Jubilejni Teden slovenske drame odpovedan

V Prešernovem gledališču so odpovedali osrednji del petdesetega Tedna slovenske drame.

V Prešernovem gledališču upajo, da bodo konec marca 2021 lahko izvedli 51. Teden slovenske drame. Gledališča in gledališke skupine opozarjajo, naj ne spregledajo roka za prijavo predstav, to je 31. oktober.

Kranj – Zaradi poslabšanja epidemiološke situacije, sprejetih ukrepov in priporočil Vlade RS je Prešernovo gledališče Kranj kot organizator festivala Teden slovenske drame v soglasju s Strokovnim svetom in Svetom zavoda ter Ministrstvom za kulturo in Mestno občino Kranj sprejelo odločitev, da osrednjega dela jubilejnega, petdesetega Tedna slovenske drame ne izvede. Potekati bi moral v tradicionalnem terminu med 27. marcem in 6. aprilom letos, vendar ga je tik pred odprtjem zaustavila epidemija covida-19. V gledališču so po koncu spomladanskega vala epidemije določili nov termin med 7. in 15. novembrom, vendar pa so glede na trenutno stanje morali sprejeti odločitev, da tekmovalni in spremljevalni program letošnjega festivala ne bosta izvedena.

Kot so zapisali v gledališču, pa kljub temu jubilejni festival ne bo ostal v spominu zgolj po neizvedbi osrednjega dela, ampak tudi po številnih projektih, ki so jih kljub epidemiji pripravili. Tako so že konec maja v gradu Khislstein za javnost odprli pregledno razstavo Dogodek je tu, dogodek imate v mestu! – Teden slovenske drame – 50 let, ki je vse leto nastajala v sodelovanju Prešernovega gledališča Kranj, Gorenjskega muzeja, Slovenskega gledališkega inštituta in Radia Slovenija – programa Ars. Slovesno so jo odprli v okviru Poletne muzejske noči 20. junija z uprizoritvijo Monologov s kavča, ki so nadomestili vsakoletno delavnico dramskega pisanja. Prešernovo gledališče Kranj je v času epidemije povabilo osem dramatikov, in sicer Simono Hamer, Simono Semenič, Roka Vilčnika - rokgreja, Varjo Hrvatin, Kim Komljanec, Petra Rezmana, Nejca Gazvodo in Tjašo Mislej, da so napisali kratke monologe, ki so jih pod režijskim vodstvom Luke Marcena in Maše Pelko »na domačem kavču« posneli igralci domačega igralskega ansambla in so jih predvajali na spletu, ob odprtju razstave pa so jih prvič uprizorili tudi na odru.

Poleg osrednje razstave na gradu Khislstein so bile na ogled še tri – Grumovi nagrajenci v Galeriji Na mestu pred Mestno knjižnico Kranj, v knjižnici pa razstava Prešernovo gledališče Kranj na Tednu slovenske drame in razstava Petdeseti Teden slovenske drame pred Prešernovim gledališčem. Podelili so dve najpomembnejši festivalski nagradi – nagrado Slavka Gruma, ki je letos šla v roke Tjaše Mislej za dramo Naše skladišče, ki so jo septembra v režiji Mateje Kokol v Prešernovem gledališču tudi krstno uprizorili, in nagrado za mlado dramatičarko, ki jo je prejela Varja Hrvatin za besedilo Vse se je začelo z golažem iz zajčkov.

Prešernovo gledališče Kr­anj je v sklopu festivala pripravilo tudi tri kataloge – jubilejnega, preglednega in redni festivalski katalog, trenutno pa namesto vsakoletnega dneva nominirancev, na katerem z bralnimi uprizoritvami in pogovori z avtorji predstavijo za Grumovo nagrado nominirana besedila, pripravljajo pogovore z njihovimi avtorji, ki jih bodo posneli in objavili na spletu.

Organizatorji festivala upajo, da se bo epidemija kmalu umirila, da bodo gledališča lahko znova odprla svoja vrata za obiskovalce in da bodo konec marca 2021 lahko izvedli 51. Teden slovenske drame. Ob tem vabijo gledališča in gledališke skupine, da ne spregledajo roka za prijavo predstav, to je 31. oktober 2020. Selektor 51. festivala je Rok Andres, prijavnica pa je na voljo na spletni strani Tedna slovenske drame (www.tsd.si).

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-5/5

torek

-6/5

sreda

-5/8

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Potrdili okužbo z angleškim sevom koronavirusa / 09:57, 25. januar

Zaostritev ukrepov se NE bo zgodila le v primeru, da se minister za zdravje in predsednik vlade ne bosta mogla uskladiti. Vse je mogoče..

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..