
 
 

Le še korak od razglasitve epidemije? / 04:03, 20. oktober

"Od jutri naprej boš po 9. uri zvečer čemel doma"----------------Doma je najlepše. Zato smo se boril.Ti mešaš NIJZ in demokracijo. Še veliko...

Nova radovljiška knjižnica ima že novo streho / 22:49, 19. oktober

Izvajalec je pustil na strehi še kar nekaj svoje opreme. Za vsak slučaj. Koncept stavbe je prezahteven za SLO gradbenike. Arhitekt si je zam...

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 15:12, 19. oktober

Diktatura in splošna beda, v katero nas pod pretvezo epidemije pelje trenutna ablast po nareku Bruslja !!
Bo šlo?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 14:49, 19. oktober

Objasni, kaj imata „omejitev gibanja ljudi“ in „živilske karte in partijske uniforme“ skupnega?

Od jutri omejitev gibanja ponoči / 13:42, 19. oktober

Alo Hojs, kdaj dobimo živilske karte in partijske uniforme?

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:42, 19. oktober

Od jutri naprej boš po 9. uri zvečer čemel doma in razmišljal o demokraciji...

Le še korak od razglasitve epidemije? / 13:40, 19. oktober

A kej veš kje je dr. Krek? Je že imel poslovilno?