Na Pokljuki so v preteklih dneh nekaj snežnih treningov opravili tudi slovenski biatlonci in biatlonke, potekajo pa tudi priprave na februarsko svetovno prvenstvo v biatlonu. / Foto: ŠD Pokljuka

Trije scenariji za Pokljuko

Izvedba svetovnega prvenstva v biatlonu na Pokljuki naj ne bi bila vprašljiva, organizatorji pa zaradi širjenja koronavirusa pripravljajo tri različne scenarije. Odločitev bodo sprejeli do začetka novembra.

Rudno polje - Na Rudnem polju na Pokljuki je že zapadlo toliko naravnega snega, da je bil do včerajšnjega dežja že mogoč tek na smučeh. Uredili so proge v dolžini 400 m, ki pa so bile namenjene izključno treningom reprezentanc in klubom, medtem ko rekreativni tek še ni bil mogoč. Bolj kot snežne razmere skrbijo razmere v zvezi z novim koronavirusom. Pokljuka bo namreč v letošnji zimi gostila svetovno prvenstvo v biatlonu, in sicer med 9. in 21. februarjem. Le- to naj ne bi bilo ogroženo, so pa v igri različni scenariji izvedbe predvsem glede gledalcev.

»Svetovno prvenstvo na Pokljuki je bilo na zadnji seji Izvršnega odbora Mednarodne biatlonske zveze tudi uradno potrjeno v zastavljeni obliki in v zastavljenem koledarju. Priprave potekajo nemoteno. Dogovorili smo se za pripravo treh scenarijev. Po scenariju A bi bilo svetovno prvenstvo izvedeno v zastavljenem, polnem obsegu z v povprečju 12 tisoč gledalci na tekmi. Pripravili smo celoten elaborat izvedbe, ki predvideva vse organizacijske ukrepe, podrobnosti za izvedbo tega prvenstva. Na podlagi trenutne situacije smo se že predhodno odločili tudi za pripravo B in C scenarija. B-scenarij je, da se prvenstvo izvede po trenutnih omejitvah, torej z do 500 gledalci, in C scenarij, da če se bo epidemiološka slika izboljšala, bi bilo na tekmi poleg teh 500 VIP gledalcev še 2500 gledalcev, razdeljenih v več sektorjih. Do 20. oktobra bomo razdelali tudi ti možnosti in se odločili, v kateri smeri se prvenstvo v organizacijskem smislu pripravlja naprej. Končno odločitev moramo sprejeti do začetka novembra. 5. januarja bomo že začeli s postavitvijo vseh začasnih objektov, na katerih bo temeljila izvedba,« je pojasnil Tim Farčnik, generalni sekretar OO Pokljuka, in dodal, da na Pokljuki že potekajo infrastrukturni posegi: »V delu je tako imenovani tretji vozni pas - preplastitev zadnjega dela ceste do Pokljuke, kar je za nas pomembno z vidika ureditve parkirišč in dostopa gledalcev. Pomembna sta še dva ukrepa: vhod na strelišče oziroma na stadion in projekt elektrifikacije in optičnega omrežja na samem prizorišču.« S strani Mednarodne biatlonske zveze so organizatorji prvenstva na Pokljuki 10. septembra dobili vse covid standarde, po katerih ga bodo morali izpeljati, ob tem pa upoštevati tudi priporočila in ukrepe v Sloveniji.

Prvenstvo z manj gledalci bi seveda pomenilo velik izpad na prihodkovni strani. »Eden izmed osrednjih motivov organizacije svetovnega prvenstva je bila tudi promocija Pokljuke v mednarodnem okolju, zlasti pridobiti čim večje število tujih gledalcev, ki bi se potem vračali, in na ta način oblikovati tudi turistične produkte, kar bi pomembno vplivalo na prihodnji razvoj Pokljuke. Glede na znano situacijo se je to sedaj spremenilo. Kljub vsemu si bomo prizadevali, da Pokljuko razvijamo tudi brez ali z omejenim številom gledalcev. Kar se tiče finančnih posledic, bomo razdelali, kaj v tem smislu pomenita scenarija B in C. Seveda bo izpad prihodkov večji od zmanjšanja stroškov. Prodaja vstopnic je eden izmed pomembnih virov financiranja v finančnem načrtu. Še vedno računamo na podporo Vlade RS, s katero so pogovori v teku, kot drugo pa se načrtuje zmanjšanje stroškov povsod, kjer se to da. To so nove okoliščine, s katerimi se moramo soočiti,« je še povedal Farčnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

6/14

sreda

2/15

četrtek

5/17

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

 

 
 

 

 
 
 

Na Gorenjskem včeraj največ okužb v Kranju / 23:30, 27. oktober

V Radovljici se je virus najbolj razpasel med učitelji skoraj vseh šol v občini. Izobražen kader ne verjame vladi in napihovanju stanja v dr...

Na Gorenjskem včeraj največ okužb v Kranju / 19:45, 27. oktober

ŽELEZNIKI imajo to smolo, da je med hribi
- DOMEL - ki daje kruh domačinom in vsem okoliškim. od LJ do Jesenic in Tržiča.
Čist verjetno, da so oni prinesli virus k nam )) !

Prepoved gibanja med občinami / 15:00, 27. oktober

Število postelj ni problem. Problem je pomanjkanje ustreznega zdravstvenega osebja. Zaradi premajhne plače gredo raje v Avstrijo in Italijo....

Prepoved gibanja med občinami / 14:51, 27. oktober

ja in? a ni fajn doma bit pa še plačan bit za to?

Prepoved gibanja med občinami / 12:15, 27. oktober

Še teden dni, pa bomo ustavili državo. Zato, ker zdravstvo ni zmožno poskrbeti za dodatnih 350 postelj. Banana država.

Rož'ca raste, ko jo potrebujemo / 11:15, 27. oktober

Se opravičujem Miranu Čebašku.
Se mi je zapisalo.
Mislim sem na splošno . Nisem sem se želel spotikat v konkretno osebo.
Se opravičujem, se zgodi.

Angel spomina / 10:14, 27. oktober

Razprava o tej zadevi je brezpredmetna, ker je že zgodovina in se ne da spremeniti. Bolj pomemben je izgubljeni Piranski zaliv in lasten dostop do odprtega morja.